Otvorene prijave | Nagrada za mlade umjetnike Zlatna lubenica 8.0

Nagrada za mlade umjetnike Zlatna lubenica 8.0Otvoren je natječaj za Nagradu za mlade umjetnike Zlatna lubenica 8.0 namijenjen umjetnicima i umjetničkim kolektivima koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i inovativnim umjetničkim praksama. Poziv je namijenjen umjetnicima od 18 do 35 godina ili umjetničkim kolektivima koji ih okupljaju, a koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i inovativnim umjetničkim praksama.

Natječaj raspisuje udruga Metamedij u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Istre, a stručni žiri u sastavu Oleg Šuran (UMAS), Olga Majcen Linn (KONTEJNER), Ketrin Milićević Mijošek (MSUI) i Branimir Štivić (dobitnik nagrade Zlatna lubenica 7.0) odabrat će 5 finalista. Njihovi će radovi biti izloženi na skupnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u od 19. travnja do 21. svibnja 2024. godine, a na otvorenju će biti proglašen/a dobitnik/ca natječaja. Tema ovogodišnjeg natječaja je ‘’O pričama i (s)tvarima’’.

Tema natječaja:  O pričama i (s)tvarima

Materija, (s)tvar(i), objekti i anorganski elementi pripovijedaju višeskalarne priče iz dubina sedimenata stijena i oceanskih brazda, subatomskih čestica i kozmičkih prostranstava. Na razini subjekta, ove priče počinju od samoodređujućih matičnih stanica od kojih kreće život, do mikroorganizama koji nastanjuju naša tijela i omogućuju njegovo funkcioniranje, a njihovo se narativno tkivo širi i preko tijela pojedinaca do podzemnih rizoma gljiva koje se hrane mrtvim organskim tvarima i premrežavaju zemljani pokrov planeta. Kao elementi ovih dinamičnih sustava, naša tijela postaju entiteti prepleteni sa svime što nas okružuje, asemblaži minerala, kemikalija, životinjskog i biljnog svijeta.

Fizička se materija dugo smatrala pasivnom i beživotnom. Ipak, u zadnjih nekoliko desetljeća znanstvenici, filozofi i umjetnici preispituju ovakve prakse poimanja materije i materijalnog, otkrivajući ‘’moć u stvarima’’. Kao što ističe Jane Bennett, takva moć je ‘’sposobnost neživih stvari da ožive, djeluju i proizvedu učinke koji su ujedno dramatični i suptilni’’ (Bennett 2010: 6). Promatrana kroz ovu teorijsku prizmu, materija se polako pretvara iz inertne, pasivne i beživotne u aktivnog, živog, vibrantnog i autonomnog aktera/aktanta. Ovakav pomak u perspektivi podrazumijeva ne samo promišljanja o materijalnim uvjetima svega onoga što obuhvaća ljudsko i onoga što je izvan njega, nego i preispitivanja ideja na kojima počiva naša kultura, poput subjektivnosti, autonomnosti, binarnih opreka uma i tijela, subjekta i objekta, prirodnog i kulturnog, ljudskog i neljudskog, roda i spola…

Ako je materija ‘’ontološka izvedba svijeta u svojoj tekućoj artikulaciji’’, što se događa kada je promotrimo kao nešto što djeluje, a ne nešto prema čemu se djeluje (Barad 2007: 149)? Kakva nam to nova biopolitička i bioetička pitanja otvara? Koje priče – implicitno ili eksplicitno – pripovijedaju (s)tvari, odnosno koje priče mi pripovijedamo o njima i kroz njih? I, postoji li u ovoj narativnoj mreži glavni protagonist?
(Marijeta Bradić)

Literatura: Barad, Karen. 2007. Meeting the Universe Halfway: Quantum Physics and the Entanglement of Matter and Meaning. Durham and London: Duke University Press. Bennett, Jane. 2010. Vibrant Matter: A Political Ecology of Things. Durham and London: Duke University Press.

Propozicije i postupak prijave:
Poziv je namijenjen umjetnicima od 18 do 35 godina ili umjetničkim kolektivima koji ih okupljaju, a koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i inovativnim umjetničkim praksama. Na natječaj mogu biti prijavljeni gotovi radovi hrvatskih umjetnika ili umjetničkih kolektiva nastali nakon siječnja 2021. godine. Isti prijavitelj može poslati maksimalno dvije prijave. Stručni žiri će izabrati 5 finalist(ic)a, a dobitnik/ca nagrade Zlatna lubenica osvojit će simboličnu novčanu nagradu u iznosu od 300 eura. Svim će finalistima biti osigurani putni troškovi te smještaj i dnevnice za vrijeme trajanja festivala.

Prijava treba sadržavati:

    • ime i prezime autora/umjetničkog kolektiva uz popis svih članova
    • podatke za kontakt (e-adresa i broj telefona)
    • naziv rada na hrvatskom i engleskom jeziku
    • opis rada/umjetnički koncept na hrvatskom i engleskom jeziku (maks. 1 kartica teksta, .doc, .docx ili .odt format)
    • biografiju autora na hrvatskom i engleskom jeziku (maks. 1 kartica teksta, .doc, .docx ili .odt format)
    • 3 fotografije visoke rezolucije (JPG format, min. 300 dpi)
    • skice i dokumentaciju
    • popis potrebne opreme za izlaganje
    • portfolio/poveznicu na web-stranicu autora
    • u prijavi je potrebno naznačiti način dopremanja rada u galeriju.

Prijave s naznakom “Zlatna lubenica 8.0” šalju se na e-adresu mediterraneafest@gmail.com do 17. ožujka 2024. godine u 23.59 sati. Autori radova će o ishodu natječaja biti obaviješteni e-poštom do 22. ožujka 2024. godine.