Izložbe

 

 

Samostalna izložba Tanje Pećanić

OD 21. 07. DO. 4. 08. 2020.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

 

O MORU

Misli o moru, ekosustavu, okolišu i njihovom očuvanju za budućnost autoricu navode na obradu teme kroz emociju i spontanost slikarstva. Odabrani motivi su polazišta stvaranja mjesta osobne memorije autorice koja emociju utkanu u motiv prenosi u vizualni oblik, a more viđeno kao njihova vječna energetska točka, njihov je razlog i činjenica, njihova bit.

 

Tanja Pećanić diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti – polje umjetničke grafike, Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ostvarila je oko devedeset skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj je rad višestruko nagrađena. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara na području grada Umaga.

 


 

Samostalna izložba Ane Pavičić

od 3. 07. do 17. 07. 2020.

Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

 

ANA PAVIČIĆ rođena  1976. godine u Rijeci. Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na Odjelu likovne kulture s izbornim kolegijem slikarstva, kod prof. Ksenije Mogin. Do sada je imala dvije samostalne izložbu te sudjelovala je na više skupnih izložbi i likovnih manifestacija. Članica HDLU Rijeka od 2007. godine.

Izložba crteža Ane Pavičić inspirirana je ženom i njezinim odnosom prema svijetu, tradicijom te mitologijama kroz koji je ona stasala. Prizori puni simbolike ostvareni su u najjednostavnijim likovnim jezikom. 


 

Samostalna izložba Melinda Kostelac

Od 14. 02. do 28. 02. 2020.

Galerija Juraj Klović

 

Prekozemnost, samostalna izložba Melinde Kostelac  predstavlja grafIčki scenarij sazdan od grafičkih listova te umjetničkih knjiga u kojima autorica objedinjuje tehnike dubokog tiska i svoje autorske tekstove naziva „Prekozemnost“. Radovi predstavljaju sinergiju grafičkog i spisateljskog autorskog djela kao cjeline na kojeg se nadovezuje i rad izveden u projekciji VR („virtual reality“) tehnologije. Svaki novi ciklus grafika za umjetnicu predstavlja novi izazov i nadovezuje se na prethodne zapise, tragove ljudskog, grafičkog, antropološkog, intimnog.

Melinda Kostelac opatijska umjetnica i akademska grafičarka. Dosad je sudjelovala na preko 200 međunarodnih izložbi i natječaja grafike u Hrvatskoj i inozemstvu, skupnih i samostalnih te je više puta nagrađivana. Titulu magistra umjetnosti stekla na ALU Ljubljana 2005. godine. Doktorantica je doktorskog studija grafike na ALU Zagreb. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci radi u svojstvu izvanredne profesorice i prodekanice za nastavu, studijske programe i studentska pitanja.

 


 

Samostalna izložba Ljubo De Karina 

od 28. 01. do 11. 02. 2020.

Galerija Juraj Klović

 

            Ljubo de Karina suvremeni je hrvatski kipar. U svom radu on koristi interakciju tradicionalnih medija sa sasvim modernim promišljanjem u kojemu se sinergija kraja spaja sa njegovim nazorom i konceptualnim promišljanjem o stvaralaštvu i svijetu. Riječkoj publici predstavlja se kiparskim radovima iz ciklusa Vertikale i recentnim slikama iz ciklusa Pesimizam te radovima čija se poetika nadovezuje na seriju radova pod nazivom Obloženi oblici.

Ljubo De Karina  rođen u Rijeci 1948. Akademiju likovnih umjetnosti, odjel kiparstva diplomirao je u Ljubljani (Slovenija). Poslijediplomski studij završio je u Majstorskoj radionici prof. Vanje Raduša i Majstorskoj radionici prof. Antona Augustinšića koji je uspješno završio. Od 1973. ima status slobodnog umjetnika.
            Imao je niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se posebno ističu monografska izložba u Gliptoteci HAZU i u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a sudionik je i niza skupnih izložbi i kiparskih simpozija. Monumentalne skulpture nalaze mu se na javnim prostorima diljem Hrvatske i u inozemstvu, kao i u značajnim umjetničkim zbirkama.

