Pod zvijezdama – izložba grafika i knjiga Maje S. Franković u galeriji Kninskog muzeja

A demain, 2008, dim 1222 x 395 cmU utorak, 10. listopada 2023. u 19 sati u galeriji Kninskog muzeja u Kninu otvara sa samostalna izložba grafika i knjiga Maje S. Franković pod nazivom Pod zvijezdama. Izložba ostaje otvorena do 30. studenog 2023.

Maja S. Franković na svojoj se 79. samostalnoj izložbi pod nazivom Pod zvijezdama predstavlja kninskoj publici najrecentnijim opusima grafika, knjigama umjetnika, knjigama objektima i bibliofilskim izdanjima.

F Le coq, 2011Jedna je od najeminentnijih grafičarki u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti koja, poštujući zadane grafičke norme, hrabro i beskompromisno mijenja percepciju ovog medija koristeći inovativna likovna rješenja. Prvenstveno se predstavlja u tehnikama dubokog, visokog i plošnog tiska-litografijom na kamenu. Kontinuirano eksperimentiranje s medijem rezultira iskorakom u prostor u vidu grafika velikih formata i knjiga umjetnika. To su grafike koje zauzimaju prostor, viseći slobodno bez opterećivanja zidova ili zauzimaju svoje mjesto kao skulpture.
Knjige umjetnika predstavljaju poseban opus, relativno rijedak u Hrvatskoj. Kontinuirano eksperimentiranje s ovim medijem rezultira iskorakom u prostor. Raskošno ukrašene korice i lepezaste – leporello forme čine simbiozu grafičkoga otiska i pisane riječi. Komunikacija s prostorom otvara nove mogućnost iizražavanja i kroz različite vrste papira (vlastitom rukom rađenih papira, novinskih članaka, kolaža različitih grafika) kojima autorica pridaje posebnu pažnju, ostvaruje dinamičnu površinu na već otisnutim grafičkim listovima.
Spontanom stvaralačkom igrom autorica balansira između tradicionalnog i modernog, pomičući granice ustaljenih praksi i svakim novim ciklusom otkriva nam nove vizure u okviru grafičke umjetnosti koja stoji ravnopravno uz sve ostale likovne discipline.

Maja S. Franković rođena je u Rijeci. Školu primijenjenih umjetnosti Camden Arts Centre pohađala je u Londonu. Diplomirala je grafiku i povijest umjetnosti na Odsjeku za likovne umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a magisrirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Studijski je boravila i živjela u Londonu, New Yorku i Parizu. Do 2018. godine redoviti je profesor u trajnome zvanju za područje umjetničke grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagala je na 79 samostalnih i više od 380 kolektivnih izložbi grafika u Hrvatskoj i svijetu. Poseban interes posvećuje litografiji, netoksičnoj grafici, knjigama umjetnika i bibliofilskim izdanjima grafičkih mapa. Njeni se radovi nalaze u brojnim zbirkama muzeja, galerija i knjižnica diljem Hrvatske i Europe. O njenom radu tiskane su dvije monografije, 1998. i 2007. godine. Članica je HDLUR-a, DLUL-a i ZDSLU-a.
Dobitnica je 14 nacionalnih i 5 međunarodnih nagrada za grafiku. Živi i radi u Rijeci, Brseču i Parizu.