Izložba Kuraž autorica Ivane Butković i Ele Štefanac u Kloviću

KuražHrvatsko  društvo  likovnih  umjetnika  Rijeka  priređuje izložbu pod nazivom

Kuraž

autorica Ivane Butković i Ele Štefanac

Otvorenje izložbe bit će u petak, 17. 11. 2023. u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 29. 11. 2023. Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati,   nedjeljom zatvoreno.

Katalog izložbe Kuraž Ivane Butković i Ele Štefanac

Kuraž

Izložba Kuraž cjelina je koja povezuje radove vizualnih umjetnica Ivane Butković (Rijeka, 1985) i Ele Štefanac (Požega, 1993). Zaokružena je to cjelina koja se sastoji od niza procesualnih radova za koje je ključan protok vremena koji ih oblikuje, a zajednička im je njihova preobražajna vrijednost. Autorice su se povezale sličnim umjetničkim djelovanjem, ispreplitanjem osobnog, skrivenog i intuitivnog. Pod nazivom Kuraž objedinile su radove kojima govore o svojoj neprestanoj potrebi i spremnosti baviti se onime što smatraju bitnim, oslobođene vlastitih i tuđih ograničenja.

Udruživanje pri izlaganju u Galeriji Juraj Klović, izložbenom prostoru riječkog HDLU, umjetnicama omogućuje da kroz neposredan dijalog osvijetle upravo temu sjene. Prema C. G. Jungu, ona je s jedne strane (auto)destruktivna, dok s druge strane u sebi krije potpuniju spoznaju o sebi. Modeli borbe, odnosno individuacije, kojima se sjena prisvaja razlikuju se, a umjetnice ju iznose na vidjelo kroz realizaciju radova koje bezrezervno prihvaćaju kao svoje.

Umjetnice Štefanac i Butković govore jasnim glasom ženskog senzibiliteta o predjelima nedokučivog, obraćajući se promatračima izloženih rezultata svojstvenog im procesualnog stvaranja. Crpeći inspiraciju iz tema pokreta, cikličnosti, plesa i odnosa ženskog tijela i okoline, umjetnice pružaju publici najintimnije od sebe. Kao što svaki umjetnik čuva nešto skriveno te se kroz vlastito djelo nastoji približiti onomu što leži iznad neposrednog osjetilnog iskustva, Štefanac i Butković predstavljaju svoje radove nakon slojevita procesa njihove izvedbe, istražujući mogućnosti medija i materijala kojima se koriste. U izložbu su tako uključeni video radovi (Krug, 2023), fotografije (Spomenik vječnom sukobu, 2023, Raspelo, 2022), ambijentalne instalacije (Kad ti život uzme limune, 2023), objekti i skulpture (Harfa, 2023).

Kroz zajednički izložbeni pothvat, Ela Štefanac i Ivana Butković propituju naizmjence svakoj karakteristične aspekte svijesti i shvaćanja prostora oko sebe. Bezvremenska tema manihejskih kontrasta očituje se i u predstavljenim radovima. Međusobno suprotstavljene paradigme upotpunjuju specifične likovne vokabulare dviju autorica: unutarnje i vanjsko, skriveno i drugima očevidno postaju teško razlučivi, štoviše, radovima koji često izbjegavaju kategorizaciji one dosežu liniju nakon koje prvo postaje pojmljivo samo kroz postojanje drugoga.

Njihova hrabrost dvojaka je. Ona ne leži samo u činu izlaganja sebe i svojeg umjetničkog proizvoda vanjskoj kritici, nego je, naprotiv, možda i značajnija ona hrabrost uspjeti ostati dosljedna i vjerna sebi, pomiriti se s vlastitim ponorima i strahovima, proučiti ih i transformirati u nešto svrhovito. Kako umjetnice pri kreativnom istraživanju i igri, tako i mi, svjedoci, počinjemo razumijevati više o sebi utoliko ukoliko si dozvolimo zaći u vlastite dubine, a u trenutcima odvažnosti učiniti korak dalje. Tek kad se okuražimo, možemo postati svjesniji sebe, svojih mogućnosti, granica, talenata i nedostataka. Tada, s one strane, možemo pronaći hrabrost za samoironiju usprkos tjeskobi i za smijeh usprkos imanentnoj složenosti umjetničkog stvaralaštva.
Sonja Bakota

Ivana Butković rođena u Rijeci 1985. Diplomirala je 2015. na diplomskom sveučilišnom studiju Primijenjenih umjetnosti, pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APU), smjer Primijenjeno kiparstvo. Sudjelovala je na grupnim izložbama u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Veneciji, Grazu, Beču i New Yorku. Tijekom studija na APU (kolegij Kostimografija i moda), surađivala je na produkcijama Sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura te preddiplomskog studija Gluma i mediji kao kostimograf. Od 2005.- 2009. aktivna je članica Teatra Rubikon u čijim je produkcijama sudjelovala kao izvođač ili kostimograf. Dobitnica je Nagrade Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2011.  i austrijske nagrade Red Carpet Art Award, 2015. Članica HDLU-a Rijeka od 2021. godine.

Ela Štefanac (b.1993., Požega, Hrvatska) je vizualna umjetnica koja radi u području skulpture, objekta, ambijenta i performansa. Njezin rad nije ograničen na medij, ali često koristi analognu  fotografiju, pronađene i svakodnevne objekte, elemente iz prirode, video, zvuk i sebe. U svome radu prikazuje vizualnu poeziju u suvremenoj umjetnosti. Godine 2018. stječe naziv Magistre likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je austrijske nagrade Red Carpet Art Award (2015.) za koju je članica žirija narednih godina. Izlaže samostalno u Hrvatskoj, grupno u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2018. članica je HDLU-a Rijeka, a od 2022. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.