Prijavite se za sudjelovanje na prestižnoj međunarodnoj izložbi moderne umjetnosti u Europi – NordArt 2025.

NordArtPrijave za NordArt 2025
Prijave za 2025. godinu bit će moguće od kolovoza do kraja listopada 2024. godine.
Sve informacije o procesu prijave bit će dostupne na web stranici: Application 2022 – NordArt.

ACO Hrvatska sastavni je dio globalne ACO grupe koja je pak glavni pokretač i osnivač ove izložbe.

NordArt
Hans-Julius Ahlmann, vlasnik ACO Grupe, i njegova supruga Johanna Ahlmann, inače strastveni zaljubljenici u suvremenu umjetnost, udahnuli su novi život kolijevci ACO-a: povijesnoj ljevaonici željeza u pokrajini Schleswig  Holstein u Njemačkoj. Osnovana 1827. i zatvorena 1997., Carlshütte ljevaonica željeza, osim što predstavlja svojevrstan industrijski spomenik, nudi i neobičan ambijent za kulturna događanja svih vrsta svojim kolosalnim halama, obnovljenim povijesnim zgradama i prostranim parkom. Godine 1999. supružnici Ahlmann pokrenuli su  krovni projekt „Kunstwerk Carlshütte” u svom sjedištu u Rendsburgu/Büdelsdorfu te stvorili impozantnu izložbu umjetnosti pod nazivom NordArt koja danas slovi kao najveća izložba suvremene umjetnosti u sjevernoj Europi.  Izložbeni prostor uključuje povijesne hale ljevaonice Carlshütte s njihovih 22.000 četvornih metara površine, šarmantnu zgradu ACO Wagenremise i 80.000 četvornih metara parka skulptura.

Pred nama je NordArt 2024.,   1. lipanj – 6. listopada 2024. godine, pa slobodno zapratite event i pogledajte kako to izgleda.
Virtualni obilazak na web stranici daje vam dojam izložbenog prostora.
Na YouTubeu možete pronaći filmove oNordArtu i njegovim umjetnicima.
Sve informacije o izložbi možete pronaći na službenoj web stranici NordArt – International Art Exhibition

Koncept izložbe

NordArt izložba svake se godine osmišljava iznova. Između lipnja i listopada, slike i skulpture, fotografije i instalacije više od 200 odabranih umjetnika (međunarodno poznatih kao i novopridošlica) iz cijelog svijeta okupljaju se u monumentalno  umjetničko djelo. Svaki rad stoji za sebe, a istovremeno je u dijalogu s drugima. U sinergiji s impozantnom pozadinom razvija se jedinstvena atmosfera koja vas poziva na putovanje puno otkrića. Izložba se temelji na različitim perspektivama pojedinih kultura, ali također jasno pokazuje da Istok i Zapad, Jug i Sjever imaju mnogo zajedničkih misli. Kako bi omogućio  dublje uvide, NordArt svake godine posvećuje pojedini paviljon drugoj zemlji te predstavlja posebne projekte, surađujući s veleposlanstvima, kulturnim institucijama i kustosima iz raznih zemalja.

NordArt nagrade
Od 2010., nagradu „NordArt Prize“ vrijednosti 10.000 eura doniraju domaćini u Kunstwerk Carlshütte i vlasnici grupe ACO Hans-Julius i Johanna Ahlmann. Nagrada se dodjeljuje jednom umjetniku svake godine, a objava dobitnika je na kraju svakog NordArta. Uz novčanu donaciju, pobjednik je pozvan i na ponovno sudjelovanje na izložbi. Međutim, i posjetitelji NordArta mogu glasati za svog omiljenog umjetnika te se ukupno tri nagrade „Public Choice Awards“ objavljuju na kraju izložbe. Nagrade „Public Choice Awards“ vrijednosti su 1.000 eura svaka i uključuju poziv za sudjelovanje na sljedećem NordArtu. Svečana dodjela svih nagrada održava se na otvorenju NordArta sljedeće godine.

NordArt pobjednik 2023
Lubo Mikle – Slovačka  /  KUVYT, 2020, assembled object, 630 x 630 x 630 c  /  YouTube: KUVYT by Lubo Mikle | NordArt 2023 (youtube.com)

Kontakt
Za sve upite u vezi prijavnog procesa ili same izložbe, ljubazno molim da se obratite NordArt timu mailom ili pozivom: Contact (nordart.de)