Webinar na temu Culture Moves Europe

Webinar na temu Culture Moves EuropeUsusret posljednjem pozivu Culture Moves Europe – za podršku individualnoj mobilnosti umjetnika i kulturnih profesionalaca iz ciklusa 2021 – 2024, Desk Kreativne Europe – Kultura organizira webinar, u srijedu, 10. srpnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže 10. srpnja na webinaru  od 10:00 do 11:30  sati kako bi doznali pojedinosti i iskustva naših gostiju te pronašli inspiraciju za nadolazeći poziv!
Webinar će se održati na MC Teams platformi, a svi zainteresirani obavezni su ispuniti online prijavu nakon čega će im biti dostavljen link za sudjelovanje.

Culture Moves Europe je mehanizam namijenjen podršci individualnoj mobilnosti umjetnika i kulturnih profesionalaca koja je implementirana u program Kreativna Europa. Pozivi se provode od 2021. godine a za razdoblje 2021. – 2024. osiguran je budžet od EUR 21 milijun koji je bio na raspolaganju u okviru tri poziva s dvije teme: individualna mobilnost i rezidencije. U narednom razdoblju od 2025. – 2027. pozivi će se nastaviti jednakim tempom.

U kolovozu ove godine očekuje nas posljednji poziv za individualnu mobilnost iz prvog ciklusa, zbog čega je Desk Kreativne Europe – Kultura priredio webinar s primjerima dobrih praksi koje će podijeliti umjetnici i profesionalci koji su iskoristili mogućnosti mehanizma Culture Moves Europe. Na webinaru će biti prezentiran nadolazeći poziv za individualnu mobilnost, a u glavnom djelu predstavit će se četiri primjera prakse – mobilnost grupe individualaca iz područja kulturne baštine, dvije umjetnice iz područja glazbe i vizualnih umjetnosti te rezidencijalni projekt održan u Jelsi na otoku Hvaru.

PRIMJERI PRAKSE

Meri Vesanović (MUZE), magistra povijesti umjetnosti i talijanskog jezika i književnosti, iskoristila je mogućnost mehanizma za individualnu mobilnost u okviru grupe od 5 umjetnika i profesionalaca koji su sudjelovali na međunarodnoj konferenciji o interpretaciji baštine u muzejima te u case study posjetima tijekom putovanja, na kojima su istražili raznolike baštinske lokacije u Poljskoj, Češkoj i Austriji.

Fani Solomun je glazbenica i direktorica Umjetničke organizacije Favela, koja djeluje u području glazbe, kazališta i izvedbenih umjetnosti. Krajem 2023. godine, u trajanju od 2 mjeseca, Fani je bila korisnica Culture Moves Europe sheme u Beogradu, radeći na svojoj autorskoj glazbi s producentom i glazbenikom A.N.D.R. (Andrija Gavrilović).

Agata Lučić diplomirala je na Grafičkom odsjeku ALU-a u Zagrebu, koja se bavi ilustracijom i vizualnom umjetnosti. U okviru Culture Moves Europe sheme, Agata je sudjelovala na radionici Visual language and storytelling, koju je vodio nagrađivani ilustrator Valerio Vidali, u organizaciji Studija Schmal u mjestu Erlau u Njemačkoj.

I za kraj, primjer iz teme rezidencija: LAB852 je u okviru Culture Moves Europe sheme održao JAB HUB – četveromjesečnu istraživačko-umjetničku rezidenciju u Jelsi na otoku Hvaru u kojoj je sudjelovalo pet inozemnih umjetnika.