Dražen Filipović Pegla – Linearno spiralne fuzije

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka priređuje samostalnu izložbu Dražena Filipovića Pegle  pod nazivom

Linearno spiralne fuzije

Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 19. siječnja 2023.,  u 19 sati u Muzeju grada Rijeke, Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1/1.

Drugi dio izložbe bit će postavljen od 20. 01. 2023. u Galeriji Juraj Klović Rijeka, Verdijeva 19 b.

Dražen Filipović Pegla – Linearno spiralne fuzije

Izložba poznatog riječkog umjetnika Dražena Filipovića Pegle održat će se u dvije relevantne riječke galerije u Galeriji Juraj Klović i u Muzeju grada Rijeke. Postav izložbe čine njegovi recentni radovi većinom nastali u posljednje dvije godine. Prepoznatljiv likovni rukopis i kvaliteta slikarstva čine njegovu umjetnost uvijek atraktivnom i modernom te je njegov rad zastupljen na brojnim selektiranim izložbama kod nas i u inozemstvu. Njegovo slikarstvo bogato je grafičkom linijom, spiralom koja raščlanjuje i stvara, a sam prostor ispunjen je do najsitnijeg detalja finoćom tekstura i kolorita koji je vrlo kvalitetan i plemenit. Upravo takva, poetična, ornamentalna, nemirna i snažna boja daje slici punoću, čineći morfologiju njegovog stila snažnim i atraktivnim, a samo platno vibrira u njezinoj preobrazbi. U svemu tome stil likovnosti je vidljiv i neovisan, a dinamika površine posjeduje određeno gibanje i nemir. Snažna autorska obilježja proizlaze iz suptilne sinteze grafičkog, odnosno crtačkog umijeća i slikarske poetike koja tvori jake, dovoljno eterične i konstruktivne slike. One posjeduju onu potrebnu suvremenu dimenziju prostora koji svoju vizualnost nameće dominantno i neovisno o strujama, prodirući u sam vrh hrvatske likovnosti.

DRAŽEN FILIPOVIĆ PEGLA rođen 1944. u Slatini (od 1921. do 1991. službeni naziv: Podravska Slatina). Srednju školu završio je u Rijeci 1964. Na Pedagoškoj akademiji u Rijeci 1970. diplomirao je na Katedri za likovnu umjetnost slikarstvo kod prof.Balabanića, a 1983. organizaciju kulturnih djelatnosti, stekavši zvanje profesora. Status samostalnog umjetnika imao je od 1981. kad je postao član ZUH-a (danas HZSU, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika) do odlaska u mirovinu. Od 1980. član je HDLU Rijeke, a od 1995. nacionalnog HDLU-a. Osim slikarstvom, bavi se objektima, ambijentalnim instalacijama, grafičkim dizajnom i uređenjem interijera. Aktivan je na likovnoj sceni od 1977. Izlagao je do sada na preko dvadeset samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim skupnim selektiranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz to, sudjelovao je u radu mnogih stručnih likovnih povjerenstava.
Član je Umjetničkog savjeta HDLU Rijeke od 2008. do 2012., kada postaje predsjednikom Umjetničkog savjeta do 2014.
Član Umjetničkog savjeta od 2016. do 2018.
Predsjednik HDLUR od 1996. i 1997. Član Upravnog odbora 1998. i 1999.