Samostalna izložba Dražena Filipovića Pegle u Galeriji Toš

Dražen Filipović PeglaSamostalna izložba Dražena Filipovića Pegle

Galerija Toš u Puntu
Otvorenje u četvrtak, 29. lipnja 2023. U 20,30 sati.

Izložba ostaje otvorena do 19.  srpnja 2023.

Dražen Filipović Pegla renomiran je riječki slikar, sa svojim je djelima prisutan na sceni hrvatske likovne umjetnosti već više desetljeća. Njegov zavidan opus potvrda je ustrajnosti i razrade osnovnog modusa njegove umjetnosti u kojoj razrađuje apstraktnu figuraciju ujedno stvarajući jedinstvene stilske odrednice, karakteristične i osebujne. Prepoznatljiv i autentičan nametnuo se kao kvalitetan autor i vrstan poznavatelj tehnologije.  Postupno i znalački tkanjem crteža i finih struktura on postepeno gradi sliku. Kompozicije stvara temeljitim promišljanjem i  sintezom oblikovanja, apstraktne ili sa naznakama predmetnog one su sačinjene sa osjetnom mjerom organiziranog reda, sadrže ravnotežu i smišljenu dinamiku koja u sebi sakriva osnovu estetike i slikarskog umijeća.

Predstavljeni ciklus u Galeriji Toš nastao je u posljednje dvije godine, on akumulira i razvija dosadašnje iskustvo te je vidljiva lakoća izvedbe i definiran stil razrađenog rukopisa.  Svoje zamisli umjetnik ocrtava u jednostavnosti i minimalizmu svodeći  vizualnost na bitnost i ritam, na živu energiju misli i traga ruke. Bez suvišnih elemenata, slike transformiraju stvarnost predstavljajući određenu tematiku ili pojmove te radovi nose nazive poput: Saga radosti, Akceleracija, Igra valova, Splet rastera … Koncept odražava obilježja strukture, linije i boje koje utječu na nas i mi osjećamo samu frekvenciju rada i složenost koja je vidljiva tek pomnijim promatranjem. Umjetnik kao da sažima emocije i svu svoju pozornost detaljno ispisuje kontrastirajući boju sa izbalansiranim nijansama sivih pa sve do zgusnutih crnih tonova. Površine su sukladne, isprepletene, usklađene u svom naboju organiziranog crteža i razgranatog rastera koji poput metalne strukture razvija dubine i planove. Ta mreža dinamična i poletna stvara svoj poredak, mijenjajući se raste i nestaje. U oblikovnom smislu crtež dominira jer umjetnik cijele plohe ispisuje ujednačenim potezima, tragovima koji su postali njegovi prepoznatljivi simboli, spirale koje se ujednačenim ritmom ponavljaju i pletu te zavisno od njihovih ponavljanja grade površine i preuzimaju platno. Boja je izražajna, kvalitetna i sjajna, iskorištena u svom svojem intenzitetu, izbalansirana je s mjerom i vrlo pažljivim nanosom, ona ne dominira već pojačava I naglašava cjelinu kojU određuje sam autor. U sklopu figuracije vrlo često je prisuta stilizacija žene, to su figure u pokretu uklopljene u površine, usklađene, bez detalja i naznaka, njihova tijela po ničemu se ne odvajaju od ostatka slike, građena su na isti način. U sklopu kompozicije izdvajaju se i apstraktni objekti složenih nepravilnih površina koji grade zamišljena središta i strukture. Oni čine osmišljene konstrukcije i daju nam uvid u tajne kodove autora, u složenu organiziranost i razrađeni dojam koji nam on prenosi.

U svom stvaranju, Dražen Filipović Pegla uspostavlja osnovne sustave imaginacije, promišlja ih i preoblikuje, njegova namjera je smjerna i jednostavna, a odnosi se na stvaranje estetski snažnog umjetničkog djela. Slikajući on dočarava novu prostornost, predočavajući smislene ideje iskazuje osobnu slobodu istovremeno zaokupljen razmišljanjem o prostoru slike koji unutar dvodimenzionalnog okvira stvara dubine donoseći poetsku atmosferu. Umjetnik u radove unosi energiju, otvara mogućnost raznih kombinacija i igre, kvalitetom i dosljednošću on se izdvaja te potvrđuje svoje mjesto u umjetnosti današnjice.
Jasna Rodin, mr. sc.

DRAŽEN FILIPOVIĆ PEGLA rođen je 15.2.1944. u Slatini (od 1921. do 1991. službeni naziv: Podravska Slatina). Srednju školu završio je u Rijeci 1964. Na Pedagoškoj akademiji u Rijeci 1970.  diplomirao je na Katedri za likovnu umjetnost slikarstvo kod prof. Balabanića, a 1983. organizaciju kulturnih djelatnosti, stekavši zvanje profesora. Status samostalnog umjetnika imao je od 1981. kad je postao član ZUH-a (danas HZSU, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika) do odlaska u mirovinu. Od 1980. član je HDLU Rijeke, a od 1995. HDLU u Zagrebu.  Osim slikarstvom, bavi se objektima, ambijentalnim instalacijama, grafičkim dizajnom  i uređenjem  interijera. Aktivan je na likovnoj sceni od 1977. Izlagao je na oko trideset samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim skupnim selektiranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz to, sudjelovao je u radu mnogih stručnih likovnih povjerenstava. Živi i djeluje u Rijeci.