In memoriam – Ivan Buneta

U 71. godini života, 11. veljače, preminuo je Ivan Buneta, akademski slikar, viši konzervator restaurator, profesor. Rođen je u Rijeci 1953. godine, u obitelji kipara, oca Tomislava Bunete. Nakon školovanja u Rijeci, upisuje ALU u Beogradu, odjel slikarstvo, u klasi prof. Srbinović Mladena. Diplomira, petogodišnju Akademiju, 1980. godine te potom upisuje poslijediplomski studij, u trajanju dvije godine na Primijenjenoj Akademiji u Beogradu, Odjel konzervacija i restauracija, u klasi prof. Milorada Medića, specijalizacija konzervacija fresaka. Ovo je bio jedini studij ove vrste u Jugoslaviji.
S preporukom mentora M. Medića upošljava se 1982. kao konzervator restaurator  u Regionalnom Zavodu za zaštitu kulturnih spomenika (RZZZKS), danas je to DU Konzervatorski odjel u Rijeci. U ovom period Ivan se, uz povremene restauracije i konzervacije, okreće umjetničkom stvaralaštvu i postaje član HDLU Rijeka.

1992. osniva obiteljsku tvrtku “Restauracija i konzervacija”. Bila je to prva privatna restauratorska tvrtka u PGŽ.
U vrijeme domovinskog rata Ivan Buneta je mobiliziran i djeluje u sklopu Ministarstva kulture RH kao restaurator na spašavanju i očuvanju baštine od ratnih razaranja, a nakon toga u komisiji je za procjenu ratnih šteta na kulturnom dobru.
Slijedi razdoblje burnog i intenzivnog rada u kojem je umjetnik uspio ostvariti mnoga zavidna djela restauracije i konzervacije (Turska kuća, restauracija Tritona u Krku, kamene piramide na Lujzinskoj cesti, kapitela Crkva Sv Opata, Veli Lošinj, Zgrade FINE, Tipografa…)
Status samostalnog umjetnika restauratora dobiva 1999. i sudjeluje s restauratorskim radovima na izložbi u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.
Stalni je vanjski suradnik restaurator za skulpture MMSU u Rijeci, i restaurira više umjetnina iz fundusa Muzeja.
Ivan Buneta se zalaže i javno progovara i u medijima o potrebi uvođenja licenci za restauraciju kako bi se napravio red u restauratorskoj djelatnosti i zaštitila kulturna dobra. Dolaskom licenci on šalje svoju dokumentaciju i restauratorske radove te je temeljem nje odmah i dobiva, kao i stručno zvanje  Viši konzervator restaurator, 2008. godine.
2001. s nastavnom godinom upošljava se u srednjoj školi za Primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci.
2004. sudjeluje u izradi knjige “Slikarski priručnik”, nakladnika Dušević-Kršovnik, te potpisuje stručnu redakturu priručnika .
2018. odlazi u mirovinu, radi neprekidno od restauracija do autorskih medaljona grbova gradova za potrebe reprezentacije.