Ciklus Dijalog² – izložba pod nazivom Grad – autori: Dora Bakek, Edi Gustin, Kristina Kinkela Valčić i Mateja Rusak


Izložba Dijalog Dora Bakek, Edi Gustin, Kristina Kinkela Valčić i Mateja Rusak
Hrvatsko  društvo  likovnih  umjetnika  Rijeka priređuje izložbu iz ciklusa Dijalogpod nazivom
Grad

Autori: Dora Bakek, Edi Gustin, Kristina Kinkela Valčić i Mateja Rusak

Otvorenje izložbe –  četvrtak, 6. srpnja 2023., u 19 sati

Galerija Juraj Klović,  Rijeka,  Verdijeva 19 b
Izložba ostaje otvorena do 20. 07. 2023.
Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati,   nedjeljom zatvoreno.

Katalog izložbe: Izložba Grad – Dijalog Dora Bakek, Edi Gustin, Kristina Kinkela Valčić i Mateja Rusak

DIJALOG NA KVADRAT pod nazivom Grad

Kristina Kinkela, Gustin Edi, Dora Bakek, Matea Rusak

od 6. 07. do 20. 07. 2023., Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b, Rijeka

Ako bismo u najkraćim crtama morali vizualno opisati grad mogli bismo reći da je to urbano naselje kompleksne kompozicije oblika u prostoru. No grad je puno više od toga. Za umjetnike koji svoju inspiraciju crpe iz svoje okoline i iz specifičnih trenutaka i odnosa koji se rađaju u toj specifičnoj lokaciji, grad znači puno više. Grad je izvor nevidljive energije, struje i topline, mjesto susreta koji ti odrede život, formiraju karakter, izgrade kao osobu; mjesto podražaja svih tvojih osjetila. Za četvero mladih umjetnika grad je mjesto koje ih je izgradilo i u kojem su, iako međusobno vrlo različiti, svi pronašli svoju energiju za stvaranje.

Za nekoga Rijeka, za nekoga Fiume ili pak na lokalnom čakavskom narječju Reka i Rika, mjesto je koje ovim umjetnicima predstavlja GRAD. To je mjesto gdje su studirali i gdje su proveli vrijeme koje ih je odredilo kao umjetnike. Rijeka je grad koji neopisivo mnogo pruža ako ga osjećaš, ako ga udišeš, osluškuješ i promatraš. Zalasci sunca, luka, odrazi, brodovi, dizalice, tragovi industrijske povijesti, kiša; nadrealisticki prizori koji su poslužili i profesoru Baltazaru za njegov neobičan grad poslužili su i ovim umjetnicima koji su s gradom rasli, osjećali ga i bili/jesu dio njega.

Edi Gustin, Kristina Kinkela Valčić, Mateja Rusak i Dora Bakek sreli su se na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Upisali su smjer Likovne pedagogije ak. god. 2008. te diplomirali 2013. Godina 2023. simbolički određuje desetljeće „postRiječkog“ stvaranja u kojem su se formirali kao individue, obiteljski ljudi, stručnjaci, radnici i umjetnici. Gustin i Kinkela Valčić su slikari koji žive kist i njihovo je izražavanje automatizirano, prepušteno slučaju, okolinu koriste kao inspiraciju dok je rezultat odraz njihovog identiteta. Rusak i Bakek su grafičarke kojima je glavni pokretač osjećaj, a njihovi radovi su rezultat dubokog promišljanja i poznavanja raznih crtačkih i grafičkih tehnika kojima nastoje što bolje dočarati svoj senzibilitet.

Edi Gustin, u svijetu grafittera poznat kao Maska, umjetnik je kojeg su formirale Riječke ulice, a njegovi murali i grafiti žive i formiraju urbanu vizuru Rijeke. U sklopu izložbe Dijalog na kvadrat Edi Gustin predstavlja akrile na platnu koji jasno ocrtavaju njegov senzibilitet, automatizirani pokret kistom i nevjerojatan osjećaj za kolorit. Njegove su boje jarke poput najsnažnijih gradskih zvukova u podne sunčanog ljetnog dana. Iz apstraktnih oblika debelo nanesene boje vrišti multikulturalna i suvremena Rijeka.

Kristina Kinkela Valčić, stvara apstraktne prikaze u ekspresionističko-emocionalnoj maniri. Snažno osjeća prostor oko sebe koji joj služi kao inspiracija i pokretač za stvaranje. Iz njenih višeslojnih namaza raznih medija koji se međusobno prožimaju, negiraju, nadopunjuju i koketiraju rađaju se harmonični prikazi koje naziva krajolicima. Upotrebljavajući nekonvencionalne slikarske tehnike poput epoksi-smole koje do izražaja dolaze na monokromatskim radovima dozvoljava gradu da postane dio njenog rada i živi svoju stvarnost u odrazu zrcalne površine slike.

Mateja Rusak, umjetnica nevjerojatnog senzibiliteta za teksturu propituje snove i svoju inspiraciju crpi iz nesvjesnog. Sjećanja ju uvijek odvuku u Rijeku prema kojoj gaji posebne osjećaje. Te osjećaje pretače u grafike i kolaže koji svojom nježnom prozračnom estetikom djeluju poput neke opne, poput najnježnijeg oblaka i krhke linije između sna i jave. Iz njenih radova vidimo neku drugu Rijeku, Rijeku kao mjesto susreta i mjesto čiji zagrljaj nikad ne zaboravljaš.

Dora Bakek u svojim semantičkim i pomalo melankoličnim prizorima riječkih gradskih vizura propituje identitet grada, ali isto tako i svoj vlastiti. Kako identiteti nisu stalni već promjenjivi i fluidni tako je i njena tehnika slojevita, neponovljiva i svojstvena samo njoj. Izražava se kombiniranjem fotografije i grafike unoseći svoju esenciju u svaku poru svojih radova iz kojih učimo o Rijeci kao gradu mnogih dimenzija.
Kristina Kinkela Valčić mag.lik.paed.

Edi Gustin MASKA rođen je u Rijeci 6. svibnja 1985. Nakon završene srednje Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci smjer grafički dizajn, odlazi na Akademiju primijenjenih umjetnosti  Sveučilišta u Rijeci i stječe zvanje magistra likovne pedagogije. Dobitnik je Godišnje nagrade grada Slavonskog Broda za doprinose u kulturi za 2019. godinu. Na 33. Međunarodnom likovnom natječaju Mandraću u Voloskom 2018. osvojio je prvo mjesto u profesionalnoj kategoriji. Umjetnik je redovni član Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Rijeci te je nagrađen Rektorovom nagradom za studenta volontera akad. god. 2012./13.

Kristina Kinkela Valčić diplomirala je 2013. na diplomskom studiju Likovne pedagogije, odjel kiparstva, na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci sa temom „Interaktivna urbana skulptura“ pod vodstvom mentora izv. prof. Želimira Hladnika te stječe naziv Magistre edukacije likovnih umjetnosti i kulture. Uz kontinuirano umjetničko djelovanje, apsolventica je Poslijediplomskog doktorskog studija Hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sa temom doktorskog rada pod naslovom Kulturna društva Kastavštine – prenositelji, stvaratelji i promicatelji lokalnog identiteta i tradicije.

Sudjelovala je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama uz nekoliko priznanja, a ističemo nedavnu samostalnu izložbu slika u Galeriji Oblok u Sesvetama, te sudjelovanje na nedavnoj izložbi Women’s Essence show 2023. u Berlinu i Međunarodnoj manifestaciji Premier u Istanbulu. Članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU Rijeka i Zagreb) i online projekta Art ćakula.
Stvarajući u ekspresionističko-emocionalnoj maniri Kinkela Valčić prenosi svoje apstraktne mentalne mape koje se u svojim višeslojnim namazima raznih medija međusobno prožimaju, negiraju, nadopunjuju, koketiraju te zajedno tvore harmonične imaginarne krajolike. Ti krajolici nisu inspirirani stvarnim mjestima već unutarnjim emocionalnim stanjima pretočenim u vizualni oblik. Nastali oblici nisu unaprijed planirani već proizlaze i evoluiraju iz višeslojno prožetih, manje ili više transparentnih slojeva. Rezultat dozvoljava promatraču da sam doživi i osjeti rad na svoj vlastiti način te ga potiče na maštanje i potpuno oslobađanje od realnosti.

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u klasi red. prof. Jasne Šikanje 2013. te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Do sada je imala sedam samostalnih izložbi te je sudjelovala na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je nagrade Viktor Hreljanović na međunarodnoj izložbi fotografije 2012. pod nazivom Treći element za seriju fotografija naziva Vodena igra. Iste je godine primila Zahvalnicu riječkog Sveučilišta za ostvarena postignuća u 2012. Sudjelovala je na 15. i 16. međunarodnoj radionice grafike 2016. i 2017. godine, na temu Arhitektura i povijest Celja te je za isto dobila Priznanje za promicanje likovne kulture mladih.

Na međunarodnom skupnoj izložbi naziva Žena o ženi sudjeluje 2020. i 2021. godine u Beogradu, Srbija, Podgorici, Crna gora, Samoboru, Hrvatska, Ajdovčini, Slovenija i Skoplju, Makedonija, gdje je selektorica za Hrvatsku bila Sonja Švec Španjol.

Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Od 2018. jedna je od mentora u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost Varaždinske županije.

2017., 2018., 2019., 2020., 2021., 2022., 2023.  bila je mentorica nagrađenih radova učenika na likovnim natječajima u Hrvatskoj i Međunarodnim likovnim natječajima u Sloveniji, Litvi, Češkoj, Rumunjskoj, Indiji, Bjelorusiji, Bugarskoj, Portugalu , Srbiji, Turskoj.

  1. završila je poslijediplomski program Ritha Practitioner za rad s darovitim učenicima, a 2023. poslijediplomski program za Ritha Specialist za rad s darovitim učenicima na Radboud Sveučilištu u Nijmegenu u Nizozemskoj.

Dora Bakek je rođena 1990. u Zagrebu. Nakon završene Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, upisuje studij likovne pedagogije, smjer grafika, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Diplomirala je 2013. godine s temom „Slike podsvjesnog i nesvjesnog“.

Do sad bilježi pet samostalnih izložbi:

    • 2022. Tri plava grada, Muzej Croata insulanus Grada Preloga, Prelog
    • 2020. Pripadati gradu, Galerija ZILIK, Karlovac
    • 2019. (De)konstrukcija grada, Galerija HDLU, Varaždin
    • 2016. U potrazi za nesvjesnim, Galeriji Laval Nugent, Zagreb
    • 2015. Slike podsvjesnog i nesvjesnog, Velika galerija grada Zaboka, Zabok.

Sudjelovala je i na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih izdvaja: 2018. Hommage Rijeci, Varaždin; 2018. KAOS – festival slobodnega kolaža, Kranj; 2016. Izložba “PerceiveArt predstavlja”, Zagreb; 2016. Izložba msđunarodne likovne kolonije LindArt, Lendava; 2014. Izložba knjiga objekata, Galerija La roggia, Pordenone; 2013. Izložba „GrafičaRi“, Mali Salon, Rijeka.

Provodi likovne radionice za odrasle i djecu, od kojih izdvaja: 2020. Spoji-odvoji: čudnovate životinje, 47. Mali ZILIK, Karlovac; 2017. Grafičke radionice, Dječja likovna kolonija „LindArt junior“, Lendava; 2017. Radionice izrade keramike i papira na projektu „PoKret – poduzetno i kreativno“, Varaždin. Također, bavi se ilustracijom. Živi u Varaždinu, gdje radi kao nastavnica likovne kulture. Ujedno radi i kao profesor mentor u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost u Varaždinu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Varaždin.