Samostalna izložba Željka Seleša

Samostalna izložba Željka Seleša

Željko Seleš
Željko Seleš

Otvorenje izložbe bit će u petak, 24. 03. 2023. u 19 sati

Galerija Juraj Klović Rijeka, Verdijeva 19 b
Od 24. 03. do 3. 04. 2023.

 

 

Obilježavajući pedesetu obljetnicu svojeg likovnog stvaralaštva Željko Seleš po prvi se puta predstavlja riječkoj publici. Izložene slike izbor su iz njegovog bogatog opusa nastaloga u posljednjih deset godina. Svojim raznovrsnim i jedinstvenim radovima on zauzima posebno mjesto u krugu naivnog slikarstva. S njime ga povezuje specifičnost načina rada, no istražujući i podređujući tehniku svojem senzibilitetu, njegov poetski realizam nadilazi karakteristične postavke. Razvijenost i kvalitetu stila odražava vidljiva profesionalnost naobrazbe, kao i dosljednost kompleksnosti samog rukopisa.

Nepreglednost horizonta, blagost neba i naslućene daljine donose neke drukčije i nove motive, tematski vezane uz more, jasnih boja vedrine i zelenila. Brodovi ispod olujnog neba, galebovi i oblaci, ležaljke na raznobojnom šljunku plaže, sve to pruža osjećaj suptilnosti i harmonije. Mirnoću ne narušava vjetar, ni valovi, uhvaćeni trenutak statičan je u svojoj ravnoteži. Pokret donose ptice razasute na nebu i koloristički razigrane krošnje limuna, oleandra, mirte i mnogih bezimenih trava, grmova i cvijeća. Svaki detalj pomno je razrađen i oslikan mnogobrojno puta: školjke, obluci, morske zvijezde, listovi. Prizori su ispunjeni pažljivim tragovima kista, pojednostavljeni i podređeni tehnici rada na staklu. Tu nema suvišnih poteza, nedorađenosti i improvizacija, odraz je to ozbiljnog rada i koncentracije, upornog i samosvjesnog slikarstva bogatog iskustvom i strpljenjem. Boja je jednostavna, ali vrlo pomno odabrana, ona se slaže, nadograđuje i raste tako da cijela kompozicija zrači svjetlošću. Isprepleteni kolorit pruža osjećaj ujednačenog ritma i tek pomnim promatranjem možemo razaznati raskoš korištenog spektra. Teme i detalji se ponavljaju, no isti je motiv uklopljen u ambijente i nove odnose koje umjetnik propituje i reinterpretira. Stoga je on svakoga puta drukčiji, uvijek iznova sazdan u atmosferi bogatoj od bistrine jasnih detalja nenametljivo istkanih u jedinstvenom skladu likovnosti. Ono što se nameće, a nije primjetno odmah, je jačina crteža te izražen osjećaj za mjeru, perspektivu i proporcije. Usklađenost svih tih elemenata i naglašena vrsnoća izvedbe daju radu onu potrebnu slikarsku dimenziju čineći ga kvalitetnim i cjelovitim.

Morski krajolici Željka Seleša inspiriraju već duži niz godina i po njima je postao cijenjen i prepoznatljiv, u ovom ciklusu on se prilagodio okolini, primorju i okruženju, motivima koje osjeća i voli. Ostajući svojstven sebi on uspijeva sačuvati vlastiti identitet, a opet uroniti u nešto novo i neuobičajeno. Na tragu tradicije, no i sukladno s modernim senzibilitetom, njegove slike nose jaku notu autentičnosti i slobode. Nošen vlastitim shvaćanjem i estetikom on oblikuje svoj svijet zanimljiv i zanosan, prepun mirnoće i vedrine. Unutar njega pronalazimo iskrenost i osjećajnost, optimizam i ljepotu koja nas ispunjava i veseli.
Jasna Rodin, mr. sc.