Samostalna izložba Ive Kajzera – Dodiri modrine

Galerija Juraj Klović Rijeka

Ivo Kajzer Dodiri modrineSamostalna izložba Ive Kajzera

Dodiri modrine

Otvorenje izložbe bit će u petak, 10. 03. 2023. u 19 sati

izložba ostaje otvorena do 21. 03. 2022.

Katalog izložbe Ive Kajzera – Dodiri modrine

Galerija Juraj Klović,
Rijeka, Verdijeva 19 b

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno

Dodiri modrine

Ivo Kajzer slikar je prepoznatljiv po svom likovnom rukopisu, po realističnoj noti mora, obale, brodova i primorskih gradića. Studiozan i temeljit u razradi motiva on potvrđuje osnovu svog umjetničkog stvaranja, naglašavajući viđeno usmjeren je na figuraciju i narativni potencijal slike. Opisujući on ističe slikarski aspekt, a vizualne predjele pretače u kolorističke odnose površina koje se usuglašavaju i razvijaju. Sva djela ista su po tehnici postupku rada i nastaju na tragu klasičnog štafelajnog slikarstva u kojem primat ima boja, razrađena, puna i slojevita. Ulje na platnu je tehnika kojom ostvaruje kvalitetu dajući tradicionalnu intonaciju svim njegovim radovima. Boja stvara poetiku i unosi osjet doživljaja, pozitivnog naboja, vizura, utisaka sastavljenog od bonaca, jutarnjih izmaglica, sutona i zračnosti perspektiva. Plavetnilo prožima motive, a poznati i jasni prizori izrastaju mirni i tajanstveni. Njihova realnost djeluje vrlo opipljivo i fotografski precizno međutim ti sasvim jednostavni i svakodnevni prizori  prerastaju doslovnost sadržaja te nošeni stvaralačkom energijom postaju imaginarni, lirski i naslućeni. Sačinjeni su od priča, od ravnoteže prirode, čovjeka i njegovog rada, od protoka vremena, tradicije i ljubavi prema ljepoti života uz more. Odmjereni  kadrovi i znalački odabrani pogledi  potvrđuju vještinu umjetnika koji mjeru stvarnosti podređuje slici, jer motivi su suglasni njegovom karakteru i stilu. Motivi su puni mirnoće i odmjerenosti, valovi, plime, vjetrovi i titraji zraka  zastali su, a sam prizor prostire se svečan i slikovit pred okom umjetnika.  Iz suglasja zračnih i suptilnih perspektivnih dubina i transparentnih boja mora izranjaju barke u lučici, njihovi odrazi dišu zrcaleći slike njih samih. Stijene i obluci gube svoj trag u dubinama, a slikovitost kuća, uskih ulica i vegetacije naglašena je u poetskim vizurama. Kolorizam slijedi realnost, čistih i smirenih tonova te vrlo odmjerenih i razrađenih promjena. Potez je umiren unutar ploha, neprimjetan, površine su pune tišine, meditativne atmosfere, tajanstvene dubine i spokoja.

Na sličan način kao što pristupa krajoliku umjetnik prilazi i portretu, jer je njegov rad oduvijek obuhvaćao i prikaze njemu dragih ljudi čiji je karakter i duh sa istom vještinom i mirnoćom vjerno prenosio na svoja platna.  U svom novom ciklusu portreta on ih još dodatno razrađuje i mijenja unoseći u prikaze jednu novu dinamiku, osmišljenu površinu koja ih uokviruje. Taj novi segment njegovog rada puno je razigraniji, vedriji i vrlo maštovit. Ipak on posjeduje istu kolorističku dimenziju i smirenost, značaj koji ga karakterizira  i određuje kao umjetnika.

Slikarstvo Ive Kajzer prožeto je konstantom i kvalitetom njegove osobnosti, vrlo znalačkog izraza on poetski progovara i prikazuje spajajući viđeno sa emotivnim, subjektivnim doživljajem. Njegovo djelo opisuje i priča te mi naslućujemo njegovu puninu i ljepotu, osjećamo tišinu i uhvaćeni ritam, vidimo jasne tragove svjetlosti sakrivene u plavetnilu, u bojama koje nas ispunjavaju i vesele.

Jasna Rodin, mr.sc.