            Autor je brončanih vratnica Katedrale sv. Vida u Rijeci, groba proglašenog kardinala pok. dr. msgr. Josipa Uhača u župnoj crkvi sv. Jurja u Brseču i groba pok. dr. msgr. Antona Benvina, rektora Zavoda sv. Jeronima u Rimu na groblju u Valunu.
Bio je umjetnički voditelj BGS – Baščanske glagoljske staze u sklopu koje je izradio tri monumentalna glagoljska slova “A”, “L”, “B” i podni reljef – ružu vjetrova sa slovom “omega”.          U ediciji “Prizma” izdana mu je monografija.

            Za svoj rad i stvaralaštvo nagrađivan je strukovnim nagradama.

Živi i radi u Brseču odnosno Zagoru.

 


HRVATSKO  DRUŠTVO  LIKOVNIH  UMJETNIKA  RIJEKA

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje 

 

73. godišnje izložbe HDLU Rijeka

 

Galerija Juraj Klović , Verdijeva 19b,  Rijeka

 

Izložba ostaje otvorena do 7. siječnja 2020.

 

Radno vrijeme:od 10 do 13 i od 17 do 20 sati

subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno

 

Na izložbi sudjeluju:

Miranda Bačić, Sandra Ban, Domagoj Barić, Luciano Bibulić, Borislav Božić, Barbara Cetina, Jelena Cetinja Vukelić, Lea Čeč , Dunja Demartini, Dragan Došen, Alma Dujmović, Dora Filipović, Dražen Filipović Pegla, Gea Golović, Klas Grdić, Edi Gustin, Želimir Hladnik, Anton Horvatović, Ana Hrćan Šojat , Sanja Ipšić Randić , Dubravka Kanjski, Amina Konate Visintin, Zdravko Kopas, Andrea Kršul, Branko Kukurin, Branko Lenić, Branka Marčeta, Mirjana Marušić Gorska, Tatjana Masterl, Eda Mihovilić, Miomir Milošević, Nikola Nenadić, Tea Paškov Vukojević, Ivan Paulić, Željan Pavić, Tanja Pećanić, Nenad Petronio, Đorđe Petrović, Iva Pevalek, Zvonimir Pliskovac, Georgette Yvette Ponté, Marinka Premuš, Dajana Radoš, Luisa Ritoša , Boris Roce, Sunčana Simichen, Mirna Sišul,Melita Sorola Staničić, Darija Stipanić, Danijela Sušanj, Svjetlana Šalić, Miljenka Šepić, Alen Šimoković, Dražen Šokčević, Aleksandar Tomulić, Istog Žorž

 


 

OD APSTRAKCIJE DO FIGURACIJE    

 

SILVANA KONJEVODA                              

PREDRAG TODOROVIĆ

DAVOR RAPAIĆ

MILAN MARIN                         

Od 15. do 29. 10. 2019.   Galerija Juraj Klović

Rijeka,  Verdijeva 19 b

Koncept izložbe sastoji se od različitih umjetničkih uradaka četvero umjetnika koji zajedno osmišljavaju likovni projekt.

 Na ovom projektu  predstavljaju se višestruko nagrađivani autori: Silvana Konjevoda član HDLU Rijeka, Predrag Todorović član HDLU-a s kolegama iz Istre, a to su: Davor Rapaić i Milan Marin – članovi HDLU Istra.

U tako koncipiranom projektu susreću se četiri ne tako  različite likovne poetike, visoke umjetničke vrijednosti u kojima se različiti pristupi isprepleću i govore o sredinama iz kojih dolaze ali s naglaskom na autentičnosti i osebujnosti svakog umjetnika i njihovog rada. U svom radu svako na svoj osebujan način propituje izraze koji se baziraju na apstraktnom odnosno figurativnom značenju djela.

 


 

Samostalna izložba fotografija

Branko Kukurin i Boris Sušanj

Od 5. 11. do 19. 11. 2019.

 

Galerija Juraj Klović

Rijeka, Verdijeva 19 b

 

Branko Kukurin i Boris Sušanj izlažu fotografije na kojima bilježe osobe iz njihove zajedničke kastavske okoline, osobe koje smatraju važnima za njihovo osobno i profesionalno doživljavanje stvarnosti. U kolekciji se nalaze portreti ljudi iz javnog, umjetničkog i kulturnog života, ali iz intimnog, obiteljskog okruženja, snimljene tradicionalnim analognim foto postupkom, ali i suvremenim digitalnim, u crno bijeloj i kolor tehnici.

