Izložbe

• Pozivamo Vas da pogledate skupnu izložbu radova sa 6. internacionalnog simpozija keramike održanog u Innsbrucku, Tirol 2020. godine

IKSIT, od 22. 07. do 2. 08. 2021.
Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b
Rijeka, Hrvatska

Zbog sigurnosti i očuvanja zdravlja, neće biti formalnog otvorenja.
Autori će biti u galeriji 22. 07. od 17 do 20 sati

Posjet izložbi moguć je uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Obavezna je uporaba maske za lice, uz pridržavanje uputa o dozvoljenom broju posjetitelja u izložbenom prostoru.

• We invite you to visit group exhibition of works from the 6th International Symposium of Ceramics held in Innsbruck, Tyrol in 2020

IKSIT, from July 22 to August 2, 2021.

Juraj Klović Gallery, Verdijeva 19 b
Rijeka, Croatia

For safety and health reasons, there will be no formal opening.
The authors will be in the gallery on July 22 from 5 to 8 P.M.

Visiting the exhibitions is possible in compliance with all recommended epidemiological measures. The use of medical masks is mandatory, in compliance with the instructions on the permitted number of visitors to the exhibition space.

Sudjeluju umjetnici / participating artists: Bánkuti Gábor (Mađarska), Elisabeth Ehart-Davies, Gabriela Nepo-Stieldorf, Austria i Elisabeth Melkonyan (Austrija), Annamaria Gelmi (Italija), Hannes Seebacher (Austrija, Njemačka), Lorna Murphy (Irska) te Roce Boris, Mladen Ivančić i Dijana Trtanj (Hrvatska)


Samostalna izložba Georgette Yvette Ponté od nazivom

“NEMIR”
Od 06. 07. do 20. 07. 2021.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno

 Samostalna izložba Andrea Kustića pod nazivom

„Zen Vrt“

od 17. 06. do 1. 07. 2021.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno

 


 

Samostalna izložba Ivice Nikolca pod nazivom

„meneovdjenema“

od 1. 06. 2021. do 15. 06. 2021.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno

 


 

Samostalna izložba Darije Stipanić pod nazivom

PUKOTINE SVIJESTI

od 13. 05. 2021. do 27.05. 2021.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b


Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno


Izložba KRITIČAR BIRA


likovnog kritičara doc. dr. sc. Enesa Quien
pod nazivom U OZRAČJU IZOLACIJE I SAMOĆE
Od 8. do 29. 04. 2021.
Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

Sudjeluju umjetnici: Sandra Ban, Ivana Butković, Maja Franković, Hari Ivančić, Melinda Kostelac, Jani Branko Kukurin, Ivica Nikolac, Bruno Paladin, Georgette Yvette Ponté, Dajana Radoš, Vedran Ružić, Melita Sorola Staničić,Dijana Sokolić, Darija Stipanić, Damir Šegota, Celestina Vičević, Kristijan Vučković i Istog Žorž.

 


(Re)konstrukcijom sjećanja

autori: Branko Lenić, Đanino Božić,

Klavdij Tutta i Brut Carniollus

od 18.03.  do 1. 04.2021.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,  

subotom od 10 do 13 sati,   nedjeljom zatvoreno

 

Izložba »Dijalog na kvadrat« na kojoj će se zajedno predstaviti dva riječka i dva slovenska umjetnika: Đanino Božić  i Branko Lenić te Klavdij Tutta  i Brut Carniollus kao njihovi gosti.

Četvoricu autora povezuje bliska suradnja vezana za projekt međunarodnog likovnog simpozija “Slovenija otvorena umjetnosti”, koja se već godinama održava na Sinjem Vrhu.      

 

Projekt je zamišljen kao svojevrsni work in progress koji se bavi s jedne strane perceptivno-doživljajnim aspektom medijske slike i konstrukcijom zbilje, dok se s druge strane bavi tematskim aspektom čovjekove duhovnosti, čovjekova prirodnog bića, njegova unutarnjeg suglasja s primordijalnim te (re)konstrukcijom sjećanja.

 

Đanino Božić izlaže instalaciju slika iz 2018. / 2019. koje su dio serije posvećenih 50-im godinama 20. st. kao i njemu bliskim umjetnicima.

 

Branko Lenić izložiti će računalne grafike/digitalni print na raznim podlogama (tekstil, papir, drvo). Radovi iz projekta Dodir sažimlju njegova višegodišnja istraživanja u području računalne grafike, pri čemu je motivska okosnica planinski krajolik.

