Zvonimir Pliskovac – Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.

Hrvatsko  društvo  likovnih  umjetnika  Rijeka priređuje izložbu

Zvonimira Pliskovca

pod nazivom

Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.

Otvorenje izložbe bit će  u četvrtak, 31. 03. 2022. u 19 sati

Izložba ostaje otvorena do 15. 04. 2022.
Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati,   nedjeljom zatvoreno

Katalog izložbe Zvonimir Pliskovac – Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.

Zvonimir Pliskovac - Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.
Video s otvorenja izložbe: Zvonimir Pliskovac – Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.

Umjesto predgovora
Počelo je s Valom; oblikovao sam logo lista i desetak godina aktivno sudjelovao u grafičkom uređivanju Vala i pored toga redovito objavljivao stripove i karikature iz broja u broj.
Na izložbi se predstavlja izbor grafičkih radova od 1975 do 1985 godine; dakle stripovi i karikature tiskani u listovima Val i Novi List u Rijeci, Studentski List, Polet, Vjesnik, i Oko u Zagrebu, Jež u Beogradu i Mladina u Ljubljani te brojni plakati koje sam radio tijekom navedenog desetljeća za ustanove u kulturi, izložbe, muzeje, kazališne predstave, glazbene manifestacije, festivale i punk-bandove u Rijeci.
Kada je riječ o izloženim grafičkim radovima, serijama stripa ili „antistripa“ kako ga kolokvijalno najčešće nazivaju, potrebno je reći da se radi o eksperimentu, o odmaku u stranu, iza stripa, o putu prema istraživanju autonomije osnovnih oblika stripa; do granica geometrijske apstrakcije njegove konstrukcije ili do oblikovne i značenjske interpretacije prostora stripa (i geometrijskog) i onog mentalnog. Priča je dakle o stripu, ali iznutra, duboko u stripu; dakle uvijek „za strip“. Značenjski, radi se o stripu stanja, ne zbivanja.
U dilemi ustaljenog i pojednostavljenog označavanja ovog stripa „antistripom“ bliži sam stavu da je ovdje riječ o laboratorijskoj analizi stripa, o lutanjima svemirom stripa, o stalnom postavljanju pitanja, o „striptizu“ stripa, o stanjima između slike i riječi uvijek u namjeri istraživanja beskonačnosti geometrije „prostora“ stripa; korak je to prema novoj stvarnosti, između doslovnosti i univerzalnosti „u granicama“ kvadrata; dakle, zaključno, stripom na strip, u pokušajima oblikovnog doticanja istine; ili revolucija olovkom, a ne puškom; odnosno stripom stalno postavljanje pitanja? (…)
Sastavni dio izložbe, zajedno s mojim grafičkim radovima, čine tekstovi ljudi s kojima sam dijelio navedeno vrijeme, a koji su bili aktivni sudionici, suvremenici, „suborci“, suradnici, prijatelji, kolege i urednici a koji su svi, svaki svojim djelovanjem sudjelovali u Valu, oko Vala, u Rijeci i Hrvatskoj, tada pa sve do danas, svatko na svom području interesa, u borbi za kulturu, za pomicanje granica slobode, literature, kritike, povijesti i umjetnosti. Njihovo literarno očitovanje o tim godinama i mojem radu rekonstruira i dokumentira širu sliku „našeg“ zajedničkog vremena iz naše povijesti.
Kratke odlomke iz tekstova Lilijane Domić, Velida Đekića, Gorana Ježića, Veljka Krulčića, Miljenka Marina i Milorada Stojevića donosimo u prilogu. Tekstovi u cjelini biti će tiskani u opsežnom katalogu koji je u pripremi
i bit će uskoro dostupan.
ZP