Komemoracija za Ivana Bunetu

Komemoracija za Ivana BunetuKomemoracija za Ivana Bunetu, Ak.slikara, prof., višeg konzervatora -restauratora, održat će se u utorak, 7. 5. 2024.g., u 16:00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16.

Ivan Buneta, akademski slikar, viši konzervator restaurator, profesor. Rođen je u Rijeci 1953. godine, u obitelji  kipara, oca Tomislava Bunete. Nakon školovanja u Rijeci, upisuje ALU u Beogradu, odjel slikarstvo, u klasi prof. Srbinović Mladena. Diplomira, petogodišnju Akademiju, 1980. Godine te potom upisuje poslijediplomski studij , u trajanju dvije godine, na Primijenjenoj Akademiji  u Beogradu, odjel konzervacija i restauracija, u klasi prof. Milorada Medića, specijalizacija konzervacija fresaka. Ovo je bio jedini studij, ove vrste u Jugoslaviji.

Sa preporukom mentora M. Medića upošljava se1982.kao konzervator restaurator, u Regionalnom Zavodu za zaštitu kulturnih spomenika (RZZZKS), danas je to DU Konzervatorski odjel u Rijeci. U ovom period Ivan, uz povremene restauracije i konzervacije, okreće se umjetničkom stvaralaštvu i postaje član HDLU Rijeka. 1992. osniva obiteljsku tvrtku “Restauracija i konzervacija”. Bila je to prva privatna restauratorska tvrtka u PGŽ.
U vrijeme domovinskog rata Ivan Buneta je mobiliziran i djeluje u sklopu Ministarstva kulture RH kao restaurator na spašavanju i očuvanju baštine od ratnih razaranja, a nakon toga u komisiji je za procjenu ratnih šteta na kulturnom dobru. Slijedi razdoblje burnog i intenzivnog rada u kojem je umjetnik uspio ostvariti mnoga zavidna djela restauracije i konzervacije (Turska kuća, restauracija Tritona u Krku, kamene piramide na Lujzinskoj cesti, kapitela Crkva Sv Opata, Veli Lošinj, Zgrade FINE, Tipografa…) Status samostalnog umjetnika restauratora  dobiva 1999. i sudjeluje sa restauratorskim radovima na izložbi u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.
Stalni je vanjski suradnik restaurator za skulpture MMSU u Rijeci, i restaurira više umjetnina iz fundusa Muzeja. Ivan Buneta se zalaže i javno progovara, i u medijima, o potrebi uvođenja licenci za restauraciju kako bi se napravio red u restauratorskoj djelatnosti i zaštitila kulturna dobra. Dolaskom licenci on šalje svoju dokumentaciju i restauratorske radove, te je temeljem nje odmah i dobiva, kao i stručno zvanje , Viši konzervator restaurator, 2008. 2001., s nastavnom godinom upošljava se u srednjoj školi za Primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci. 2004. sudjeluje u izradi knjige “Slikarski priručnik”, nakladnik Dušević-Kršovnik, te potpisuje stručnu redakturu priručnika. 2018. odlazi u mirovinu, radi neprekidno od restauracija do autorskih medaljona grbova gradova za potrebe reprezentacije.