Izložba Prisutna odsutnost riječkog fotografa Ivice Nikolca u Photo Art Galeriji „Batana“ u Rovinju

Ivica Nikolac Kumrovečki zapisi
Ivica Nikolac Kumrovečki zapisi

U organizaciji Centra vizualnih umjetnosti „Batana“ u Rovinju u Photo Art Galeriji „Batana“ bit će u subotu, 10. rujna u 19 sati otvorena izložba riječkog fotografa Ivice Nikolca.

Riječ je o svojevrsnoj izložbi koja je 2018. g. bila postavljena u Galeriji Kortil, a nakon Rijeke bila  je postavljena u Splitu te Podgorici (Crna Gora).

Ovom izložbom poznati riječki autor predstavlja se temama koje su ga zaokupljale tijekom godina bavljenja fotografijom.  Kako sam autor kaže“. Naziv Prisutna odsutnost proizašao je iz činjenice da sam kao autor poznatiji izvan Rijeke, pa i Hrvatske nego u Rijeci, gradu u kojem živim i djelujem. Također, smatrao sam tada kako većinu mojih fotografija na neki način konceptualno određuje upravo taj termin. U njima je čovjek ponekad prisutan kao subjekt, ponekad nije, ali je ta prisutnost ili odsutnost većinom u kontekstu emocije koju pojedina fotografija izaziva. Mogao bih možda prihvatiti termin „melankolični komentar“, što god to značilo, ali to prepuštam gledatelju“.

Nikolac je imao petnaestak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na više od 70 skupnih izložbi. Bio članom brojnih žirija, članom Umjetničkog savjeta manifestacije Photodays Rovinj te selektor fotografskih izložbi nacionalne razine. U četiri navrata izabran za predsjednika Hrvatskog fotosaveza (1998. – 2014.). Autor i koautor brojnih izložbi. mentor i voditelj radionica fotografije, radionica starih fotografskih tehnika, predavač i esejist. Nositelj počasnog zvanja Hon EFIAP – FIAP (Federation Internationale de l’Art Photographique) Međunarodne federacije umjetničke fotografije kao fotograf koji je u svojem stvaralaštvu prepoznat i posebno uspješan u stručnim vrednovanjima manifestacija pod pokroviteljstvom FIAP-a.

Dobitnik je više nagrada i priznanja za fotografije na međunarodnim salonima fotografije i nagrada za promicanje fotografije. (Godišnja nagrada Zajednice tehničke kulture Rijeka za poticanje fotografskog stvaralaštva 1997. Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture 2007., Državna nagrada „Faust Vrančić“ 2011., Godišnja nagrada Grada Rijeke 2013., Godišnja nagrada Hrvatskog foto saveza 2020.,  Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture 2021.)

Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Rijeka i HDLU Istre te ULUPUH Zagreb.

Izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2022.g.

Prisutna odsutnost / Assenza presente, Photo Art Gallery “Batana” Rovinj / Rovigno 10. 9. – 8. 10. 2022.