Izložba Saše Jantoleka – Preobražaj

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka priređuje izložbu Saše Jantoleka pod nazivom

Preobražaj

Saša Jantolek - PreobražajOtvorenje izložbe je u četvrtak, 17. 11. 2022. u 19 sati

Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b.

Izložba ostaje otvorena do 1. 12. 2022.

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

 

Katalog izložbe Preobražaj Saše Jantoleka

Saša Jantolek propituje čovjeka, njegova stanja, energije i odnose prema svijetu u kojem se nalazi. Začuđujuća i maštovita stvorenja izrastaju iz njegovih slika spojena u nadrealnim i fantastičnim kreacijama. Čudnovat je to spoj elemenata insekata, odnosno razrađenih bića sa svojim krilima, ticalima, velikim i tankim nogama, repovima i krljuštima koji ujedno nose i neka od obilježja čovjeka. Preobražaj, kako ga sam autor naziva, u potpunosti mijenja  perspektivu razmišljanja, logiku stvorenog bića te nameće apsurdan spoj u kojem se gubi svaka prirodnost. Vrlo vještom kombiniranom tehnikom autor ostvaruje motiv, prvo paljenjem boje i rezbarenjem priprema podlogu drvenih površina stvarajući zanimljive i reljefne teksture, da bi na njima kasnije intervenirao akrilom, pastelima i olovkama spajajući crtež i slikarski trag kista. U vrlo zanimljivom prepletu snažnih kolorističkih površina on vrlo spontano i znalački smješta svoje kreature puštajući dovoljno zračnosti i prostora kompoziciji kako bi ona imala određenu lakoću. Taj pomak percipiranja također doprinosi općem dojmu začudnosti i igre. Unutar slike tijela kao da su živa, ona lete, gmižu, skaču i bježe prema rubu papira. Za sobom ostavljaju tragove, naznake kretanja, tanke linije glasanja, razlivene znakove i prodorne poglede.

Bizarnost izraza i raspad tijela u ovom ciklusu je još naglašeniji, a nota humora i satire gubi se unutar apsurdnih i nakaznih stvorenja koja su poput mutanata proizvod toksičnih i ekološki narušenih odnosa i raznolikosti. Prepuštajući se slikarskom nagonu, umjetnik rastvara granice imaginacije, preoblikuje i propituje tjelesnost postavljajući pitanja o umu koji bivstvuje unutar tijela i mijenja ga pokazujući izravno svoju bit, svoj nakazni karakter. Čovjek – životinja, insekt zatvoreni krug uzajamnog suživota i promjena koje oblikuju i degeneriraju izvrnuti smisao odnosa. Mijenjajući okolinu čovjek mijenja sebe postajući ono što uništava. Sva ljepota prirodnih bića ovdje je narušena u toj izmjeni u tom krugu bioloških odnosa i degradiranih staništa koja se sve više narušavaju i upropaštavaju. Međusobni odnosi, ljubav, rad, razumijevanje nestaju unutar borbe za preživljavanjem i željom za bogatstvom i moći.

Osnovna težnja umjetnika u ovim radovima je transformacija svakodnevnoga i razbijanje ustaljenosti. Njegovi zastrašujući i predimenzionirani kukci, bića navode nas da svijet sagledamo drugačije, da izađemo iz okvira udobnosti i nemara. Naglašavanjem bizarnosti on iz obrnute perspektive sagledava nas i postavlja pitanja, jer zar smo se zaista pretvorili u nakazna stvorenja, sebična i gruba, lica bez karaktera, zarobljena u besmislu svijeta i iluzije?

mr.sc. Jasna Rodin

Saša Jantolek rođen je 24. siječnja 1968. u Rijeci. Njegovo umjetničko djelovanje obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili „stvarne“ pusteve (pokladne lutke), poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog, lucidnog, poetskog i grotesknog. Posuđujući fragmente različitih umjetničkih stilova, tehnika i postupaka – na tragu dječjeg izraza, mediteranske senzibilnosti, neoekspresionizma, ludizma, outsider arta, art bruta – kroz svoj je rad ostvario karakterističan stil i estetiku. Jantolekova imaginacija odnosi se na ilustraciju životnih sekvenci, intimnih životnih fragmenata njegovih epizodista, često bizarnih, uvijek emotivno bliskih i shvatljivih.

Član je HDLU Rijeka, HDLU istre, ULUPUH-a te djeluje kao samostalni umjetnik član HZSU-a.