Samostalna izložba Ivana Balaževića u Galeriji Toš u Puntu

Galerija Toš Punat priređuje samostalnu izložbu Ivana Balaževića, akademskog slikara – grafičara.
Krijesnice 22 BalaževićOtvorenje izložbe je u četvrtak, 21. srpnja 2022. u 20:30 sati u Galeriji Toš u Puntu

Izložba ostaje otvorena do 10.8.2022.g.

Radno vrijeme galerije: svakim danom od 18 – 22 sata.

 

Slikarski opus Ivana Balaževića prepoznatljiv je i snažan, nošen intuitivnom snagom vizualnog izraza on ukazuje na neiscrpnu energiju i kvalitetu samog umjetnika. Lakoćom i čarolijom stvaranja autor nas uvodi u tajanstven i neopipljiv doživljaj drugih dimenzija i osjet. Slobodan, bezgraničan svijet omogućava mu da sasvim suptilno i znalački iskaže svoje misli i doživljaje prenoseći nam tako emocije i iskustva. Kroz zračne i svjetlosne predjele on traga za savršenstvom odnosa kromatskih susreta igrajući se našim osjetima, zavodljivim oblicima pojavnosti na granicama realnosti i fantazije. Gradnjom površina i smjelih linija rukopisa dočarava bogatstvo prizora tvoreći snovite i apstrahirane predjele uvijek zadržavajući onaj osnovni i jedinstven modus svojeg rada. To je finoća boje, razrađene i guste, pune i tvorbene od slojeva i svjetla, jer boja se na njegovim platnima rastače, izražajna i samosvjesna, uvijek impresivna i lirska. Platnom uvijek dominira određeni ton, složen i sastavljen od transparentnih površina koje se nadopunjuju i izmjenjuju: zelena sa žutom ili plavom, ljubičastom . . . Zanosna paleta prizora uvijek nosi posebnost poveznice sa izbalansiranom energijom ugođaja, dojam kojeg ona poput traga otiskuje u našoj memoriji prizivajući tu konstantu likovnosti njegovog karakterističnog izraza.
Utišanog i kvalitetnog naglaska, različite gustoće i zasićenosti, kreacije na papiru otvaraju se i mijenjaju od zbijenih i čvrstih konglomerata do laganih tek naslućenih motiva. Poput odraza na površini mora, igre zrake svjetlosti na listovima krošnje ili na prostranstvu livade titravi valovi boje dočaravaju ugođaj naglašavajući mirnoću i meditativnost. Umjetnik stvara tako svoje predjele, krajolike nepreglednih polja boja i tragova, intimnih priča i osmišljenih gradacija, zaigranih i profinjenih elemenata koje u konačnici tvore kontinuitet te donose delikatnost i studioznost rada.
Nestvarna atmosfera potaknuta je nazivima koji nas vode unutar okvira i donose smjernice njezinom razumijevanju: Konačno čempres, Palma zauvijek, Slika za uspon … Atributi ujedno raspliću tajnovitost intimnih svjetova preobrazbe krajolika koji spavaju sakriveni iza slojeva pigmenta, čekajući. I skoro svaki puta kada doživljavamo tako koncipirano umjetničko djelo, a ovisno o našim emotivnim trenucima, mi primjećujemo samo mali dio njegove stvarnosti. Pronalazimo uvijek druge akcente, različite vizure koji su u tom trenutku naglašene, a koji nam poput prozora dopuštaju pogled u jedan skroviti dio namijenjen samo nama. Mogućnost kreacije takvog djela nastaje slijedom iskustva i predanog rada, ali prvenstveno unošenjem iskrenosti i kompletne osobnosti u slikarsku djelatnost.
U tom spoju suvremenosti, samosvjesnog i primjetnog osobnog stila, metjeovske lakoće i kvalitete Ivan Balažević stvara i uvijek nas iznova iznenađuje, jer njegova djela puna su poleta i zanesenosti, harmonije i poetike koja izvire iz svakog poteza i širi se u prostor. Postojano slikajući kroz godine predanog rada umjetnik promišlja morfologiju osjetilnog upućujući na emocije koje svatko od nas nosi i čuva duboko u sebi, ali isto tako i prepoznaje u sjaju oslikanih djela.
Jasna Rodin, mr. sc.

Ivan Balažević rođen je 1949. u Tavankutu. Maturirao je 1968. na GTŠC u Subotici – odjel arhitektura. Diplomirao je 1972. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marijana Detonija. Samostalno izlaže od 1971. U statusu slobodnog umjetnika je od 1985. Do sada je ostvario više od stotinu i trideset samostalnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovenija, Srbija, Njemačka, Austrija, Mađarska, Švicarska) te preko dvjesto skupnih. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo i dizajn. Bavi se slikarstvom, crtežom, grafikom, fotografijom, grafičkim dizajnom, kompjutorskom grafikom, ilustracijom, dizajnom interijera, likovnim uređenjem knjiga, kazališnom scenografijom i kostimografijom. Utemeljitelj je i voditelj Gradske galerije Turnac u Novom Vinodolskom. O njegovom slikarskom radu snimljena su tri kratka TV filma. Djela mu se nalaze u galerijama suvremene umjetnosti i u mnogim privatnim zbirkama. Član je HZSU-a, HDLUR-a i ULUPUH-a.