Izložba ”Dual” autora Želimira Hladnika i Andreja Kurtina u Galeriji Kortil

Izložba ''Dual'' autora Želimira Hladnika i Andreja KurtinaU utorak 19. prosinca u 19 sati u riječkoj Galeriji Kortil otvara se izložba autora Želimira Hladnika i Andreja Kurtina, dobitnika Nagrade galerije Kortil na protekloj godišnjoj izložbi članova HDLU Rijeka.

Izložba ”Dual” predstavlja dva autora, dvije individue, različitih generacija, umjetničkih osobnosti i senzibiliteta, čiji se rad manifestira u različitim umjetničkim medijima.

Želimir Hladnik predstavlja se s ciklusom radova „Vrijeme može čekati“ čije monolitne forme u drvu i gipsu tvore cjelinu koja je započeta prije petnaestak godina te odaju autorov osjećaj za materijal i ravnotežu skulpturne mase. Naziv ciklusa otkriva drugu dimenziju vremena koje odmiče, luta, teče nekim drugim tempom uslijed zanesenost umjetničkim procesom.

Andrej Kurtin u novom ciklusu „Dvojina: svjetlost i tama” simbolički prezentira svjetlost i tamu koji se manifestiraju u parovima motiva, izdvojeni kao znakoviti trenuci postojanja prirodnog svijeta. Pritom radi odmak od dosadašnjih mitoloških i književnih predložaka te narativnih prikaza i ekstrahira motive iz svijeta prirode poput žabe, štakora, stabla, brda ili stijene. Motivi su nam predstavljeni u paru, dvojini, u svjetlosti i tami, kao da u intimnom umjetničkom procesu uspostavljaju ravnotežu između dviju krajnosti svakog bića.
Izložba će ostati otvorena do 15. siječnja.