Tepih – (Dobrodošli 2)

Tepih – (Dobrodošli 2)Ambijentalna umjetnička instalacija povodom Svjetskog dana muzeja 18.05.2024.

Palača Šećerane – Muzej grada Rijeke
autor:  Damir Šegota
U njezinom predstavljanju te kao reakcija na istu nastat će rad autora pod pseudonimom: HONEY s nazivom: Reaction for the Sugar project.

Ambijentalna umjetnička instalacija pod nazivom “Tepih” (Dobrodošli 2) u Muzeju grada Rijeke u prostoru “Palače Šećerane” nastavak je svojevrsnog triptiha koji će u konačnici biti zaokružen i definiran trećom instalacijom predviđenoj unutar Gradske knjižnice Rijeka.

Prva, kao dio triptiha je bila postavljena za Svjetski dan muzeja 18.05.2023. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, druga je predviđena u “Palači Šećerane”-Muzeju grada Rijeke također za Svjetski dan muzeja 18.05.2024.

Zašto ambijentalna umjetnička instalacija?
Razlog, motiv, asocijacije su višeslojni: dio triptiha, cjelokupnost…veza Art kvarta Benćić, prostor interijera zgrada-objekata Art kvarta Benćić…pod kao konstruktivni dio postojeće arhitekture…

Zašto “tepih” ?
⁃ jer jest tepih, jer jest umjesto tepiha tepih, jer…

Zašto šećer?
– pa zato što je “tepih” u “Palači šećera”, zato što je: bijelozrnat , on je sjajan, kristalan, reflektrajuć, titrav, jestiv, sladak, hranjiv, topljiv-rastopljiv…krhak, postojan-nepostojan…rasut-rasipiv…zrnatovezan…nevezan…lapidaran, molekularan…kularan…laran..an…a…
Eto i zato dobrodošli.
Damir Šegota

Damir Šegota je vizualni umjetnik rođen u Rijeci 1960. Diplomirao je kiparstvo u klasi profesora Josipa Diminića na Sveučilištu u Rijeci te je studirao na Accademia di Belle Arti di Venezia kiparski smjer. Bavi se ambijentalnim umjetničkim instalacijama, performansima, heppeingom, ready-made, kiparstvom, grafičkim dizajnom, scenografijom…osnivač je i suosnivačem nekolicine formalnih i neformalnih umjetničkih grupa te autor samostalnih i sudionik kao jedan od autora grupnih izložbi. Autor je i niza projekata. Ravnatelj je Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka te član Upravnog vijeća Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.