In memoriam Zlatko Kutnjak (1950. – 2023.)

Zlatko Kutnjak, 2006., iz arhive Damira Čargonje
Zlatko Kutnjak, 2006., iz arhive Damira Čargonje

U 73. godini života, napustio hrvatski likovni i vizualni umjetnik Zlatko Kutnjak.

Zlatko Kutnjak rođen je u Rijeci 1950. godine, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1979. u klasi profesora Raula Goldonija. Od sredine 70-ih sudjeluje u brojnim umjetničkim akcijama i izložbama u Zagrebu, Rijeci, Kastvu (suosnivač je Kastavskog kruga i galerije Vincent) i drugim gradovima. Na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete razvija vlastitu varijantu umjetničkog angažmana, u bliskoj komunikaciji i suradnji s članovima Grupe šestorice autora. Surađuje u deset brojeva časopisa „MAJ 75” i s umjetnicima koji djeluju u zagrebačkom „Podroomu” i u Prostoru proširenih medija, s kojima priređuje umjetnička druženja i „kolonije”.

Posebice se pamte „Jednodnevna kolonija s Greškom” iz srpnja 1981. u Mošćeničkoj Dragi te akcije u Likovnoj radionici Opatija. Sredinom 80-ih povlači se u vlastiti slikarski atelier, no dramatična dešavanja u zemlji potiču ga na nekoliko umjetničkih istupa: 1989. godine sudjeluje na velikoj skupnoj izložbi „Umjetnost za i protiv / Umjetnost – ideologija – politika” u Umjetničkoj galeriji u Banjoj Luci; Jusuf Hadžifejzović ga poziva na „YU – dokumenta“ u Sarajevo te iste godine, a 1993. uvršten je u Zidićevu selekciju izložbe „Nova hrvatska umjetnost”. Sve te godine intenzivno slika, najčešće u tehnici akrilika na papiru. Kreirao je niz ciklusa, redovito snažno angažiranih oko dijagnoze, simboličke analize društvene stvarnosti i kritike ideologije: „Balkanska demonologija”, „Requiem za Balkan”, „Ljubav”, „Cvijeće zla”, „Neartikulirano”, „Pomrčina Sunca”, „Dijalog”, a od recentnih ciklusa naročito se ističu „Pompejanci” i serija autoportreta pod nazivom „Dobar dan tugo”, na kojima i dalje radi.

Slikar Zlatko Kutnjak nagrađen je likovnom nagradom “Ivo Kalina” za najbolju izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom 2006. godine u Rijeci za izložbu „Umjetnost je – umjetnost nije, Odabrani radovi 1970. – 2006.”, koja je održana tijekom lipnja 2006. godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti čiji je kustos bio Branko Cerovac.

(preneseno s artkvart.hr)