 

Klavdij Tutta izložiti će skulpturoslike iz prošle godine radove koji su izloženi 2019. godine na skupnoj izložbi u SNBA (Societe Nationale des Beaux Arts), u Parizu s desetak izabranih slovenskih umjetnika

 

Brut Carniollus izlaže nove radove iz ciklusa ”Podjela svemira” Ova serija istražuje i reflektira o beskrajnoj pohlepi ljudske vrste koja rezultira stalnom ekspanzijom koja generira gotovo beskonačnu fragmentaciju unutar zatvorenog sustava suočenog s oportirajućom snagom organskog rasta.

 


 

Samostalna izložba Letricije Linardić   pod nazivom „Memorabilije umjetnosti“

 

od 2. do 16. 03. 2021.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,  

subotom od 10 do 13 sati,   nedjeljom zatvoreno

 

Autorica će predstaviti instalacije koje se referiraju na društveni kontekst umjetnosti. Kritički propituje poziciju umjetnosti kroz svojevrsnu destrukciju i društvenu marginalizaciju. Koristeći elemente medija izmijenjene knjige i prethodno izvedene umjetničke akcije, u ironičnom ozračju, simbolički reciklira pojam umjetnosti i znanja kao nečega što pripada prošlom vremenu, ali se još uvijek čuva u sadašnjosti premda više nema uporabnu vrijednost nego samo emocionalnu i estetsku.

 


 

Samostalna izložba Sandra Ban pod nazivom
Suvremena umjetnost za suvremeni svijet “on the edge”

Izložba će biti otvorena od 12.02. do 26.02.

uz svakodnevno prisutstvo umjetnice
Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b


Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati,
subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno

Samostalna izložba Sandre Ban multimedijalni je koncept na kojem će se umjetnica predstaviti interaktivnom in situ instalacijom, video radom, keramičkim skulpturama, performansom te glazbenim radom u suradnji gosta umjetnika Edem Elesh iz Los Angelesa, California, USA.
Sandra Ban, Riječanka ’72., interdisciplinarna je umjetnica uz dominaciju kiparstva kroz medij keramike i skulpturalnog slikarstva. Prirodne i žive materijale zemlje…spaja s novim tehnologijama digitalnih medijima izražavajući duboke slojeve stanja svijesti konceptima apstraktnih prikaza i naglascima suvremene proze. Mentorica je suvremene umjetnosti, aktivno surađuje s raznim međunarodnim organizacijama za razvoj umjetnosti i kulture u organizacijskim i edukacijskim djelatnostima u Zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a Rijeka i drugih umjetničkih udruženja. Izlaže samostalno i na brojnim međunarodnim umjetničkim simpozijima, žiriranim izložbama i festivalima u Europi i šire, Aziji i SAD-eu. Nagrađivana i priznata umjetnica, predstavnica je Hrvatske u renomiranim muzejima, galerijama i parkovima i njeni radovi se nalaze u privatnim i javnim svjetskim zbirkama suvremenog kiparstva.

 


 

PRIRODA U TRANSPARENTNOM OBJEKTU

– skupna izložba Iz ciklusa Dijalog2

od 17. 11. do 2. 12. 2020.

GALERIJA JURAJ KLOVIĆ, RIJEKA, VERDIJEVA 19B

Ljiljana Barković, Zvonimira Karavida,

Kristine Čehulić, Roberta Vilić

 

Koncept izložbe sastoji se od različitih umjetničkih autorskih projekata koje osmišljavaju umjetnici; član HDLU Rijeka kao i gosti umjetnici iz neke druge sredine. Susreću se sasvim različite likovne poetike, visoke umjetničke vrijednosti u kojima se različiti pristupi isprepliću i govore o sredinama iz kojih dolaze, ali s naglaskom na autentičnosti i osebujnosti svakog umjetnika i njihovog rada. U svom radu svako na svoj osebujan način propituje izraze koji se baziraju na apstraktnom odnosno figurativnom značenju djela. Izložba pod nazivom Priroda u transparentnom objektu izložba je umjetnica koje se izražavaju u mediju stakla, samostalno ili ga kombinirajući sa nekim drugim materijalima ( npr. drvo).

Radi se o radovima u hladnoj obradi i toplinskoj obradi ( slijeganje i fuzija), lijepljenje i rezanje. Vizualno, kao autori objedinjeni su u oblikovanju transparentnog objekta, ili kombinaciji transparentnog materijala s netransparentnim.

