KEFIR – Međunarodna izložba slikarstva – natječaj

Mlijeko iz snova (The Milk of Dreams) naziv je 59. međunarodne umjetničke izložbe Venecijanskog bijenala kustosice Cecilije Alemani. Kao umjetničko-vizualni odjek, ali i društveni, izložbe, koju će predstaviti kustosica Cecilia Alemani, organiziramo međunarodnu izložbu slika i dvodimenzionalnih vizualnih radova u svim mogućim tehnikama pod nazivom:

KEFIR

Tema Mlijeko iz snova može imati različite rezonancije. Kreativne, društvene i sadržajne, čak i jezične.
KEFIR – Međunarodna izložba slikarstva
Lido di Venezia od 12. do 26. 03, 2022.

Kako se prijaviti na natječaj:

 PROPOZICIJE:

    1. KEFIR je međunarodna žirirana izložba slikarstva na koju se mogu prijaviti svi oni koji vole slikati.
    2. Organizator: LADICA, Medveščak 49, 10000 Zagreb, Hrvatska,
      +385 (0)97 775 3449, E-mail: ladica14@gmail.com
    3. Mogu se koristiti sve klasične i suvremene tehnike slikanja (ulje, akril, miks media, grafika, digitalno slikarstvo i fotografija.
    4. Izlažu se samo slike veličine 33 x 33 cm
    5. Svaki kandidat treba online prijaviti (3) tri rada do utorka 15. 02. 2022.              Autori će biti obaviješteni o rezultatima selekcioniranja online u subotu 19. 2022.
    6. Odabranu sliku treba dostaviti osobno ili pošiljkom do petka 05.03.2022.
    7. Kako bi se izbjegle carinske formalnosti i veći troškovi dostave slika, autori izvan Europske Unije mogu ravnopravno sudjelovati na izložbi i tako da organizator njihovo prihvaćeno djelo digitalno otisne na platnu. Troškove tiskanja snosi organizator.
    8. Od svakog odabranog autora izložit će se i objaviti u katalogu samo jedno djelo.
    9. Nagrade i priznanja određuje međunarodni žiri od 1o članova korištenjem sustava pozitivne selekcije, zbrajanjem pozitivnih poena (slično kao Eurosong).
    10. Međunarodni žiri dodjeljuje slijedeća priznanja:
    • Zlatna plaketa i otkupna nagrada u iznosu od 1.000,00 €
    • 3 Srebrne plakete
    • 20 Očitovanja izvrsnosti
    • Svi ostali izlagači dobivaju diplomu o sudjelovanju
    • Posebna kolegijalna Zlatna plaketa se dodjeljuje prema online izboru izlagača, na kraju izložbe. Nagrada je otkupna i iznosi 300,00 €
    1. Izložbu prati katalog na hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom I španjolskom jeziku.
    2. Svaki izlagač dobiva besplatno jedan primjerak kataloga.
    3. Autori koji će izlagati na izložbi participiraju u troškovima organizacije izložbe s donacijom u iznosu od 00 €. Donacije se uplaćuju u korist LADICA, Medveščak 49, Zagreb. IBAN HR9223600001102189732 Zagrebačka banka. Za inozemne uplate koristi se i SWIFT CODE: ZABA HR2X. Ukoliko uplaćujete s Western Unionom tada donaciju treba poslati na adresu: Hanibal Salvaro, Sinkovićeva 8, 10000 Zagreb, Croatia.
    4. Tijekom izložbe slike su osigurane protiv krađe do iznosa od 200,00 €. Organizator ne preuzima odgovornost ukoliko se djelo tijekom izložbe ošteti, ali kako na prethodnim izložbama, u organizaciji LADICA-e, nije bilo nikakvih oštećenja to se nadamo da ih neće biti niti ovom prigodom.
    5. U slučaju prodaje LADICA ne zaračunava nikakvu proviziju.
    6. Slike izlagača koje LADICA digitalno otisne na slikarskom platnu nudit će se po cijeni od 300,00 €. U slučaju prodaje autor dobiva 250,00 €, a LADICA zadržava 50,00 na ime troškova izrade slike te dostave honorara.
    7. Izlagači koji daruju svoje djelo organizatoru uplaćuju donaciju od samo 40,00 €. Ukoliko se donirano djelo proda autor će dobiti honorar.
    8. Izlagači snose troškove dostave i otpreme djela ili ga dostavljaju i odvoze osobno.
    9. Autor izložbe: Hanibal Salvaro

Fine Arts & Design Centre LADICA
Medveščak 49, Zagreb, Hrvatska
+385 97 775 3449

 

U prilogu je i izvorno objašnjenje izložbe Cecilije Alemani: Mlijeko iz snova.

Ako se fokusiramo samo na primarni sadržaj, već možemo govoriti o siru, jogurtu, kiselom mlijeku, kefiru, maslacu, vrhnju, šlagu. Svi ovi sadržaji mogu biti zanimljive, izazovne i s pravom kreativne teme, ovisno o tome što smatramo Mlijekom iz snova. Budući se tema Mlijeko iz snova može smatrati dugoročnim poticajem, to znači da bi 59. Biennale mogao biti početak nove kreativne umjetničke prakse globalnog značaja koja potječe iz Venecije, a čiji bi rezultati mogli biti izložbe i rasprave ili kreativne rezonancije teme Mlijeko iz snova u povodu predstavljanja na 59. Venecijanskom bijenalu.

Intrigira mogućnosti trajnijeg integrativnog dijaloga između Istoka i Zapada, koje nudi tema, što također opravdava potrebu stvaranja izložbe slika s temom KEFIR, kao vizualne i sadržajne umjetničke rezonancije. Zašto KEFIR? Jer je riječ o mliječnom proizvodu koji ima isti okus gotovo svugdje u svijetu, za razliku od mnogih drugih mliječnih proizvoda koji su obogaćeni raznim začinima i na druge načine, te su stoga malo smanjili svoju globalnu prisutnost.

KEFIR nazivaju i pićem stogodišnjaka Kavkaza, pa bi se izložba mogla smatrati uspješnom ako okupi umjetnike koji djeluju na zapadu i istoku Kavkaza.

Budući se KEFIR proizvodi i prodaje uglavnom u posudama do ½ litre, a ako je stvarno dobar nudi se i u manjim trgovinama, nametnut je format slike 33×33 cm koji će biti izložen u Galleria delle cornici na Lidu u Veneciji od subote 12. do petka 26. ožujka (marta) 2022. Ako uspijemo napraviti, svi zajedno, dobru i zanimljivu izložbu, to bi mogao biti poticaj za druge slične zamisli.

Međunarodni žiri odabrat će radove oko 150 umjetnika sa svih kontinenata te dodijeliti nagrade i druga priznanja. Izložbu prati i katalog na hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku