Natječaj za 7. Zagrebački ljetni likovni salon 2023 s temom ”Sloboda”

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb sedmu godinu zaredom organizira ”Zagrebački ljetni likovni salon”, koji će se održati u srpnju 2023.,  u Galeriji Kontrast (Kulturni centar, Dubrava 51a, Zagreb), pod nazivom ”7. Zagrebački ljetni likovni salon 2023 – Sloboda”.
Zadnji rok za podnošenje prijedloga je 18. svibnja 2023. 

Natječaj 7. Zagrebacki ljetni likovni salonOsim ‘realne’ izložbe u galeriji Kontrast, na 7. Zagrebačkom ljetnom likovnom salonu moći će se vidjeti prateća virtualna izložba na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”, na kojoj će se, uz autore koji izlažu u Galeriji Kontrast, predstaviti i radove svih ostalih umjetnika čiji rad odgovara konceptu salona, a koji zbog prostornih ograničenja nisu stali na ‘realnu’ izložbu u galeriji Kontrast.

I ove godine osim članova HDLU Zagreb, na izložbu pozivamo umjetnike iz drugih umjetničkih udruga u Zagrebu i zagrebačkoj županiji, a također i umjetnike koji nisu članovi strukovnih udruga, ali njihova djela odgovaraju konceptu izložbe. Umjetnici iz Zagreba i zagrebačke županije imati će prednost na ‘realnoj’ izložbi, a na prateću virtualnu izložbu mogu se javiti umjetnici iz svih dijelova Hrvatske.

Koncept: u 2023. godini tema 7. Zagrebačkog ljetnog likovnog salona biti će ”Sloboda”, jer kroz tu temu želimo preispitati osobne i kolektivne slobode pojedinca i društva u svijetu koji se stalno mijenja, ponekad i dramatično uslijed pandemije koja nas je pogodila zadnjih godina, ratnih zbivanja i klimatskih promjena. Sa sve većom sviješću da je čitav svijet neraskidivo povezan, pojam ”slobode” možemo razmatrati u okviru osobne i kolektivne odgovornosti, prava, ali i individualnih stremljenja, želja i nada koje nas oblikuju kao autentične pojedince.

Što sve sloboda predstavlja za umjetnike: sloboda izraza i mišljenja, stvaranja, igre, druženja i ostalih osobnih ukusa, sloboda vjerskih i/ili filozofskih uvjerenja, sloboda izražena kroz ljubav ili žrtvu borbe za slobodu, odsustvo slobode ili čak strah od slobode. Također i sloboda u prirodi, kroz umjetnost, kulturu i duhovnost, sloboda od diktature, ali i granice naše slobode sa kojima se suočavamo u kriznim situacijama i tada propitujemo što je ono što nam daje vjeru i motivaciju da ustrajemo sa svojim životima, kroz stvaralački rad ili rad za zajednicu i buduće generacije – sve to bismo postavili kao problemske teme za likovne umjetnike, na koje bi se oni referirali sa svojim likovnim radovima.

Dozvoljeni su svi pristupi i likovne tehnike na slikama, crtežima, grafikama i umjetničkim fotografijama, koje bi trebale biti opremljene da se mogu postaviti u galerijskom prostoru na visilicama, sa ograničenjem da širina slika ne bi trebala biti veća od 80 cm, zbog postava radova na izložbenim panoima u Galeriji Kontrast.

Na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com treba poslati fotografije do pet radova u jpg. formatu i većoj rezoluciji (300 dpi) u attachmentu maila, uz opis radova: naziv rada, tehniku, dimenzije i godinu nastanka rada. Također je potrebno poslati kratku strukovnu biografiju (do pet rečenica) sa opisom dosadašnjeg umjetničkog obrazovanja i/ili djelovanja autora. Zadnji rok za podnošenje prijedloga je 18. svibanj 2023. 

Po završetku natječaja, u roku od desetak dana, svi autori dobiti će obavijest na svoju e-mail adresu o tome tko je odabran za izlaganje na ‘realnoj’ izložbi u galeriji Kontrast i za sudjelovanje na pratećoj virtualnoj izložbi. Pristupom na ovaj natječaj, dajete dozvolu udruzi HDLU Zagreb ukoliko vaši radovi budu odabrani za izložbu, da se mogu slobodno predstavljati, uz navođenje imena rada i autora, u promotivnim materijalima izložbe, medijima i na društvenim mrežama.

Na izložbi nema kotizacije i svi autori dobiti će svoje besplatne primjerke kataloga na postavljanju, odnosno otvorenju izložbe, početkom srpnja 2023. godine u Galeriji Kontrast, te će mailom dobiti link i na prateću virtualnu izložbu.

Po završetku izložbe, slike se trebaju osobno preuzeti prilikom skidanja izložbe, HDLU Zagreb ne snosi obavezu slanja radova poštom. U vezi svih dodatnih informacija, možete se obratiti na mail udruge.