Samostalna izložba Željana Pavića

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka priređuje samostalnu izložbu Željana Pavića
Otvorenje izložbe bit će u utorak, 28. 09. 2021. u 20 sati.
Izložba ostaje otvorena do 12. 10. 2021.
Galerija Juraj Klović,
Rijeka, Verdijeva 19 b

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno

Video zapis: Željan Pavić, izložba “Ispod površine”

Molimo sve posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera, da nose zaštitne maske, dezinficiraju ruke pri ulasku u galeriju i drže propisanu distancu

Samostalna izložba Željana Pavića

Od 28. 09. do 12. 10. 2021. Galerija Juraj Klović

Boja i tekstura, grube hrapave površine impulzivne gestualnosti, ali i disciplirani odnos površina karakteristike su radova Željana Pavića. On radi na tragu enformela, u slobodi shvaćanja da je umjetnost put stvaranja neopterećen pojavnošću okoline. Jednostavan i bazičan način kreiranja njegovih djela izraz su ispoljavanja misli nepredmetnih sadržaja. Apstraktni i sažeti, zgusnuti od snage pigmenta oni daju naglasak teksturama, reljefnoj epidermi slike koja poziva na dodir. Tonovima zemlje, sivila ili sasvim monokromnim bijelim plohama on suprotstavlja jakost crvenih ili modrih i upravo ta racionalna i smišljena kompozicija građena je u plohama i kontrastno u bojama.

Vrlo često platno je prošiveno špagom koja povezuju razderano pružajući osjećaj trajanja i dajući akcent priziva prošlosti. Znalački uklopljen u tonovima on ne nosi primat i ne nameće se, u funkciji likovnosti jednak je ostalim elementima koje autor vrlo smisleno i znalački upotrebljava i slaže. Izravni konceptualni dodaci u službi su kompozicije i vjerojatno kodirani imaju za autora svoje skriveno značenje. To je ponekad broj, ponekad metalni, kartonski ili platneni assamblage ili jednostavno naglasak čiste i jasne boje, narančaste, crvene ili plave s mjerom izabrane i smještene u vrlo preciznom odnosu. Same slike svojim oblikom također upućuju na promišljanje djela u međusobnim odnosima. Rubovi radova rijetko su na svim stranama ravni, ponekad zaobljenog kuta, izrezanih geometrijskih bridova ili sa naznakama razderanog spoja. Iako samostalna pojavnost radova nije upitna, oni referiraju na sagledavanje većeg dijela kojeg prizivaju u slaganju cjeline.

Rad Željana Pavića

Slike posjeduju neobičnu dimenziju, prostornost apstrakcije u kojoj su boja i tekstura samosvjesne i jake, izranjaju kao rezultat razmišljanja, emocije i estetike samog autora,  jer jasno je kako proces rada Željana Pavića ne podliježe zadanim pravilima. Kreacije odišu autentičnim likovnim nabojem, prepoznatljivim i svježim, slobodne geste i naglašene jednostavnosti vođene su suvremenim pristupom. Vizualno sasvim čiste bez opterećujućih detalja, atributa, naznaka i pojedinosti sadržaja prikazuju nam naznake unutarnje strukture svijeta koje ostavljaju svoj trag kroz strujanje vremena.

Jasna Rodin, mr.sc.

Željan Pavić rođen je 1952. u Rijeci. Slikarstvo je diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Rijeci kod prof. Zdenka Balabanića. U CEKAO-u, kod prof. Mirjane Rajković u Zagrebu završava Oblikovanje predmeta od gline. Izlaže samostalno i skupno u zemlji (Rijeka, Kastav, Zagreb, Poreč, Pazin, Varaždin…) i inozemstvu. Također aktivno sudjeluje na mnogim međunarodnim likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja. Član je HDLU Rijeka, HDLU u Zagrebu i Hrvatskog keramičarskog udruženja iz Varaždina Kerameikona.

Katalog izložbe Željana Pavića