Smostalna izložba Borisa Kačića

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka priređuje samostalnu izložbu

Boris Kačić, Na rubu, 110 X 130 cm, Akril na platnuBorisa Kačića

Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 27. 04. 2023. u 20 sati.

izložba ostaje otvorena do 11. 05. 2023.

Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b.

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno

Katalog samostalne izložbe Borisa Kačića

Bors Kačić, Ljubav je plava, 90 X 80 cm, Akril na platnu

Izložba Borisa Kačića nastala je kao rezultat njegovoga intenzivnog i kreativnog rada. U recentnim radovima, on nastavlja istraživanja u smjeru tretmana slikarske površine. Stvarajući vizualne različitosti u asocijativnom nizu umjetnik sažima apstraktno i figurativno. Iz te glasnoće forme, koja brzo i nametljivo prodire na platno, izrastaju njemu svojstvena djela, puna osjetilne mjere, u kojoj crtež i boja, istovjetni i jaki, pružaju svoju slojevitost. Namjera mu je da primjenom tematike, odnosno prikazom ljudi, portreta, njihovih međusobnih odnosa i životinja, prikaže sveukupnost slikarskog razmišljanja i djelovanja na platnu. Ne opterećujući se realnošću, karakter svojih figura Kačić sagledava prikazujući višeznačnu sadržajnost, naglašavajući estetski i emocionalni dojam. Prikazana je fluidna i neuhvatljiva energija koja tu osobu čini, u sklopu nje sažeta su sva razmišljanja i emocije autora. Unutar dominantnoga motiva se stoga nalaze mnoge ornamentalne igre, razrađeni i iscrtani detalji koji, iščitani i samosvjesni, imaju svoj zasebni kod u razumijevanju slike. Bogatstvo površina i razrađenost boja tvori dinamiku i međuzavisne odnose, izmaštanu prirodu stvari, nepredvidivu, slobodnu i iznenađujuću. Ipak, prikazani motivi nisu nevažni za umjetnika, u osnovi oni su tu kao pokretači, inicijatori snažne geste koja se iza i u sklopu njih stvara na platnu.

Najnoviji radovi nastaju s motivom nosoroga, životinje čija je čvrstina i vizualnost privukla umjetnika, njegova snaga sukladna je jačini slike, a simbolika prodora i upornosti samo je još jedno od značenja koja se nameće u njezinom sagledavanju. Poput dječje igre s perspektivom temeljenoj na emotivnom značenju, prizor vrvi podacima, efektima i prikazima bogatih i punih kolorističkih kreacija. Unutar akrilnih nanosa pojavljuje se ponekad kolažirani umetak stopljen i prekriven potezima boje ili ispisan markerom tvoreći jedinstvo rukopisa. Iako prepuna poteza, crteža, grafičkih tragova i boje koja je osnova i dominantna u radu, slika posjeduje svoju ravnotežu i harmoniju. Taj međuodnos poteza i oblika tvori dijalog, priču suprotnosti, jedinstvenu i univerzalnu. Značenje je skriveno, složeno iz podsvijesti, doživljaja realnosti, fantazije i snova, a sva iskustva i tragovi pohranjeni su u memoriji te se izražavaju na platnu.

Suprotstavljajući nemiru – mir, čistim oblicima – zasićenost poteza, a vrelini boje –  monokrom, umjetnik uspijeva uspostaviti sinergiju stvari i ostvariti zavidnu estetsku komponentu koja dopire do promatrača. Njegove plave boje razrađene su u svim nijansama i kvalitetama, obogaćene naizgled spontanim i neposrednim zelenim, ružičastim, žutim i crvenim detaljima. Bogato iskustvo rada i osjećaj koje je autor stekao u svojim ranim apstraktnim radovima dovode do njihovog savršenog uklapanja i suživota. Upravo taj koloristički spektar donosi dojam vedrine i pokreta te pruža onu prepoznatljivu svježinu, ocrtavajući sam karakter autora. Njemu je slika poput glazbe ispunjena i cjelovita, puna nota i melodije, zvučna i prepoznatljiva poput rukopisa, bezgranična, neopterećena i slobodna.

Jasna Rodin, mr. sc.

Boris Kačić rođen je 1962. u Rijeci. Zvanje profesora likovne kulture stekao je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i od tada kontinuirano stvara i izlaže. Devedesetih godina postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a godine 1991. odlazi u Švedsku gdje nastavlja s radom i usavršavanjem te izlaže samostalno i skupno. U Švedskoj je radio kao profesor likovnih predmeta u raznim školama te bio članom KRO – Nacionalne organizacije likovnih umjetnika Švedske i IAA – Internacionalnog udruženje umjetnika. Budući da je dugo godina djelovao u struci, pozvan je i da bude članom različitih umjetničkih žirija.  Cijelo to vrijeme aktivan je na likovnoj sceni,  održao je brojne samostalne izložbe kao i sudjelovao na mnogim skupnim selektiranim izložbama u zemlji i inozemstvu (SAD, Njemačka, Italija, Austrija). Dobitnik je međunarodnih nagrada i priznanja. 2013. vraća se u Lovran gdje djeluje kao samostalni umjetnik te otvara obrt Boris Kačić – Art/obrt za umjetnost i dizajn te vodi vlastitu galeriju/atelje koji se nalazi na adresi Stari grad 13 u Lovranu.

Mob:  099 620 21 44
e-mail: boriskacic@hotmail.com
www.boriskacic-art.com