Radionica starih fotografskih tehnika – Cijanotipija: Sunce plave boje

Radionica je održana , u četvrtak, 3. 06. 2021.,  s početkom u 10,30 u Galeriji Klović

Voditelj radionice: Ivica Nikolac

Radionica cijanotipije, u osnovi  je fotografska radionica jer polaznici uz pomoć sunčevog svjetla izrađuju fotograme i fotografije.
Fotogrami se izrađuju bez upotrebe fotoaparata, a fotografije uz pomoć negativa izrađenog na licu mjesta inverzijom digitalne slike s mobitela ili fotoaparata.

Radionica je pogodna za uzrast od 10 do 90 godina.

Radionica cijanotipije Galerija Klović
Video prilog “Sunce plave boje”- radionica cijanotipije – by Luisa Ritoša-

Videozapis radionice starih fotografskih tehnika – Cijanotipija: Sunce plave boje

Ova radionica se u jednom dijelu naslanja na radionicu fotografije u kontekstu kompozicije, jer se temelji na korištenju likovnih elemenata (oblik, tekstura, linija, odnosi veličina unutar zadanog okvira, kompozicije i sl.).
Cilj radionice je razvoj kreativnosti, odnosno proaktivna likovna igra koja pruža slobodu u izražavanju vlastite kreativnosti, ne oslanjajući se na digitalnu opremu.

Svaki polaznik nakon radionice zadržava unikatnu cijanotipiju koju će sam napraviti od početka do kraja.

Radionice je ostvarena u suradnji sa Foto klubom Color iz Rijeke.

Ivica Nikolac (Rijeka, 1960.),
Fotografijom se bavi od 1974. Po sklonosti preispitivanju vlastitog fotografskog pogleda na svijet, obilježjima fotografskog izraza i usmjerenosti na odnos fotograf – društvo, može se smatrati pripadnikom konceptualizma u fotografiji. Nikolac je imao desetak samostalnih izložbi te sudjelovao je na više od 50 skupnih izložbi. Bio članom brojnih žirija, članom Umjetničkog savjeta manifestacije Photodays Rovinj te selektor fotografskih izložbi nacionalne razine.  U četiri navrata izabran za predsjednika Hrvatskog fotosaveza (1998. – 2014.). Autor i koautor brojnih izložbi. Voditelj radionica fotografije, radionica starih fotografskih tehnika, predavač i pisac.

Dobitnik više nagrada i priznanja za fotografije na međunarodnim salonima fotografije i nagrada za promicanje fotografije. (Godišnja nagrada Zajednice tehničke kulture Rijeka za poticanje fotografskog stvaralaštva 1997. Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture 2007. , Državna nagrada „Faust Vrančić“ 2011., Godišnja nagrada Grada Rijeke 2013., Godišnja nagrada Hrvatskog foto saveza 2020.)

Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Rijeka od 1997.  i HDLU Istre od 2021. te ULUPUH Zagreb, 2021.