Izložba Zdravka Milića u Galeriji Poola

Galerija Poola, Kandlerova 14 , Pula

Izložba labinskog umjetnika Zdravka Milića

“LUNADROM” Na rubu znanosti i na ivici istine, van puta interdisciplinarnog inženjeringa

Otvaranje je predviđeno u petak, 15.04. 2022. u 20 sati 

Izložba je otvorena do 06.05.2022.

Promatrajući svijet oko sebe, Milić ga vidi onakvim kakvim ga mi uporno ne želimo sagledati. Premda kritičan, ali ne nužno i pesimističan, te potaknut teorijama Zecharije Sitchina i Davida Ickea, Milić svoje umjetničko djelovanje tretira kao svojevrsnu opomenu, ali i kao polazište za diskusiju te zalazi u sfere paralelnih svjetova koji levitiraju na rubu fikcije i realnosti.

Sam autor o tome kaže: ‘Zalazim u svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko, gdje se preklapaju daleke prošlosti i daleke budućnosti; gdje su vidljiva svjetlosna isijavanja i zgusnute energije, gdje se otkrivaju skrivene istine, vezane uz naš prepoznatljivi istarski pejzaž nad kojim se postepeno otkrivaju novi-stari svjetovi u čijem dijelu i mi sudjelujemo.’

Mladen Lučić (Monografija Zdravko Milić MSUI2019.)

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. Diplomirao je slikarstvo na Accademia Di Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate ( 1988 ). Od 1978. do 2006. godine djeluje kao samostalni umjetnik, član je HDLU Rijeka i HDLU Zagreb. Od 2006. zaposlen je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te u zvanju redovitog profesora te predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik. Intenzivno izlaže od početka 70 ih godina. Izlagao je na 102 samostalnih te sudjelovao na preko 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudionik je velikog broja međunarodnih slikarskih i kiparskih simpozija, a za svoj je rad dobio 62 nagrade i priznanja. Djela mu se nalaze u mnogim značajnim privatnim i javnim zbirkama.