Zanimljivo je što sve autorice crpe inspiraciju iz doživljaja prirode, rasta i promjena. Staklo je medij koji mora doživjeti nekakvu promjenu da bi se pretvorio u artefakt.

 


 

Samostalna izložba Tanje Pećanić

OD 21. 07. DO. 4. 08. 2020.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

 

O MORU

Misli o moru, ekosustavu, okolišu i njihovom očuvanju za budućnost autoricu navode na obradu teme kroz emociju i spontanost slikarstva. Odabrani motivi su polazišta stvaranja mjesta osobne memorije autorice koja emociju utkanu u motiv prenosi u vizualni oblik, a more viđeno kao njihova vječna energetska točka, njihov je razlog i činjenica, njihova bit.

 

Tanja Pećanić diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti – polje umjetničke grafike, Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ostvarila je oko devedeset skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj je rad višestruko nagrađena. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara na području grada Umaga.

 


 

Samostalna izložba Ane Pavičić

od 3. 07. do 17. 07. 2020.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

 

ANA PAVIČIĆ rođena  1976. godine u Rijeci. Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na Odjelu likovne kulture s izbornim kolegijem slikarstva, kod prof. Ksenije Mogin. Do sada je imala dvije samostalne izložbu te sudjelovala je na više skupnih izložbi i likovnih manifestacija. Članica HDLU Rijeka od 2007. godine.

Izložba crteža Ane Pavičić inspirirana je ženom i njezinim odnosom prema svijetu, tradicijom te mitologijama kroz koji je ona stasala. Prizori puni simbolike ostvareni su u najjednostavnijim likovnim jezikom. 


 

Samostalna izložba Melinda Kostelac

Od 14. 02. do 28. 02. 2020.

Galerija Juraj Klović

 

Prekozemnost, samostalna izložba Melinde Kostelac  predstavlja grafIčki scenarij sazdan od grafičkih listova te umjetničkih knjiga u kojima autorica objedinjuje tehnike dubokog tiska i svoje autorske tekstove naziva „Prekozemnost“. Radovi predstavljaju sinergiju grafičkog i spisateljskog autorskog djela kao cjeline na kojeg se nadovezuje i rad izveden u projekciji VR („virtual reality“) tehnologije. Svaki novi ciklus grafika za umjetnicu predstavlja novi izazov i nadovezuje se na prethodne zapise, tragove ljudskog, grafičkog, antropološkog, intimnog.

Melinda Kostelac opatijska umjetnica i akademska grafičarka. Dosad je sudjelovala na preko 200 međunarodnih izložbi i natječaja grafike u Hrvatskoj i inozemstvu, skupnih i samostalnih te je više puta nagrađivana. Titulu magistra umjetnosti stekla na ALU Ljubljana 2005. godine. Doktorantica je doktorskog studija grafike na ALU Zagreb. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci radi u svojstvu izvanredne profesorice i prodekanice za nastavu, studijske programe i studentska pitanja.

 


 

Samostalna izložba Ljubo De Karina 

od 28. 01. do 11. 02. 2020.

Galerija Juraj Klović

 

            Ljubo de Karina suvremeni je hrvatski kipar. U svom radu on koristi interakciju tradicionalnih medija sa sasvim modernim promišljanjem u kojemu se sinergija kraja spaja sa njegovim nazorom i konceptualnim promišljanjem o stvaralaštvu i svijetu. Riječkoj publici predstavlja se kiparskim radovima iz ciklusa Vertikale i recentnim slikama iz ciklusa Pesimizam te radovima čija se poetika nadovezuje na seriju radova pod nazivom Obloženi oblici.

Ljubo De Karina  rođen u Rijeci 1948. Akademiju likovnih umjetnosti, odjel kiparstva diplomirao je u Ljubljani (Slovenija). Poslijediplomski studij završio je u Majstorskoj radionici prof. Vanje Raduša i Majstorskoj radionici prof. Antona Augustinšića koji je uspješno završio. Od 1973. ima status slobodnog umjetnika.
            Imao je niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se posebno ističu monografska izložba u Gliptoteci HAZU i u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a sudionik je i niza skupnih izložbi i kiparskih simpozija. Monumentalne skulpture nalaze mu se na javnim prostorima diljem Hrvatske i u inozemstvu, kao i u značajnim umjetničkim zbirkama.

