Mirna Sišul – Moj dan na zelene točke

Hrvatsko  društvo  likovnih  umjetnika  Rijeka priređuje izložbu pod nazivom

Moj dan na zelene točke

Mirne Sišul

Mirna Sišul- Moj dan na zelene točke
Mirna Sišul- Moj dan na zelene točke

u utorak, 6. 12. 2022. u 19 sati.

Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b.
Izložba ostaje otvorena do 20. 12. 2022.
Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

Katalog izložbe: Mirna Sišul- Moj dan na zelene točke

Slikovni zapisi Mirne Sišul satkani su od laganih i vedrih boja te znalačkih i definiranih linija koje prepoznatljive i svojstvene poput samog potpisa autorice daju oblikovnost sadržaju pričajući metaforama i poetikom. Umjetnica nas ovom izložbom u Galeriji Juraj Klović  pušta da sagledamo njezin proces stvaranja krećući od samog početka, od ideje. Put nas vodi od nemirnog impulsa ruke i skica malih dimenzija u tragove lazurnih i nježnih kompozicija. Poput dnevnika, to su zabilješke jednostavnih tonova i formi, oslikana razmišljanja prepuna suptilnosti i magičnosti. Ležernost tih uradaka rezultat je dugogodišnjeg rada i mogućnosti nastale u spoju upornosti, kreativnosti i potencijala mašte. Slažući skice u kompozicije pretvara ih u moćnu cjelinu, u priču, te svaki zapis poput note pronalazi svoje mjesto u konačnici vizure. Taj početan naboj razmahao se u njezinim većim radovima gdje ništa ne ometa slobodu rada i razmišljanja, lakoću poteza kista i razigranosti. Upravo u njima ona pokazuje svu snagu svoje likovnosti pune vitalizma i skladnih motiva. Izmaštani prostori bogatih kolorističkih suglasja nastaju na granici sna i jave. Ona se igra našim percepcijama, zavodi oblicima i suprotnostima. Kontrastne plohe prepune su boja i crtica, točkica, krivulja, natpisa, neobičnih oblika i simbola; ponekad je to cvijet, oblak, drvo, ptica u daljini, a ponekad samo nagovještaj koji čeka svoje tumačenje. U suprotnosti s njima uvijek dolazi ravnoteža, ostvarena u bjelinama koje su začudo dominantne, donoseći meditativnost i mir.

U svojim slijedećim radovima Mirna Sišul povezuje i spaja elemente suprotnosti, ovaj put koristeći digitalne alate za stvaranje slike, usuglašava fotografije sa detaljima svojih radova. Blagi tonski naglasak površina, tekstura predmeta, zidova, biljaka, stabala, bačenih sjena koje autorica primjećuje i koji je izazivaju i zovu na intervenciju, fotografira, prepoznajući u njima svoje oblike, svoju poetiku, jednostavnost i nenametljivost. Oni postaju osnova i pozadina daljnjeg rada, odnosno ona ih preoblikuje dajući im impresiju imaginarnosti i eteričnosti. U  svakom prizoru linija diktira ritam, dinamiku, mijenjajući odnose, nezaustavljiva i pokretna. Nastali motivi prostiru se u susretima jedinstveni, bez nepotrebnih detalja, oblika i formi, izgrađeni i gestualno spontani, izgledom uvjetovani jedino mjerilom umjetničke kreativnosti. Naglasak je, ipak, uvijek na onome što autoricu čini prepoznatljivom, a to je slikarski trag svježe palete boja, razigrani crtež, nesputani oblici i stilizacija koja poput stihova sakriva tajne stvarajući novi svijet – spontan, zavodljiv i sasvim njezin. U tom dualizmu apstraktnosti stvarnost je zaklonjena, umotana u šarene oblake, raznobojne latice i sjene. Više nego prikazana naslućena je u atmosferi, u karakteru privida, emotivnom ozračju svijeta i pozitivizmu. Vrlo znalački, mirno i neposredno umjetnica nam priča svoju priču donoseći sklad, mirnoću i razumijevanje; to nije nedostižan i daleki sjaj već samo prepoznavanje ljepote i energije tu oko nas.

Mr.sc. Jasna Rodin

Mirna Sišul rođena je 1977. u Rijeci. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a potom diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Djeluje na hrvatskoj likovnoj sceni već 23 godine. Od svoje prve samostalno izlaže iz  2001., realizirala ih je  51. Na skupnim, žiriranim izložbama sudjeluje od 2000. godine, u zemlji i inozemstvu. Nagrađivana je još za najbolje studentske radove, a do danas je dobitnica brojnih nagrada za slikarstvo. Djela joj se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Godine 2014. izdana joj je mala monografija „Slikopis“ (nakladnik: Semafora Zagreb, Biblioteka Mono). Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU-a, HDLU-a/Meštrovićev paviljon, HDLU-a Istre i HDLU-a Rijeke.
Bavi se slikarstvom, dizajnom interijera, modnim dizajnom i ilustracijom. Ima status samostalne umjetnice.