Snovi jedne barke – samostalna izložba Alena Šimokovića

Galerija TOŠ, Punat
od 30.06. do 20.07. 2022.

Snovi jedne barke

Razgovor sa svjetionikom
Alen Šimoković – Razgovor sa svjetionikom

Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 30. 06. 2022. u 20,30 sati, Galerija Toš Punat.

Izložba se održava u organizaciji Turističke zajednice Općine Punat.

Bila jednom jedna barka.
Sanjala je da će jednom postati Brod ili Riba. Možda Brodoriba.
Sanjala je da je Plava, da je Komiška, da Pliva. Brodokit ili Kitobrod, to je također sanjala.
I Razgovor sa svjetionikom bio je tek san.
U snovima je postala Smrdljivac, Haringa, Puntarska i Mrkač koji se suši. Sanjala je Njih dvoje da je Moja, Sanjala je da je ……
i Ljubav na vjetru, da odlazi na Dugu plovidbu, a onda i na Jako dugu plovidbu.
Sanjala je, sanjala pretvorivši se u Dim.
Alen Šimoković

————————————————————————-

Alen Šimoković sagledava duhovnost te pronalazi energiju predmeta koji u sebi skrivaju priču i bude maštu. Razvijen smisao za slikarsku površinu i kiparsku formu autor koristi da bi prepoznao kvalitetne elemente i oblike u fragmentima olupina brodova, nađenih dasaka, predmeta iz škvera i uz more. Izdvajajući ih i dajući im novo značenje oni postaju umjetničko djelo, nekonvencionalno i zanimljivo, djelo koje u sebi nosi više nivoa stvarnosti i interpretacija. Objekti zahtijevaju slojevitost iščitavanja, ali i posjeduju sve karakteristike likovnosti i estetike koja privlači našu pažnju. Umjetnik njihovu vizualnost obogaćuje tek neznatnim intervencijama kombinirajući međusobno strukture i artikulirajući izvedbu. Nastavljajući svoj ciklus Metamorfoze brodoloma, u novijim radovima Snovi jedne barke da će postati brod ili riba, ova vrlo lucidna i dovitljiva serija dobiva svoj nastavak.
Duhovitost i poetičnost same osnove ne umanjuje njihovu kvalitetu, već naprotiv, vodi nas u jedan izmaštani svijet mora i plovidbe, riba i brodova. Grube i nedorađene strukture istrošenih i pohabanih površina pažljivo su izabrane, bogatstvo pigmenata i urezanih tragova kreirani su i vođeni asocijativnom logikom. Studiozni i osmišljeni brodovi sažimaju daljine i putovanja, njihova tijela dišu još uvijek bogata premazima soli i algi, ruzinava, umrljana naftom i mirisima oseka. Svako novo sagledavanje donosi neke drugačije priče proširujući razumijevanje i tumačenja. Građeni skladno, u mjeri koja naglašava intimnost i neposrednost, objekti nose svoju snagu i poetičnost prepunu sugestivnosti i originalnosti. Diskretno dodirnute bojom skulpture pričaju priču, raznoliku od višestrukih dijelova. Igrajući se sa materijalom, kombinatorikom, sjenama, teksturama i tonovima svaki pomak pogleda otkriva nam novinu dojma i razrađene metafore. Različiti komadi drveta, metala i predmeta ujedinjeni su u dinamici stvaranja. Vrlo znalački i neposredno njihovo suglasje stopljeno je i odiše autentičnim likovnim nabojem, prepoznatljivim i svježim. Svojim nekonvencionalnim i inventivnim naznakama oni predstavljaju spoj sa slikarstvom autora.
Duga plovidba, jako duga plovidba, brodovi ribe, kit… svaki rad ima svoju razrađenu priču satkanu od materije kao i od mjesta i predmeta čiji je nekad bio dio. Poput živog bića stvorena kreacija ima realnost i svoje snove, zamišljenu tajnu koju nam nudi umjetnik. Taj imaginarni svijet topla je priča o nama samima, o prolasku vremena i tokovima povijesti, o upornosti čovjeka da stvara i traje, da svoj put produži u beskraj dok se za plovilom provlači brazda pjene, izmiče i mijenja se polagano nestajući prema horizontu.
Jasna Rodin, mr. sc.

—————————————————————————

Alen Šimoković, rođen 1968. godine u Rijeci. Sudjelovao je na brojnim likovnim natječajima, samostalnim i žiriranim izložbama. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja. Djela mu se nalaze u privatnim i javnim zbirkama. Stvara u vlastitom ateljeu u riječkom Starom gradu na adresi Janeza Trdine 3a. Član je HDLU-a Rijeka.