Samostalne izložbe Alena Šimoković BABEL – STYX od prostora nesporazuma do granica beskraja

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika priređuje samostalne izložbe Alena Šimoković BABEL – STYX od prostora nesporazuma do granica beskraja

Alen Šimoković - Babel - StyxOtvorenje izložbe Babel u Galeriji Juraj Klović, Verdijeva 19 b, utorak, 11. travnja 2023.g., u 19 sati.
Otvorenje izložbe Styx u Muzeju grada Rijeke-Palača šećera, Krešimirova 28, utorak, 11. travnja 2023.g., u 20 sati.

Šetnja između Galerije Juraj Klović i Palače šećera dio je umjetničkog koncepta.

Izložba u Galeriji Juraj Klović otvorena je od 11. do 25. travnja 2023.
Izložba u Palači šećera, otvorena je od 11. travnja do 7. svibnja 2023.

Alen Šimoković – Babel

Alen Šimoković riječki je umjetnik koji predstavlja recentne radove na dvije gradske lokacije. Unatoč dijalogu dvaju izložbenih postava, svaki od njih je zaokružena cjelina.

Prva izložba otvara se u HDLU-ovoj Galeriji Juraj Klović i nazvana je „Babel“. Ciklusom „Babel“ dominira grafička linija koja je nastala na tragu starih, sačuvanih pismoslikarskih šablona koje su pripadale autorovom ocu. Njihovim korištenjem umjetnik je stvorio slike od slova i riječi, bez značenja. Na djelu je viđenje aktualnog svijeta koji briše komunikacijske granice, a u njemu se ipak sve manje razumijemo. Prevladavaju šum, žamor i konfuzija. Još od vremena babilonske katastrofe i jezičnog rasapa, čovječanstvo nije uspjelo naći zajednički jezik. Točnije, našlo je prostor nesporazuma. Za Šimokovića su upravo taj jezični rasap i nerazumijevanje jedni od prauzroka prvih migracija. To je točka u kojoj nastaju Šimokovićevi radovi iz serije „Styx“, posvećeni migracijama u nepoznato, a izlažu se u Muzeju grada Rijeke. Za razliku od monokromije „Babela“, u njima se naglasak stavlja na kolorizam površine, sve da bi se propitalo migriranje kao svevremenu svjetsku temu, s kojom ruku pod ruku idu stradanja i okrutnosti. Ili su, kako to kaže sam umjetnik, možda svaki nesporazum i neslaganje, svaka disonanca koja vodi u migracije, samo harmonija koju ne razumijemo?
Kustos izložbe “Babel” je Ervin Dubrović, a izložbe “Styx” je Ema Makarun.
Izložba je nastala u organizaciji HDLU Rijeka i Muzeja Grada Rijeke

BABEL – STYX
Od prostora nesporazuma do granica beskraja

BABEL … Još kao dijete, pomažući ocu, sudjelovao sam pri izradi pismoslikarskih natpisa i reklama. Pismoslikarski natpisi izvodili su se u to doba pomoću šablona od hamera. Tehnologija i proces izrade zahtijevali su znanje i zanatsku vještinu crtanja i konstruiranja slova na hamer, kao i izrezivanja slova te prenošenja teksta na podlogu. Sve se izvodilo ručno, vrlo precizno, uredno i bez greške. Nakon što su ispunile svoju svrhu, šablone su postale otpad koji je trebalo baciti. Kroz mnogo godina rada – nagomilani otpad. Iako tada nisam imao točnu viziju o novim mogućnostima njihova korištenja odlučio sam ih sačuvati. Pritom sam ih godinama selio, zajedno sa ostalim stvarima u prostore koje sam tražio da bih u njima slikao.
Danas, nakon 40-tak godina te su šablone relikti nekog prošlog vremena, ljušture odavno izgubljena sadržaja.
Nikada mi nisu bile naročito zanimljive ni originalne slike sastavljene od slova i riječi. Za slikanje takvih slika tražio sam dublji smisao. Istovremeno, oživljavanje i korištenje starih sačuvanih šablona nametalo mi se kao unutarnja nužnost, stvarna, autentična potreba izraza, ali i intimno vraćanje nekoga, samo meni znanoga duga ocu i vremenu koje je prošlo.
Svijet je postao globalno selo u kojem se postepeno brišu sve granice pa i one komunikacijske. Unatoč tome što imamo mogućnost komuniciranja na razne načine, zapravo se sve manje razumijemo. Posljedično, sve je više šuma, zabune, zbrke i nerazumijevanja. Još od vremena babilonske katastrofe i jezičnog rasapa čovječanstvo nije uspjelo naći zajednički jezik. Za mene je upravo taj jezični rasap i nerazumijevanje jedan od prauzroka prvih migracija. Upravo sam u toj činjenici našao dublji smisao za slikanje slika od slova i riječi s ciljem povezivanja i uspostavljanja dijaloga između ciklusa BABEL i STYX. Želio sam pomoću starih šablona naslikati slike koje zbunjuju, izazivaju šum, žamor, nered, zbrku, konfuziju, odnosno stvoriti prostor nerazumijevanja i nesporazuma, baš onakav kakav se otvara i u stvarnosti. Slova i riječi na mojim slikama nemaju značenja. Ponekad mi se čini da veće značenje imaju odnosi i dijelovi površina između slova i riječi.
Možda je svaki nesporazum i neslaganje, svaka disonanca, samo harmonija koju ne razumijemo?

(Foto : Žorž)

STYX … 2015. godine Europu je pogodila velika migracijska kriza. Masovne migracije stanovnika afričkih i azijskih zemalja prema državama Europske unije, u potrazi za boljim životom i srećom, postale su naša svakodnevica. Crnom bojom slikao sam ljude i ptice na slikama koje su prikazivale migracije, želeći na taj način zabilježiti mučne prizore ljudskih stradanja i seoba. Migriranja u nepoznato. Svijet u kojem živimo postaje sve okrutnije mjesto za život. Pohlepa i egoizam najveći su pokretači napretka koji neminovno vodi u propast.
Alen Šimoković