76. godišnja izložba HDLU Rijeka

Hrvatsko  društvo  likovnih  umjetnika  Rijeka priređuje 76. godišnju izložbu HDLU Rijeka.

Godišnja izložba HDLU Rijeka
Godišnja izložba HDLU Rijeka

Otvorenje izložbe je, u četvrtak, 22. prosinca 2022. u 19 sati, u Galeriji Juraj Klović, Verdijeva 19b,  Rijeka.

Nakon svečanog otvorenja odlazimo u Galeriju Kortil,  Strossmayerova 1,  Rijeka.
Izložba ostaje otvorena do 17. siječnja 2023.

 

Katalog 76. godišnje izložbe HDLU Rijeka

Tradicionalna Godišnja izložba članova HDLU Rijeka održava se već 76 godina, a kako brojnost članstva i prijave na nju uvjetuju veliki broj izlagača, ove godine po prvi puta izložba se održava u dvije galerije: Galeriji Kortil i Galeriji Juraj  Klović. Svoje radove poslalo je 58 umjetnika, a selekciju radova, kao i sam postav izložbe napravili su članovi Umjetničkog savjeta, likovni umjetnici: Silvija Đolonga, Izabela Peculić Stančić, Luisa Ritoša i Istog Duško Žorž . Koncept se bazirao na odabiru radova pristiglih na natječaj te su na taj način prihvaćeni svi prijavljeni autori, članovi HDLU Rijeka.

Posebnost ovogodišnje izložbe je u dominaciji slikarstva, ali i fotografskih radova koji proširuju ovaj medij konceptualnim, novomedijskim karakteristikama. Složeni pluralizam proizlazi iz različitosti umjetnika, iz njih samih, njihovih pogleda, doživljaja, osjećaja, težnji, umijeća i preferenca, on rezultira posebnostima, originalnim i zanimljivim umjetničkim djelima. Upravo stoga ova izložba je sklop različitosti, koncipirana u spoju u kojem je cilj predstavljanje svakog rada i svakog umjetnika. Rezultat je heterogen, različit, zaigran, ostvaren i u suprotnostima, ali i u skladu jer svaki je rad djelo za sebe i kao takvo predstavlja umjetnika koji ga potpisuje, svjedočeći tako vrijednosti njegovog rada i umjetničke prakse u cjelini. Najboljim autorima dodjeljuju se nagrade: Godišnja nagrada HDLU-a Rijeka i Nagrada Galerije Kortil.

Dobitnici nagrada na 75. godišnjoj izložbi HDLU Rijeka bili su Dajana Radoš (Nagrada HDLU Rijeka) i Sanja Ipšić Randić i Melita Sorola Staničić (Nagrada Galerije Kortil).

Sudjelovanjem na ovoj skupnoj godišnjoj izložbi umjetnici potvrđuju potrebu postojanja i djelovanja profesionalne likovne udruge, podržavajući struku potvrđuju svoj rad i prisutnost u kulturnom životu grada Rijeke.