Natječaj za sudjelovanje na međunarodnoj izložbi ‟ONI – turistički radnik na tržištu rada”

Kreativni KrkUdruga Kreativni Krk objavljuje natječaj za sudjelovanje na međunarodnoj izložbi ‟ONI – turistički radnik na tržištu rada”, koja će se odvijati tijekom svibnja, u Galeriji Decumanus u gradu Krku, u sklopu festivala ‟Prvomajski Inkubator”. Natječaj je otvoren do 01. ožujka 2024. godine. Prijave do: 1. ožujka 2024. godine.

Kreativni Krk  jedan je od glavnih pokretača društvenih i kulturnih događanja na području grada Krka. Udruga priprema 14. izdanje glazbeno-likovno-edukativnog festivala ‟Prvomajski inkubator” u sklopu kojeg će se održati i međunarodna izložba na temu ‟ONI – turistički radnik na tržištu rada”.
‟Inkubator” slavi praznik rada, a ujedno služi i kao platforma za kritičko osvrtanje na stanje u gospodarstvu i tržištu rada. Ove godine tema ‟Inkubatora” jedna je od najvažnijih ekonomskih grana regije – turizam, odnosno njegov utjecaj i sama pozicija turističkog radnika na tržištu rada. Kao za većinu zemalja koje obiluju kulturnim i prirodnim bogatstvima, turizam je i za Hrvatsku značajan izvor prihoda i ima neosporivi utjecaj na ekološke, socijalne i kulturne aspekte unutar zajednice.
Umjetnicima i kreativcima ovo je poziv da dokumentiraju, kritički se osvrnu ili pak daju humoristični komentar na trenutno stanje i poziciju turističkog radnika. Poželjno je da čak istraže socijalne, kulturne, kulturalne i ekonomske aspekte masovnog turizma čija je evolucija dovela dio uvoza radne snage. Dobrodošli su radovi u bilo kojem umjetničkom mediju. Sudionici se, dakle, potiču da kvalitetno istraže temu te da joj pristupe suvremeno. Koliko turistička sezona mijenja obalu, otoke i gradove? Koje su posljedice hiper-turizma, prekomjerne izgradnje te devastacije prirode zarad uspješne turističke sezone? Kako žive i rade radnici kojima je sezonski rad primarni izvor prihoda? U sferi interesa su osobni i društveni osvrti i pristupi koji u najširem smislu tematiziraju pojam turizma i sezonskog rada.

Odabrani radovi bit će izloženi u renomiranoj Galeriji Decumanus u gradu Krku u trajanju od 19. travnja do 9. svibnja 2024. godine.
Prijava mora sadržavati:

A) Ako se radi o digitalnom formatu (fotografiji, računalnoj grafici, videu itd.) prijavljeni rad potrebno je slati putem e-maila ili WeTransfer servisa na adresu: kreativnikrk@gmail.com s naznakom ‟Za izložbu PI2024”.

Naziv datoteke mora biti spremljen po shemi: Prezime_Ime_Naziv rada_Godina.

Fotografije moraju biti u .jpeg formatu rezolucije 300 dpi za tisak na A3 format. Grafike moraju biti u .jpeg, .pdf, .tiff ili .png formatu rezolucije 300 dpi prilagođene za tisak na A2 format. Video uradak mora biti u .mov ili .avi formatu maksimalne duljine do 15 min.

B) Za sve radove koji nisu u digitalnom formatu (skulpture, slike, grafike, crteži, instalacije itd.) potrebno je e-mailom dostaviti jasnu fotografiju prijavljenog rada s istaknutim dimenzijama.

C) Naziv, godinu i kratki opis/koncept prijavljenog rada (maksimalno kartica teksta)
životopis autora (maksimalno kartica teksta), e-mail, broj telefona te
poveznicu na internetsku stranicu autora, profil na društvenoj mreži i slično.

 D) Popis potrebne opreme za postavljanje rada (ako je potrebna).

 Nakon službene objave izabranih radova, sve radove koji nisu u digitalnom formatu, autori će morati dostaviti do 1. travnja 2024. godine na adresu: Udruga Kreativni Krk (‟Za izložbu PI2024”.), Kvarnerska 17, 51500 Krk, Hrvatska.
Organizator ne pokriva troškove transporta radova.
Pravo na prijavu imaju umjetnice i umjetnici neovisno o formalnom obrazovanju i dobi. Svaki autor može prijaviti najviše tri rada.

Organizator osigurava tisak plakata i kataloga, opremu potrebnu za postav, najave na društvenim mrežama i u medijima, tisak/printanje fotografija i grafika.

Prijave se zaprimaju zaključno s 01. ožujkom 2024. godine, do 23:59 sati.

U odabiru radova i kreiranju postava sudjelovat će:

    • Katarina Kožul (vizualna umjetnica i kustosica / Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci),
    • Andreja Brozović Adžić-Kapitanović (glumica / Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci)
    • Igor Gržetić (audio-vizualni umjetnik / Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci)

Izložba će se odvijati od 19. travnja do 9. svibnja 2024 godine. Za sva dodatna pitanja potrebno se javiti e-mailom na: kreativnikrk@gmail.com