Protkano – samostalna izložba Nevene Živić

Nevena Živić - ProtkanoHrvatsko  društvo likovnih  umjetnika  Rijeka priređuje samostalnu izložbu Nevene Živić pod nazivom

Protkano

Otvorenje izložbe bit će u utorak, 5. rujna 2023.,  u 19 sati.
Izložba ostaje otvorena do 19. 09. 2023.

U sklopu izložbe održat će se licitacija za sliku Ostanimo po(vezani), a  prikupljena donacija ide za humanitarnu udrugu “Pomozimo” riječke građanske inicijative koja pomaže nemoćnoj djeci, socijalno ugroženim građanima, samohranim majkama i očevima…
Svoj prijedlog licitiranog  iznosa možete ponuditi na otvorenju izložbe ili do završetka izložbe u galeriji.

Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b.  Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati,   nedjeljom zatvoreno.

Nevena Živić – Protkano – katalog izložbe

Triptih, Ostanimo po(vezani)Niti koje vežu misli Nevena Živić svoj umjetnički izraz od samih početaka gradi iz dviju osnova, na pretpostavkama dizajna i slikarstva. Naobrazba stečena u osječkoj Školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti te potom na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, dobila je tako logičan slijed u razvoju vokacije mlade umjetnice. Pedesetak recentnih slika izloženih u Galeriji Juraj Klović, nastalih većinom 2023. godine, potvrđuju udvojeni pristup koji objedinjuje slikanje akrilnim bojama i ručni vez na platnu. Uzorkovani motivi vezeni koncem na već oslikanoj podlozi impliciraju slojevitu recepciju i najmanje dvojako čitanje sadržaja kao umjetničkog ili dekorativnog htijenja.

Višestruki pristup razlaže u malim formatima iz serije sitNIce su biTne koji su sinkrono mišljeni kao pojedinačna, zasebna slika i smisleno objedinjena cjelina. U njima, poput osobnog zapisa, donosi iskustva svoje senzibilne prirode, na što se nadovezuje srodna serija Intuitivne valorizacije, iznimno na recikliranom papiru. Riječ je o poetsko-intimnom dnevniku vođenom likovnim izražajnim sredstvima, kojemu vez pridodaje osobiti subjektivni pečat. Izvjesno je da njegovu primjenu u suvremenoj umjetnosti možemo smatrati barem tehnološki anakronom, što Nevena Živić posvećeno otklanja i ustrajno demantira. Odrastanje u baranjskom podneblju, multietničkom pograničnom prostoru tradicije odnjegovane u duhu srednjoeuropskog kulturno-civilizacijskog kruga, odredilo je njene središnje interese i stvaralačko formiranje. Izložene slike izviru iz emocionalnog sjećanja na pitome zavičajne krajolike, evociraju i povezuju tragove obiteljskog nasljeđa, posebno ženske linije, i transponiraju u promišljanja o humanim vrijednostima u svijetu današnjice.

Slikarski će se izraziti u plošnim akrilima komplementarne game i tek krajnje naznačenom ili stiliziranom figuracijom koja, i kada prelazi u apstrakciju, ostaje asocijativna i autoreferencijalna. Vez koncem je precizan, minuciozan, ornamentalan i apstraktan, intrigantan u znaku identiteta ženske tradicije naših sredina, ručnog rada stoljećima rodno obilježenog kao isključivo ženskog, čemu je u djetinjstvu i sama neposredno svjedočila u okrilju vlastite obitelji. Vezom, među ostalim, prigušeno povezuje i provlači ideju ženskog oslobađanja od položaja zavisnosti, podčinjenosti, inferiornosti, ka osamostaljenju. U vrijeme novomedijskih umjetničkih praksi kada tehnologija nije više isključivo izvedbeno sredstvo, nego izvjesno preuzima i kreaciju, rad Nevene Živić ne promatramo samo kroz prizmu nostalgičnog podsjetnika na iščezlo vrijeme, već i pitanja o opstanku slikarske, autorske ruke.
Sabrina Žigo