Izložba Kritičar bira: Umjetnost u doba antropocena

U pripremi je izložba Kritičar bira, riječke likovne kritičarke dr.sc. Nataše Ivančević. Izložba će se održati u veljače 2025. u Galeriji Juraj Klović.
Prijave se šalju e-mailom ma: hdlur@ri.t-com.hr ili hdlu.rijeka@gmail.com , ili predaju osobno u tajništvu HDLUR-a  do 7. 11. 2024., u radno vrijeme od 11 do 14 sati. Selektorica će odabrati do deset umjetnika te prema njima koncipirati izložbu.

Za prijavu potrebno je predati biografiju i prezentirati svoje radove za projekt, u slučaju nejasnoća selektorica izložbe će Vas kontaktirati (najviše 10 radova po prijavi). Molimo članove da se pridržavaju rokova. Radovi koje selektor odabere za izložbu moraju biti opremljeni za postav.

Napominjemo da članovi koji žele učestvovati moraju podmiriti trošak članarine za 2024.

Izložba Umjetnost u doba antropocena bazirat će se na prikazu radova koji se bave temama narušene ravnoteže prirode zbog posljedica ljudskog djelovanja, ali i prirodom kao „mjestom“ društvenih, povijesnih, ideoloških, egzistencijalnih, kulturoloških i drugih narativa.

Autorica koncepcije i kustosica izložbe: dr. sc. Nataša Ivančević.

Antropocen je novo geološko razdoblje Zemlje. Započelo je 50-ih godina 20. stoljeća, te je obilježeno razornim ljudskim djelovanjem na prirodnu ravnotežu. Posljedice su svakodnevno vidljive pojavom razornih oluja, poplava i drugih katastrofa, klimatskim promjenama, potom izumiranja životinjskih i biljnih vrsta te drugim promjenama, nezamislivim u vremenima prije pojave antropocena. Brzina odvijanja tih promjena osobito zabrinjava te se pitamo kakvu to Zemlju ostavljamo mlađim pokoljenjima. U suvremenoj umjetnosti temu pejzaža zamjenjuje širi pojam prirode koja postaje prostor iskaza osobnog rukopisa i užitka stvaranja, kao i simbolički prostor propitivanja društvenih, egzistencijalnih i globalnih pitanja. Priroda je pojam kojim definiramo ne samo fizički svijet nego i uvjete naše fizičke, političke, društvene i metaforičke interakcije.

Za izlaganje će se odabrati originalni radovi raznih medijskih izričaja kako bismo pokazali mnogostrukost glasova i pristupa, te kreativni potencijal riječke umjetničke scene. Radovi će se grupirati po srodnosti tema kojima se bave, a koji se konceptom i kvalitetom najbolje referiraju na zadanu temu.