Samostalna izložba Borisa Rocea Galerija Toš Punat

Tanjur 1, 2020., engoba, glazura, aligator glazuraZadovoljstvo nam je pozvati Vas na samostalnu izložbu

Borisa Rocea , u četvrtak, 5. rujna  2024. u 20:30 sati, u Galeriji Toš u Puntu

Izložbu možete pogledati svakim danom do 22. 09. 2024. od 18:00 do 22:00 sata.

Boris Roce riječki je autor koji stvara svoje oblike nagonski i snažno uranjajući u samu izvornost gline kao umjetničkog medija. Osjećajući njezinu podatnost i elementarnost, on znalački primjenjuje različite načine obrade, spajajući tradicionalna znanja, nove i suvremene tehnike te njemu svojstvene, autentične koncepcije stečene dugotrajnim istraživanjem i radom.

U ovome ciklusu on nastavlja i razrađuje svoje kreacije, u gestualnom pokretu, naslućenoj taktilnosti i kontrastu dubokog tiska na paper-clayu. Taj spoj grafike i keramike još je jedna od posebnosti koju nam autor suvereno predstavlja. Sažimajući i osjećajući, umjetnik kao da razmišlja pokretom ruke i metaforom boje, a sama poetika utisnuta i dobivena bogatstvom elemenata dočarava nam izmaštanu stvarnost, pojavnost u kojoj možemo pronaći razne oblike krajolika, biljka i životinja ili se jednostavno prepustiti nemirnom spletu tekstura i osjetiti energiju koja zrači. Dobivena ekspresivna forma živa je i otvorena, a sama osnova raku izrade u tamnim crnim tonovima obogaćena je bojom koja preuzima primat te donosi i ističe različitost reljefnih nanosa i otisaka dubokog tiska razvijajući nove dubine i dimenzije. Slojevi se slažu i mijenjaju, prepuni raspucanih glazura, složenih objekata, aglomeracija, nemirnih silnica i iscrtanih linija. Sam oblik kruga, odnosno podloge keramičkog tanjura, čest je i ponavlja se poput vrtloga prepunog simbolike, a prikazi dišu svojim površinama akumulirajući jezik dima i vatre. Asocijativnost prirodnih datosti primjetna je te forma nosi značaj i evokacije detalja poput kore drveta, raspucane zemlje, struktura stijena oštrih brazda i pukotina.

Ispitujući mogućnosti kreativnog procesa, Boris Roce dolazi do novih ostvarenja, stvarajući mogućnosti različitih vizura i gledišta. Poznavajući njegov nemiran duh, ne možemo ne primijetiti ozračja različitosti kultura i zemalja koje su poput slika razasute unutar apstraktnih motiva. Elementi likovnosti vibriraju i govore svojim zagonetnim jezikom u kontrastima boja, reljefima tekstura i smjelim kompozicijama, a novi susreti, razmišljanja i neposredna intuicija susreću se i dovode u ravnotežu novostvorenu umjetničku formu – nestvarnu, poetsku i svježu poput materijala u kojemu su nastala.

Jasna Rodin, mr. sc.

Tanjur 1, 2020., engoba, glazura, aligator glazura,  1050°C , dim. 38,5 x 38,5 cm

 

Boris RoceBORIS ROCE rođen je 1952. u Kičevu (Sjeverna Makedonija). Školovao se u Rijeci, gdje je završio Pedagoški fakultet, Odjel likovnih umjetnosti – smjer grafika, u klasi profesora Josipa Butkovića. Bavi se keramikom i grafikom i pedagoškim radom. Dugogodišnji je voditelj grafičke i keramičke radionice za nadarene učenike u Novigradu u Istri (Novigradsko proljeće). Vodio je grafičke i keramičke radionice u Školi Mira u Mrkoplju. Vodi tečajeve keramike pri Narodnom učilištu u Rijeci te radionice keramike i grafike u Hrvatskoj i inozemstvu. Voditelj je projekta umjetničke kolonije Punat Sea Art od 2017.

Do sada je održao 57 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 550 skupnih. Isto tako, sudjelovao je na više od 60 (68) keramičarskih raku-kolonija i simpozija. Dobitnik je mnogih nagrada (35): međunarodnih(26 ) i nacionalnih (9). Član je HDLU-a Rijeka, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i KERAMEIKON-a iz Varaždina. Živi i djeluje u Rijeci.