Izložba iz ciklusa Dijalog na kvadrat – Ekologija kroz medije stakla i slikarstva, Kristina Čehulić, Tereza Vukić, Nora Xharrahi i Matea Zeman

HDLU Rijeka priređuje  izložbu iz ciklusa Dijalog2

pod nazivom:   Ekologija kroz medije stakla i slikarstva
autorice: Kristina Čehulić, Tereza Vukić, Nora Xharrahi i Matea Zeman

Ekologija kroz medije stakla i slikarstva Otvorenje izložbe bit će  u utorak, 10. listopada 2023. u 20 sati
Galerija Juraj Klović,  Rijeka,  Verdijeva 19 b

Izložba ostaje otvorena do 24. 10. 2023. Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,  subotom od 10 do 13 sati,  nedjeljom zatvoreno.

Katalog izložbe Ekologija kroz medije stakla i slikarstva – Izložba iz ciklusa Dijalog na kvadrat

Ekologija kroz medij stakla
Ako pogledamo kroz prizmu današnjeg čovjeka, u moru izbora, komodifikacije, kupovanja, medija, propagande i pretjerane želje sam čovjek postaje predmet. Ono što za posljedicu ostavljaju prividni izbori u moru similariteta proizvoda od plastike i teško razgradivih, ali jeftinih materijala u smislu dizajna su procesi znanstvenog i tehničkog crpljenja prirodnih resursa. Za finalni produkt ostaje nam zagađen morski i kopneni okoliš te zrak. Čovjek je razvojem tehnike, odnosno zadnjim krikom tehnologije ugrozio život na Zemlji, egzistenciju flore, faune i vlastitu egzistenciju. Osim što stvaraju u istom mediju obje autorice povezuje i ekološka dimenzija stvaranja umjetnosti. Njihovi radovi suptilno potiču ljude na razmišljanje o fragilnosti prirode, te neizbježnoj ovisnosti o njoj. Podsjećaju na ljudsku nemogućnost za opstanak bez nje, te svojim stvaranjem ove umjetnice pokušavaju vratiti balans odavno izgubljen kod suvremenog čovjeka.