Skica za opatijski portret – samostalna izložba Ede Mihovilić

Eda Mihovilić - Skica za opatijski portret (5)Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka

priređuje samostalnu izložbu Ede Mihovilić  pod nazivom

Skica za opatijski portret

Otvorenje izložbe bit će u petak, 2. 06. 2023. u 19 sati.
izložba ostaje otvorena do 16. 06. 2023.

Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b.
Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

Eda Mihovilić – Skica za opatijski portret

Eda Mihovilić u najnovijem ciklusu oslikava svoj grad, grad u kojemu je odrasla i kojega dobro poznaje. Sagledavajući ga, ovoga puta iz nešto drugačije vizure, odlučuje se za elemente arhitekture te stoga svoju pažnju usmjerava na detalje hotela, vila i palača, urbane strukture koje u likovnoj umjetnosti nisu često u središtu slikarskog prikazivanja. Na taj način umjetnica akcentira određene segmente, ističući slavnu povijest Opatije koja je ovdje još uvijek vidljiva te čini onaj važan duh mjesta, povezan sa današnjicom i svakodnevnim životom. Jednostavnim, kreativnim načinom ona nastoji skrenuti pozornost na vrijednost i osjetljivost tog specifičnog tipa arhitekture, na segmente pogleda, ukrase fasada i stepenica, ali i na parkove, pojedinačne vrtne sklopove i karakterističnu vegetaciju (palme, čemprese, hortenzije… ) koja se u potpunosti stopila s tkivom ulica, čineći ih prepoznatljivima. Iako fragmentarni prizori, ukoliko ih se promatra kao razmišljanje ili kao skicu za portret, među slikama se vrlo lako može uspostaviti veza te kroz njih osjetiti živopisan puls grada.

Sve to, umjetnica oslikava vrlo moćno, slikarski jako, ekspresivnim potezima kista, ostajući vjerna svom likovnom izrazu. Vidljiv je njen siguran osjećaj za dobru kompoziciju, ritam te mjeru stvaranja onog prepoznatljivog opatijskog ugođaja u kojem povijesni elementi izviruju i nameću se. Izrazito kolorističkog pristupa, na tragu klasičnog štafelajnog slikarstva stvarnost izvire iz kovitlaca boja – one vibriraju, teku, raspršuju se i miješaju, pune, razigrane i sjajne. U složenom prepletu poteza postignuta je toplina kolorita, izranjaju žute i smeđe, pulsiraju bijele i zlatne. Boje su to koje simboliziraju i dišu energijom mjesta, prizivajući raskoš i noseći nostalgičnost. Iznad ploha umjetnica vrlo često ponovo razrađuje crtež, ponekad tankom i ocrtavajućom linijom, brzom poput arabeske, poletnom, a ponekad silovitom, impulzivnom i gustom. Sve to dovodi do jedinstvene cjeline slike, gestualne i nametljive. Sva živost i raskoš usklađena je i harmonična, u njoj je vanjski podražaj isprepleten s unutarnjim emotivnim svijetom, a djela postaju novi predjeli poznatih perspektiva i pomaka koji funkcioniraju samostalno unutar slike. Formiranje realnosti motiva proizlazi iz slobodnog, apstraktnog zapisa koji intuitivno i dinamično teče i razvija se, njegovom primjenom slika jača i dobiva na slojevitosti, na mogućnosti višeslojnog sagledavanja i tumačenja.

Usklađenost svih navedenih elemenata, u konačnici, nosi jedinstvo stila Ede Mihovilić.  On nastaje kao rezultat bogatog iskustva, upornog rada i kreativnog duha, koji joj ne dozvoljava odmor i predah. Impuls stvaranja utkan je u samu esenciju njezinog bića i navodi je na kontinuiran slikarski rad, na stvaranje likovnog djela i sagledavanje stvarnosti kroz boju. Stoga su nastali radovi njezina priča, izravni i britki poput kritike, ali i jedinstveni po svom izrazu, ekspresivnosti i zanosu. U cjelovitosti iskaza vidljiva je ljepota mjesta, sjaj i povijest Opatije, opisano je njezino lice te naznačen karakter isprepleten s emocijama i suvremenim likovnim izrazom umjetnice.

mr.sc. Jasna Rodin

Eda Mihovilić rođena 1950. u Voloskom. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Opatiji. Studirala je na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, na Odjelu likovnih umjetnosti. Radni vijek provela je radeći kao aranžer-dekorater u Opatiji. Sve te godine aktivno se bavi slikarstvom. Članica HDLU Rijeka od 2006. Izlagala je na mnogim samostalnim i na stotinjak skupnih izložbi. Za svoje slikarstvo primila je više nagrada i priznanja te se njezini radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Izgradila je osebujan i prepoznatljiv slikarski izraz sa naglaskom na kolorističkoj ekspresiji. Živi i radi u Poljanama (Ičići).