Samostalna izložba Nine Lekić

Nina Lekić V8,čelik,47x38x23,2023Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na samostalnu izložbu
Nine Lekić
dobitnice Nagrade stručnog žirija HDLU Rijeka na 77. godišnjoj izložbi članova HDLU Rijeka.

Otvorenje izložbe bit će u petak, 13. rujna 2024. u 20 sati.

Izložba ostaje otvorena do 27. 09. 2024. Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19b.
Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

Katalog samostalne izložbe Nine Lekić

Radovi Nine Lekic kiparska su ostvarenja, skulpture koje svojom pojavnošću posjeduju autentičnost i monumentalnost. Njihova osobitost i izvornost inspirativni su impuls njena razmišljanje i razrade početne ideje. U njenim se instalacijama stoga nazire temelj prirodne gradnje, a oblikovne transformacije posjeduju snažnu unutarnju logiku. Strukture pružaju osnovu rada koji nas uvodi u samu jezgru njihove elementarnosti.

Forme su otvorene i zanimljive, posjeduju svoju energiju, cjelovitost i ritam, razvijaju se s bogatom notom kreativnosti nadograđenom vještinom igre i razrađenog smisla prepunog neobičnih sinteza i odnosa. U osnovi, možemo ih shvatiti kao zvuk, u njima čuti dinamiku okreta, jasne disonance udarca metala ili osjetiti tišinu, vidjeti tragove iscrtanog znaka koji unutar praznina tvori pokret. Minimalizam kompozicija usklađen je i definiran, nikad samodostatan jer svaki dio te zanimljive slagalice vješto je obrađen i smisleno ukomponiran u cjelinu. Upravo ti odnosi između materijala, spajanjem različitosti, navode umjetnicu na istraživanje i traženje njihovih spona, sinergija i ravnoteža. Silovitost odnosa i neočekivane konstrukcije stvaraju nove kontrastne atribute poput lakoće kamena, savitljivosti čelika i prozirnosti mreža. Nastale dimenzije zavisne su o teksturama,
bojama, svjetlosti i bačenim sjenama.

Nina Lekić - Dužni metar,čelik,73x47x21,2024Bez nepotrebnih detalja, ogoljeni i jednostavni oblici posjeduju snagu, vibraciju upornosti i kreacije. Složeni su u odnosima koji afirmiraju njihovo značenje te spajaju vizualna i taktilna svojstva kiparskog medija. Dominiraju fine i jedinstvene površine, svojom dubinom pokazuju zaigranost pružajući jedinstvo emocionalnog i realnog sadržaja. Koloristički usklađeni, ali i najčešće ostavljeni u svom izvornom obliku materijali nadopunjuju dojam kontemplativnog značenja. Jer nanesena boja u osnovi je monokromni naglasak te određene dijelove ističe pojačavajući prostornost, slojevitost i strukturalnost. Ujedno ona određuje atmosferu, donosi nemir, pružajući kompleksniji dojam instalacije.

Morfologija stila specifična i atraktivna kreira novu stvarnost nestalnih i dinamičnih prizora, sklop je to intenzivnih silnica, sukoba i slaganja materijala. Dorađenost i obrađenost površina poput omotača određuju zamišljenu formu. Nina Lekić suvremeno koristi kiparsku tehniku što rezultira dinamičnim djelima i nagovještajem pokreta odabranog trenutka, njezine naznake upletene su
u tkivo površine, sakrivene u oblicima te samom prostoru. One nam ostavljaju slobodu pogleda i osjeta, asocijativnu sposobnost zamišljanja koju upijamo prepušteni energiji rada i rezonanci skulpture.
Jasna Rodin, mr. sc.