Predlaganje izložbenih programa u riječkoj galeriji Kortil u 2024. godini

Hrvatski kulturni dom na Sušaku / Galerija Kortil poziva autore i autorske timove (vizualne umjetnike, kritičare, kustose) na predlaganje izložbenih programa u galeriji Kortil u 2024. godini. Poziv je otvoren do 11. rujna 2023. godine, a cjelokupni tekst poziva, uvjete te prijavnicu moguće je pronaći na web stranici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Pristigle prijedloge procijenit će i odabrati stručno Programsko vijeće Galerije Kortil.
Za izlaganje u 2024. godini odabrat će se do deset izložbenih programa koji će biti uvršteni u godišnji program galerije. Rezultati poziva bit će objavljeni na web stranicama Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku / Galerije Kortil te na facebook stranici Galerije Kortil.

Galerija Kortil se kroz svoju misiju definirala se kao galerija koja osjeća i prepoznaje suvremenu umjetnost kao sredstvo dinamične i otvorene komunikacije između umjetničkog rada, umjetnika, riječke publike i suvremenog okruženja, a razvija se kao forum koji gradi i produbljuje te odnose.

Na tragu dosadašnjih aktivnosti i iskustava, Galerija Kortil nastavlja izlagati umjetnost 20. i 21. stoljeća jer svoju svrhu prepoznaje u predstavljanju suvremene produkcije u području vizualnih umjetnosti kroz samostalne, grupne ili tematski osmišljene izložbene programe, pri čemu se ne ograničava na određene stilove i estetike. Izložbeni program otvoren je za suvremene domaće i strane umjetnike, primijenjenu umjetnost, za izlaganje autorskih osobnosti koje su obilježile umjetnost 20. stoljeća, no istovremeno i za mlade autore koji tek stupaju na likovnu scenu.

Posebno će se vrednovati prijedlozi autora/ica iz Rijeke (vizualni umjetnici, kustosi, kritičari), bilo da je riječ o samostalnim ili grupnim izložbama, tematski koncipiranim izložbama, izložbama na koje su, uz riječke autore, pozvani i autori izvan Rijeke i sl.

Galerija Kortil posebnu pažnju posvećuje razvoju publike i nalaženju novih modela u komunikaciji s njom. Stoga nam je važno u predloženim programa prepoznati potencijale i za razvoj tog segmenta aktivnosti. Kroz prateće aktivnosti u radu s publikom cilj nam je povećati kompetencije publike pri recepciji suvremene umjetnosti, poticati njihovo kritičko mišljenje o njoj i jačati kreativne kapacitete ciljanih skupina.