            Autor je brončanih vratnica Katedrale sv. Vida u Rijeci, groba proglašenog kardinala pok. dr. msgr. Josipa Uhača u župnoj crkvi sv. Jurja u Brseču i groba pok. dr. msgr. Antona Benvina, rektora Zavoda sv. Jeronima u Rimu na groblju u Valunu.
Bio je umjetnički voditelj BGS – Baščanske glagoljske staze u sklopu koje je izradio tri monumentalna glagoljska slova “A”, “L”, “B” i podni reljef – ružu vjetrova sa slovom “omega”.          U ediciji “Prizma” izdana mu je monografija.

            Za svoj rad i stvaralaštvo nagrađivan je strukovnim nagradama.

Živi i radi u Brseču odnosno Zagoru.

 


HRVATSKO  DRUŠTVO  LIKOVNIH  UMJETNIKA  RIJEKA

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje 

 

73. godišnje izložbe HDLU Rijeka

 

Galerija Juraj Klović , Verdijeva 19b,  Rijeka

 

Izložba ostaje otvorena do 7. siječnja 2020.

 

Radno vrijeme:od 10 do 13 i od 17 do 20 sati

subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno

 

Na izložbi sudjeluju:

Miranda Bačić, Sandra Ban, Domagoj Barić, Luciano Bibulić, Borislav Božić, Barbara Cetina, Jelena Cetinja Vukelić, Lea Čeč , Dunja Demartini, Dragan Došen, Alma Dujmović, Dora Filipović, Dražen Filipović Pegla, Gea Golović, Klas Grdić, Edi Gustin, Želimir Hladnik, Anton Horvatović, Ana Hrćan Šojat , Sanja Ipšić Randić , Dubravka Kanjski, Amina Konate Visintin, Zdravko Kopas, Andrea Kršul, Branko Kukurin, Branko Lenić, Branka Marčeta, Mirjana Marušić Gorska, Tatjana Masterl, Eda Mihovilić, Miomir Milošević, Nikola Nenadić, Tea Paškov Vukojević, Ivan Paulić, Željan Pavić, Tanja Pećanić, Nenad Petronio, Đorđe Petrović, Iva Pevalek, Zvonimir Pliskovac, Georgette Yvette Ponté, Marinka Premuš, Dajana Radoš, Luisa Ritoša , Boris Roce, Sunčana Simichen, Mirna Sišul,Melita Sorola Staničić, Darija Stipanić, Danijela Sušanj, Svjetlana Šalić, Miljenka Šepić, Alen Šimoković, Dražen Šokčević, Aleksandar Tomulić, Istog Žorž

 


 

OD APSTRAKCIJE DO FIGURACIJE    

 

SILVANA KONJEVODA                              

PREDRAG TODOROVIĆ

DAVOR RAPAIĆ

MILAN MARIN                         

Od 15. do 29. 10. 2019.   Galerija Juraj Klović

Rijeka,  Verdijeva 19 b

Koncept izložbe sastoji se od različitih umjetničkih uradaka četvero umjetnika koji zajedno osmišljavaju likovni projekt.

 Na ovom projektu  predstavljaju se višestruko nagrađivani autori: Silvana Konjevoda član HDLU Rijeka, Predrag Todorović član HDLU-a s kolegama iz Istre, a to su: Davor Rapaić i Milan Marin – članovi HDLU Istra.

U tako koncipiranom projektu susreću se četiri ne tako  različite likovne poetike, visoke umjetničke vrijednosti u kojima se različiti pristupi isprepleću i govore o sredinama iz kojih dolaze ali s naglaskom na autentičnosti i osebujnosti svakog umjetnika i njihovog rada. U svom radu svako na svoj osebujan način propituje izraze koji se baziraju na apstraktnom odnosno figurativnom značenju djela.

 


 

Samostalna izložba fotografija

Branko Kukurin i Boris Sušanj

Od 5. 11. do 19. 11. 2019.

 

Galerija Juraj Klović

Rijeka, Verdijeva 19 b

 

Branko Kukurin i Boris Sušanj izlažu fotografije na kojima bilježe osobe iz njihove zajedničke kastavske okoline, osobe koje smatraju važnima za njihovo osobno i profesionalno doživljavanje stvarnosti. U kolekciji se nalaze portreti ljudi iz javnog, umjetničkog i kulturnog života, ali iz intimnog, obiteljskog okruženja, snimljene tradicionalnim analognim foto postupkom, ali i suvremenim digitalnim, u crno bijeloj i kolor tehnici.

