Zdenko Trinajstić – grafike “Čovjek i more”

Zdenko Trinajstić - Barke Kombinirana tehnika bakropis, aguatinta, reservagueZdenko Trinajstić – Galerija GSSJPK – ŠPUR – Rijeka
Škola za Primijenjenu Umjetnost u Rijeci
Otvorenje: utorak, 23. 4. 2024. u 11 :30 sati

Grafike “Čovjek i more”

Govoriti o stvaralačkom radu u likovnosti Zdenka Trinajstića neizostavno se mora obratiti pažnja na njegov životni put od djetinjstva provedenog u Mošćenićkoj Dragi i Opatiji do osnovnoškolskih, srednjoškolskih dana i završena dva fakulteta te njegovog životnog opredjeljenja kao prosvjetnog djelatnika.

Uz zanimanje ekonomiste Zdenko Trinajstić se na svojoj drugoj visokoškolskoj ustanovi (Pedagoškom, filozofskom fakultetu) opredjeljuje za likovnost diplomirajući na izbornom kolegiju grafike kod profesora Josipa Butkovića te stječući na taj način zvanje Profesora likovnog odgoja i likovnih umjetnosti.

Upravo taj izborni kolegij će obilježit njegovo stvaralaštvo u likovnom izričaju kroz dugi niz godina.

U “Galeriji i spomen sobi Janko Polić Kamov” na prikazanim i izloženim djelima zamjetno je bavljenje primamo primorskim motivima mora, barki, obalnog kamenja-oblutaka (s rijetkim natruhama bezličnih ljudskih figura), a povremeno se u kompoziciji radova nađu i lučke dizalica te urbani dijelovi arhitekture grada koji su većinom figurativno prikazani u njihovoj realnosti, a koji često prelaze u apstraktnije forme i nadrealne kompozicije metafizičke pojavnosti.

U otisnutim radovima planovi su višeslojni tvoreći tako kompozicije gotovo trodimenzionalne vizure. Bogatstvo linija, mrlja, “točaka”…u konačnici formi stvaraju prikaze motiva u svoj svojoj veličini, bezvremenosti.

Dobro izabrane grafičke tehnike bakropisa, aquatinte, reserveagea, dominiraju izlošcima dajući snagu i slojevitost prikazanim motivima.

Izloženi predlošci cinkovih ploča-matrica kao i otisaka na grafičkom papiru govore o školskom primjeru autorove tehničke vještine koja omogućava i bogat vizualni podražaj u oku promatrača.

Primorski motivi kao polazište vizualnog rada duboko su utkani u autorovu nutrinu kao dio njegovog odrastanja, mladosti i sazrijevanja, životnog okruženja i zato su temelj istinitosti njegovog habitusa i zato su vrijedni pažnje.
Damir Šegota

Zdenko Trinajstić rođen u Opatiji 1950. godine. Djetinjstvo proveo u Opatiji i Mošćenićkoj Dragi, a potom preselio u Rijeku. Završio Pedagošku gimnaziju i Ekonomski fakultet u Rijeci i više godina radio kao ekonomist – knjigovođa, financijski kontrolor i šef računovodstva.

U tridesetoj godini upisao je Pedagoški fakultet u Rijeci odjel za likovni odgoj i likovne umjetnosti i diplomirao grafičko usmjerenje u klasi profesora Josipa Butkovića. Radio je kao profesor ekonomske grupe predmeta u Trgovačkoj i tekstilnoj školi u Rijeci. Od 1992. godine sudjeluje u pokretanju i radu odjela za likovnu umjetnost i dizajn pri TTŠ koji 2000.  godine prerasta u samostalnu Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci u kojoj predaju stručne likovne programe do odlaska u mirovinu.