Natječaj virtualnog muzeja Dotrščina 2022.

Virtualni muzej Dotrščina, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Hrvatska udruga nastavnika povijesti raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju u čast žrtava fašizma na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Natječaj je otvoren do 17. travnja 2022.

Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Na lokaciji današnjeg parka, od strane ustaškog režima, pogubljeno je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice.
Povodom 10. obljetnice djelovanja Virtualnog muzeja Dotrščina, ovogodišnji natječaj, uz opću temu žrtava fašizma, dodatno postavlja i pitanje „Koliko traje sjećanje?“.

Brisanje sjećanja, revizionistička manipulacija (ne samo) dotrščinskim žrtvama i konačno pokušaj ponovnog vraćanja spomen-parka u kolektivnu memoriju kroz deset godina aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, doprinijeli su produženju sjećanja koje je dijelom uvjetovano „vidljivošću“.

Istovremeno, globalno prisustvo rata i masovnog stradanja u sadašnjosti, na primjer u Ukrajini, Jemenu i drugdje, konstantno upisuje nova (masovna) stradanja.

Umjetnici, umjetnice i drugi pozvani su ponuditi čitanja mjesta i trajanja, očuvanja, produženja i prenošenja priče, vodeći računa o prolaznosti, promjenjivosti i fragilnosti sjećanja te značenju masovnog stradanja danas, s jasnom poveznicom (i) na žrtve fašizma na Dotrščini.
Uvjeti natječaja:

    • na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;
    • ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;
    • traže se isključivo originalni radovi tj. isključeni su već ranije izvođeni radovi ili njihove varijacije, a sudjelovanjem na natječaju sudionici/ce potvrđuju da su prijedlozi nastali za potrebe ovoga natječaja;
    • u obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti;
    • rad treba biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 10 000 kuna brutto (!);
    • rad treba poštovati činjenicu da se radi o mjestu masovnog stradanja i pijeteta;
    • rad treba uvažiti specifične uvjete parka (npr. nema struje) i biti bez štetnih posljedica po park koji ima i status zaštićenog kulturog dobra RH;
    • rad treba biti privremenog karaktera;
    • produkcija rada odgovornost je autora/ice i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku;
    • sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.

Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka, u subotu, 17. rujna 2022., tradicionalno povodom Svjetskog dana mira.

Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje. Životopis i dodatne priloge nije potrebno prilagati.

Natječaj je otvoren do 17. travnja 2022. (nedjelja u ponoć).

Organizator nije u mogućnosti snositi troškove puta i boravka u Zagrebu za autore/ice van Zagreba, ali je otvorena mogućnost da se taj segment pokrije iz produkcijskog proračuna.

Prijedlozi koji ne zadovoljavaju uvjete natječaja, npr. izlaze iz okvira navedenog proračuna i pristignu nakon isteka roka, neće se razmatrati.

Umjetnike se potiče da prije definiranja prijedloga posjete Dotrščinu i pročitaju neke od materijala, odnosno informiraju se i o ranije izvođenim radovima.

Tijekom trajanja natječaja, u subotu, 2. travnja 2022. s početkom u 16 sati na glavnom ulazu u park održat će se obilazak parka uz stručno vodstvo za zainteresirane sudionike natječaja. Za turu se potrebno unaprijed najaviti na mail (vmdostrcina@gmail.com) u tjednu koji prethodi obilasku.

Više informacija o Dotrščini može se pronaći na stranici dotrscina.hr

Prijedlozi se šalju (po mogućnosti u pdf formatu) na: vmdostrcina@gmail.com s naznakom “Dotrščina 2022.”.

Odluku o radu koji će se izvesti donijet će žiri čiji će sastav biti objavljen po isteku natječajnoga roka.

Po izvedbi rada, autoru/ici odabranog prijedloga bit će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 8 000 kuna neto.

Odabrani rad za izvedbu bit će proglašen najkasnije u roku mjesec dana po isteku natječajnoga roka. Svi sudionici/e natječaja bit će individualno obaviješteni o ishodu natječaja.

Ovogodišnja memorijalna intervencija u spomen-parku Dotrščina izvodi se po peti put u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba.

Temeljem natječaja za javne potrebe u kulturi, rad Virtualnog muzeja Dotrščina u 2022. godini podržan je sredstvima Grada Zagreba. Nositelj programa je Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage.

Detaljnije aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina pratite na: https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina

Svi ostali upiti: vmdostrcina@gmail.com