U sklopu Noći muzeja, u petak, 27. siječnja Galerija Juraj Klović otvorena do 22 sata

Dražen Filipović Pegla - Linearno spiralne fuzije - Galerija KlovićU sklopu obilježavanja Noći muzeja, u petak, 27. siječnja 2023. Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b bit će otvorena do 22 sata.

Na Noći muzeja u Galeriji Klović moći će se pogledati dio izložba renomiranog riječkog umjetnika izložba Dražena Filipovića Pegle

Drugi dio izložbe nalazi se u Muzeju grada Rijeke,  Trg Riccarda Zanelle 1/1.

Postav izložbe čine njegovi recentni radovi većinom nastali u posljednje dvije godine. Prepoznatljiv likovni rukopis i kvaliteta slikarstva čine njegovu umjetnost uvijek atraktivnom i modernom te je njegov rad zastupljen na brojnim selektiranim izložbama kod nas i u inozemstvu. Njegovo slikarstvo bogato je grafičkom linijom, spiralom koja raščlanjuje i stvara, a sam prostor ispunjen je do najsitnijeg detalja finoćom tekstura i kolorita koji je vrlo kvalitetan i plemenit. Upravo takva, poetična, ornamentalna, nemirna i snažna boja daje slici punoću, čineći morfologiju njegovog stila snažnim i atraktivnim, a samo platno vibrira u njezinoj preobrazbi. U svemu tome stil likovnosti je vidljiv i neovisan, a dinamika površine posjeduje određeno gibanje i nemir. Snažna autorska obilježja proizlaze iz suptilne sinteze grafičkog, odnosno crtačkog umijeća i slikarske poetike koja tvori jake, dovoljno eterične i konstruktivne slike. One posjeduju onu potrebnu suvremenu dimenziju prostora koji svoju vizualnost nameće dominantno i neovisno o strujama, prodirući u sam vrh hrvatske likovnosti.

DRAŽEN FILIPOVIĆ PEGLA rođen 1944. u Slatini (od 1921. do 1991. službeni naziv: Podravska Slatina). Srednju školu završio je u Rijeci 1964. Na Pedagoškoj akademiji u Rijeci 1970.  diplomirao je na Katedri za likovnu umjetnost slikarstvo kod prof.Balabanića, a 1983. organizaciju kulturnih djelatnosti, stekavši zvanje profesora. Status samostalnog umjetnika imao je od 1981. kad je postao član ZUH-a (danas HZSU, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika) do odlaska u mirovinu. Od 1980. član je HDLU Rijeke, a od 1995. nacionalnog HDLU-a.  Osim slikarstvom, bavi se objektima, ambijentalnim instalacijama, grafičkim dizajnom  i uređenjem  interijera. Aktivan je na likovnoj sceni od 1977. Izlagao je do sada na preko dvadeset samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim skupnim selektiranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz to, sudjelovao je u radu mnogih stručnih likovnih povjerenstava.