Ivica Nikolac izlaže u Galeriji Nacionalne biblioteke u Cetinju

U Galeriji Nacionalne biblioteke Crne Gore, u Cetinju, u četvrtak 29. rujna 2022. bit će otvorena izložba Metamorfoza slika sna, riječkog fotografa Ivice Nikolca.

Riječ je o izložbi koja je u organizaciji HDLU Rijeka bila postavljena u galeriji Klović 2021.g., te Blok Galeriji u Beogradu 2022.

Fotografije je odabrao kustos-umjetnik Slaven Tolj, s kojim je autor usko surađivao i na tekstu popratnog kataloga izložbe.

“Na fotografijama ove serije od 24 crno-bijelih fotografija većih dimenzija, nastalih 2019. godine, nema lica. Samo svijet crnila i tjeskobe. Ideja za projekt je krenula od knjige Ljudmile Ulickaje kroz koju se provlači tema odsutnosti osobe koja se gubi i izmišlja neki svoj, drugi svijet. Kako autor u tekstu kataloga kaže „Zrcalo ionako ne prikazuje ništa. Kroz okno prozora hladnoća ne dopire do kostiju. Govorimo li jedno drugom ono što osjećamo? U imaginarni okvir stišće se kompozicija. Zgušnjava ono „ja“ i pretvara u ono nesigurno „ona“, svojevrsnu „fugu“ – bijeg od stvarnosti u neku drugu, možda jasniju stvarnost. Fuga kažu, nosi odraze svih imitacija svijeta oko nas. Da li i onog što nosimo u sebi? Dileme se poput čavala oštro zabijaju u meko tkivo razmišljanja. Je li bijeg rasplinuta vizija mogućeg? Kako opstati bez uranjanja u potpuni košmar?  Blijedi li sjećanje na vlastiti monolog? Tko je taj koji ponavlja: „meneovdjenema“, meneovdjenema“. „meneovdjenema“.“