Izložba Marka Gracina – Ritam novog grada u Galeriji Juraj Klović

Marko Gracin - Benčić
Marko Gracin – Benčić

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka priređuje samostalnu izložbu Marka Gracina pod nazivom Ritam novog grada.

Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 21.  ožujka 2024. u 19 sati.
izložba ostaje otvorena do 4.  travnja  2024.  Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b. Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

Katalog izložbe Marko Gracin – Ritam novog grada

Fotografije često znaju biti najveći udarac egu. Dokaz su nemoći zaustavljanja vremena. Zapravo, mnogih nemoći. Najjači dokaz prolaznosti. A sve dolazi i prolazi, nešto donosi, nešto odnosi i – mijenja. Marko Gracin, fotoreporter Novog lista voli u svoj fotoaparat spremati fotografije grada u kojem se rodio. Kroničar je grada na Rječini, a oduvijek mu je i strast i izazov zabilježiti ono riječko industrijsko lice. Činjenica da je rođen 1975. godine onemogućila mu je ulaz u vrijeme kad je Rijeka bila u jednom od svojih najjačih industrijskih uzleta, vrijeme kad su u nju, trbuhom za kruhom, na dnevnoj bazi stizali oni koji su željeli bolju budućnost, a gradeći ju sebi, gradili su ju i gradu u kojeg su došli. Vrijeme je to kad se u riječkim tvornicama “Rikard Benčić”, “Torpedo”, Hartera, “Rade Končar”, “Vulkan” i mnogim drugima radilo u tri smjene, kad je u riječkoj luci bilo teško nabrojati brodove na sidru, na čekanju, na uplovljavanju, a i one koji iz “Trećeg maja” isplovljavaju. Vrijeme kad je Rijeka bila radnički grad. No, nije ga to pokolebalo pa je u sve te hale i pogone ulazio danima i noćima, negdje na kraju prošlog stoljeća, želeći zabilježiti izdisaj Rijeke kao industrijskog grada. Sve snimljeno prezentirao je javnosti na izložbi otvorenoj u Malom salonu, na Praznik rada 2001. godine. Nazvao ju je “Zbogom udarnici”.

S odmakom od 23 godine Marko je opet na istim mjestima, u istim halama. Usamljen, jer udarnici… Odnijelo ih je vrijeme i spremilo u ladicu prošlosti. Svako vrijeme, nosi svoje breme, narodna je uzrečica. Zapravo činjenica koja odvlači sjećanja na onu Preradovićevu “od svih stvari na tom svijetu, samo stvarna mijena jest”.

A upravo taj ritam vremena i života, Gracin je složio u izložbu “Ritam novog grada”, predočivši igrom prošlosti i sadašnjosti mijenu grada kojeg toliko voli. Podijelivši izložbu u dva dijela, prvi koji priča prošlost i drugi koji pokazuje sadašnjost, Marko otvara mogućnost promišljanja budućnosti, ali i mnoga pitanja na koja svatko od nas može dati odgovor. Baš zato između svih slika koje će sa zidova pričati svoju priču postoje i dva ogledala u koja, pogledavši se, svatko od nas može odgovoriti na pitanje tko određuje ritam grada, tko je rijeka u Rijeci.
Slavica Mrkić Modrić