Branko Kukurin – Lojzić Jurak, portret

 

BRANKO KUKURIN (Koper 1950.), magistar književnosti. Izlagao na preko šezdeset skupnih i samostalnih izložbi. Svoje fotografije objavljivao u domaćim i inozemnim edicijama, enciklopedijama, zbornicima, promidžbenim turističkim materijalima, Pet godina radio kompletnu foto-produkciju Teatra Ulyssis na Brijunima i međunarodne likovne kolonije Iskanja u Slovenskim Konjicama u Sloveniji. U Zborniku Kastavštine i gradskom listu Glas kastavski obavljao dužnost urednika fotografije.

Glavna tema su mu zavičajne kulturološke teme, tradicijsko nasljeđe, putopisna, teatarska, turistička i dokumentaristička fotografija. Za vrijeme domovinskog rata fotografski dokumentirao neprijateljska razaranja hrvatskih kulturnih znamenitosti.

 

Boris Sušanj, Branko Kukurin, portret

 BORIS SUŠANJ

Rođen 1949. u Rijeci. Završio Trgovačku školu odjel za fotografe 1968. godine. Kao profesionalni fotograf radi u izdavačkom poduzeću Edit, u listu talijanske manjine La voce del popolo od 1973. – 1993. te povremeno i u Novom listu. Od 1993. ima fotografski atelje u Viškovu. U fokusu njegovog rada je zavičajno kulturno nasljeđe i tradicije, tj. nematerijalna kulturna baština s posebnim naglaskom na Halubajske zvončare. Njegove fotografije objavljivane su u riječkoj štampi, mnogim promidžbenim materijalima, edicijama i monografijama. Aktivni je član fotokluba Color i Rijeka u Rijeci.

 


 

Samostalna izložba Zdravko Kopas

Pod nazivom Kaleidoskop

Od 21.11. do 5.12.2019.

Galerija Juraj Klović

Rijeka, Verdijeva 19 b

O izložbi:  Dario Sošić

Slučajnost i kaos imaju jednu skrivenu matematičku strukturu unutar sebe pretvarajući se u red kojeg smo u stanju razumjeti. Zato Kopas tvrdi da  njegovi motivi entropičnog svijeta  imaju  „stanovitu pravilnost,red,multiplikaciju,ritam i strukturu“,to su matematički elementi od kojih je građena priroda i njen su sastavni dio.Takva skrivena dualnost prirode u  kojoj nalaze svoje istovremeno supostojanje kaos i red predstavljaju svijet oko nas,matematički uređenu strukturu prirode i svijeta. Kopasovi snimljeni  motivi sastavljeni su od pojedinačnih kaotičnih elemenata  složeni i spojeni poput mozaika u jedan uzorak sličan kaleidoskopskom prikazu.Fraktalni uzorak koji se ponavlja bez obzira na različite položaje uvećanja ili umanjenja uvijek ima iste razine i nivoe složenosti. Takvim fraktalima građena je priroda matematičkom preciznošću i predstavlja otisak prsta prirode. Taj od umjetnika prepoznati otisak pretvoren je u estetsku vrijednost dajući mu kroz likovnost poetski naboj koji se iz ničeg i prolaznog pretvara u tvaran i vječan.

Zdravko Kopas rođen je 1954.godine u Opatiji. Fotografijom se počinje baviti rano; nekoliko godina joj biva posvećen profesionalno. Nakon što se zaposlio u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji,radeći na promociji likovnih umjetnika,stvaralaštvo u tom mediju dospijeva mu u drugi plan.

Sa suprugom Đurđicom Dehzad  1993.godine u Rijeci osniva umjetničku agenciju „Kopart“,koja djeluje na predstavljanju hrvatskih umjetnika te umjetnika iz susjednih zemalja. Vlastite radove izlaže od 2005.godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu u relevantnim galerijskim prostorima. Uz nagrade i priznanja član je HDLU Rijeka .Živi i radi u Rijeci,Opatiji i Hreljinu.

 


 

HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA RIJEKA

Pozivamo Vas na otvorenje

samostalne izložbe

Sve što ostavljam plavo

 

ALEKSANDRE ANE BUKOVIĆ

Otvorenje izložbe biti će

u petak 12. srpnja 2019. u 20 sati

Galerija Juraj Klović

Rijeka,  Verdijeva 19 b

Izložba će biti otvorena do 26. 07. 2019.

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati

subotom od 10 do 13 sati,   nedjeljom zatvoreno