Poziv za sudjelovanje na izložbi „Iz bakine škrinje, za svečane prigode “ – nakit i modni dodaci

Kerameikon

Poziv na sudjelovanje na skupnoj, tematskoj, žiriranoj izložbi članova i prijatelja Kerameikona iz ciklusa „Kerameikon&prijatelji“, koja se tradicionalno svake godine održava u vrijeme oko adventa u izlozima KERAMEIKONOVE Galerije K10 u Varaždinu.
Vrijeme održavanja izložbe: 26.11.2022. – 8.1.2023.

Rok za prijavu: 11. 11. 2022. (petak), do ponoći.

Mjesto održavanja: IZLOZI KERAMEIKONOVE Galerije K10,
Varaždin, Kukuljevićeva 10

Organizator izložbe: KERAMEIKON-HKU, Hrvatsko keramičarsko
udruženje, Varaždin

Autorica koncepcije i kustosica: Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka.
Koordinatorica: Željka Bračko

Koncepcija:

 Blagdani su prigoda da se prisjetimo naših tradicijskih običaja; mirisa i okusa iz „bakinih kuharica“; svečane atmosfere adventa našega djetinjstva; priča i običaja koje čuvamo kao naš obiteljski „heritage“ i prenosimo s generacije na generaciju. Vrijeme adventa je doba kad, simbolički – ili možda i doslovno, otvaramo bakinu *škrinju i iz nje, za svečanu prigodu, vadimo obiteljske dragocjenosti, kako bi to posebno doba godine učinili što svečanijim i u skladu s prirodom blagdana, prisjetili se svojih korijena i svoga identiteta te ojačali obiteljske spone. Predmeti vlastite povijesti i „obiteljske relikvije“ iz bakine škrinje koju otvaramo u dane adventa predmeti su uz koje nas veže mnoštvo priča i asocijacija, sjećanja i emocija. Predmeti su to koji sadrža mnogo autobiografskoga, ali i mnogo univerzalno – baštinskoga, tradicijskoga i kulturološkoga. Može to biti obiteljski nakit (ženski, muški), sat na lancu, ukrasna igla, čipka kao ukras, ukrasni rupčić, lula, monokl, „burmutica“, bočica mirisa, ukrasno ogledalo, ukrasni češalj, donje rublje (korzet, gaće), rukavice, šeširić, podvezice, fina cipelica, mala svečana torbica, čipkasto orukavlje ili okovratnik…ili tradicijske blagdanske čestitke. Transkripcija obiteljskih dragocjenosti iz bakinih škrinja (iz ormara, ladica i pomno čuvanih kutijica) u keramički medij izuzetno je uzbudljiv izazov. Izazov suvremene interpretacije prošlosti i baštine, pri čemu svoje tragove i svoj identitet bilježimo u suvremenosti, skladno vežući memoriju nasljeđa s današnjim vremenom. U interpretaciji ove teme tražit će se suvremeni pristup umjetnika-keramičara, a bit će dozvoljeni svi klasični, ali i suvremeni postupci te sinergija keramike sa svim medijima i materijalima, uz napomenu da keramika mora biti vodeći medij. (Višnja Slavica Gabout)

*O ŠKRINJI

Škrinja (lat. scrinium) je uvijek bila mjesto za pohranu i čuvanje dragocjenosti, posvećenih predmeta, nakita, novca, ili odjeće i pružala je zaštitu i sigurnost pohranjenom sadržaju. Škrinja se univerzalno upotrebljavala u Europi od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Tijekom vremena imala je različitu namjenu, od spremanja stvari, vrijednih predmeta i dokumenata te rublja, posteljine i odjeće, do pohranjivanja žita ili brašna. Riječ skrina (škrinja) u značenju spremnice za blago i dragocjenosti, nalazi se u svim slavenskim jezicima, s istim značenjem. Kako je bila riznicom najvrjednijega blaga neke zajednice, tako ju je od davnina posjedovala gotovo svaka obitelj. Važnost pojedinih škrinja nije bila u njihovoj vrijednosti, već u značenju kao dijelu svakodnevnog života pojedinca i obitelji. Njihov oblik je raznovrstan – od manjih, ili većih  škrinja s poklopcem, do klupa i komoda. Većinom su uvijek lijepo ukrašene i imaju (jer čuvaju „obiteljsko blago“) bravicu s ključićem ili lokotom. U 20. stoljeću mnoge je obitelji po tradiciji i dalje nastavljaju koristiti u domaćinstvu, a početkom 21. stoljeća dolazi do ponovnog korištenja škrinja kao detalja u uređenju suvremenog interijera, pa su tako pojedine škrinje, s obzirom na njihovu vrijednost i važnost u svojstvu „čuvara obiteljskog blaga“ doživjele ponovnu uporabu.  (iz tekstova uz zbirke zagrebačkog i splitskog Etnografskog muzeja)
 Višnja Slavica Gabout

Uvjeti za prijavu:

    • pravo prijave i sudjelovanja na izložbi imaju članovi KERAMEIKON-a koji su uredno podmirili članarinu za 2022. godinu, počasni članovi KERAMEIKON-a te keramičari-prijatelji KERAMEIKON-a, kao i članovi ULUPUH-a, HDLU-a i ostalih strukovnih udruga, sukladno statutu Kerameikon-a
    • prijavljuju se recentni, neizlagani radovi nastali 2022. g.
    • kako su izložbeni prostor izlozi galerije (uz koje su još dodatno priključeni, u produžetku, i postamenti), potrebno je voditi računa o maksimalnim dimenzijama svakog pojedinačnog rada koji se prijavljuje, kao i dimenzijama kompozicija i instalacija; maksimalne dimenzije svakog pojedinačnog DJELA ne bi smjele u cjelini prelaziti  25x25x25 cm
    • radovi koji se prijavljuju bit će žirirani od strane Umjetničkog savjeta Kerameikon-a, na način i u skladu sa Statutom Kerameikon-a
    • autori koji su članovi Umjetničkog savjeta Kerameikon-a ne mogu se prijaviti na žiriranje, ali mogu izlagati kao gosti izložbe, na poseban poziv i u selekciji kustosice izložbe
    • radovi će biti žirirani preko fotografija
    • svaki autor na žiriranje može prijaviti do 3 rada
    • uvjet za prijavu radova za ovu izložbu je suvremeni pristup, pa se autori pozivaju da se izraze na suvremen i kreativan način, fokusirajući se na skulpturu, objekt, skulpturalnu kompoziciju, asamblaž, ready-made, instalaciju
    • na izložbi mogu sudjelovati autori koji su prošli selekciju
    • radovi trebaju biti realizirani primarno u keramičkom mediju (u svim vrstama keramike i u porculanu), tretirani prema izvedbenim pravilima keramičke struke, ali uz to je dozvoljena i primjena eksperimentalnih materijala i tehnika. Pritom su preporučljiva, u odnosu na zadanu temu, maštovita zajedništva keramike s drugim materijalima i medijima, kao i s pronađenim, odbačenim (objets trouvés) i gotovim proizvodima (ready-made).
    • izložba će biti popraćena adekvatnim katalogom/deplijantom i e-pozivnicom

Način prijave:

Radovi se prijavljuju isključivo elektronskim putem i u tu svrhu potrebno je najkasnije do 11.studenog 2022. poslati na adrese: visla.slavica@gmail.com i
zeljka.bracko7@gmail.com

Fotografije trebaju biti JPG ili TIF format i CMYK mode, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija, oko 3000 pixela duža strana fotografije (ili veličina najmanje 2 MB). Rad/radovi trebaju biti snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. U svrhu pravilnog postava, uz fotografiju/fotografije rada, u slučaju potrebe, možete priložiti uputstvo ili skicu. Molimo Vas da fotografiju/fotografije imenujete istim nazivom koji/koje ste naveli u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis iz prijavnice. Mail-poruku naslovite „za izložbu IZ BAKINE ŠKRINJE“.

Oni autori koji prijavnicu i fotografije radova ne mogu poslati elektronskim putem molimo da se jave kustosici izložbe, ili koordinatorici, na kontakte niže.

O rezultatima žiriranja svi autori bit će pismeno obaviješteni najkasnije do 11.2022.

Prijavom na ovaj natječaj autor potvrđuje svoju suglasnost korištenja predanih materijala od strane KERAMEIKON-a u promidžbene svrhe izložbe „Iz bakine škrinje, za svečane prigode / nakit i modni dodaci“ (public relations). U druge svrhe predani materijali se neće koristiti. Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. KERAMEIKON ne može preuzeti obvezu produkcije i opreme radova.

Napomena:
Autori dostavljaju i otpremaju radove o svome trošku (osobno, poštom, ili dostavom). 

ROKOVI:

    • Prijava: PETAK, 11. 11. 2022., do ponoći. Nakon toga neće se više biti moguće prijaviti. Prijava mora sadržavati prijavnicu s podacima o autoru i radovima te fotografije radova u rezoluciji već pripremljenoj za tisak (vidjeti gore).
    • Rezultati žiriranja: 11.2022.
    • Dostava radova:
      – za autore iz Varaždina i okolice, te za sve autore koji će sami dostaviti radove direktno u galeriju: radove je moguće dostaviti u KERAMEIKON-ovu Galeriju K10, Kukuljevićeva 10 u Varaždinu u terminu:

SUBOTA     19.11.2022.  od 10-11h

Za autore koji će slati radove nekom od paketnih distribucija, adresa za slanje je:
Sanja Brezovec
Trg Pavla Štoosa 16a
42000 Varaždin
Tel: 098/969 83 47

Radovi koji se šalju trebaju stići u vremenu od 21. do zaključno 24. 11.2022. Radove treba dostaviti adekvatno upakirane za transport, u obliku koji neće ugrožavati njihovu sigurnost. KERAMEIKON ne odgovara za eventualna oštećenja radova. Na paket treba obavezno napisati ime autora i naziv rada/radova,  s naznakom „za izložbu IZ BAKINE ŠKRINJE“.

    • Postav izložbe: subota, 26.11. od 12 do 17h
    • Otvorenje izložbe: INFO uz obavijest o rezultatima žiriranja

Kontakti:
Višnja Slavica Gabout, kustosica izložbe
visla.slavica@gmail.com
099 461 5929

Željka Bračko, koordinatorica izložbe
zeljka.bracko7@gmail.com
098 942 81 02