Branko Kukurin – Lojzić Jurak, portret

 

BRANKO KUKURIN (Koper 1950.), magistar književnosti. Izlagao na preko šezdeset skupnih i samostalnih izložbi. Svoje fotografije objavljivao u domaćim i inozemnim edicijama, enciklopedijama, zbornicima, promidžbenim turističkim materijalima, Pet godina radio kompletnu foto-produkciju Teatra Ulyssis na Brijunima i međunarodne likovne kolonije Iskanja u Slovenskim Konjicama u Sloveniji. U Zborniku Kastavštine i gradskom listu Glas kastavski obavljao dužnost urednika fotografije.

Glavna tema su mu zavičajne kulturološke teme, tradicijsko nasljeđe, putopisna, teatarska, turistička i dokumentaristička fotografija. Za vrijeme domovinskog rata fotografski dokumentirao neprijateljska razaranja hrvatskih kulturnih znamenitosti.

 

Boris Sušanj, Branko Kukurin, portret

 BORIS SUŠANJ

Rođen 1949. u Rijeci. Završio Trgovačku školu odjel za fotografe 1968. godine. Kao profesionalni fotograf radi u izdavačkom poduzeću Edit, u listu talijanske manjine La voce del popolo od 1973. – 1993. te povremeno i u Novom listu. Od 1993. ima fotografski atelje u Viškovu. U fokusu njegovog rada je zavičajno kulturno nasljeđe i tradicije, tj. nematerijalna kulturna baština s posebnim naglaskom na Halubajske zvončare. Njegove fotografije objavljivane su u riječkoj štampi, mnogim promidžbenim materijalima, edicijama i monografijama. Aktivni je član fotokluba Color i Rijeka u Rijeci.

 


 

Samostalna izložba Zdravko Kopas

Pod nazivom Kaleidoskop

Od 21.11. do 5.12.2019.

Galerija Juraj Klović

Rijeka, Verdijeva 19 b

O izložbi:  Dario Sošić

Slučajnost i kaos imaju jednu skrivenu matematičku strukturu unutar sebe pretvarajući se u red kojeg smo u stanju razumjeti. Zato Kopas tvrdi da  njegovi motivi entropičnog svijeta  imaju  „stanovitu pravilnost,red,multiplikaciju,ritam i strukturu“,to su matematički elementi od kojih je građena priroda i njen su sastavni dio.Takva skrivena dualnost prirode u  kojoj nalaze svoje istovremeno supostojanje kaos i red predstavljaju svijet oko nas,matematički uređenu strukturu prirode i svijeta. Kopasovi snimljeni  motivi sastavljeni su od pojedinačnih kaotičnih elemenata  složeni i spojeni poput mozaika u jedan uzorak sličan kaleidoskopskom prikazu.Fraktalni uzorak koji se ponavlja bez obzira na različite položaje uvećanja ili umanjenja uvijek ima iste razine i nivoe složenosti. Takvim fraktalima građena je priroda matematičkom preciznošću i predstavlja otisak prsta prirode. Taj od umjetnika prepoznati otisak pretvoren je u estetsku vrijednost dajući mu kroz likovnost poetski naboj koji se iz ničeg i prolaznog pretvara u tvaran i vječan.

Zdravko Kopas rođen je 1954.godine u Opatiji. Fotografijom se počinje baviti rano; nekoliko godina joj biva posvećen profesionalno. Nakon što se zaposlio u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji,radeći na promociji likovnih umjetnika,stvaralaštvo u tom mediju dospijeva mu u drugi plan.

Sa suprugom Đurđicom Dehzad  1993.godine u Rijeci osniva umjetničku agenciju „Kopart“,koja djeluje na predstavljanju hrvatskih umjetnika te umjetnika iz susjednih zemalja. Vlastite radove izlaže od 2005.godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu u relevantnim galerijskim prostorima. Uz nagrade i priznanja član je HDLU Rijeka .Živi i radi u Rijeci,Opatiji i Hreljinu.

 


 

HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA RIJEKA

Pozivamo Vas na otvorenje

samostalne izložbe

Sve što ostavljam plavo

 

ALEKSANDRE ANE BUKOVIĆ

Otvorenje izložbe biti će

u petak 12. srpnja 2019. u 20 sati

Galerija Juraj Klović

Rijeka,  Verdijeva 19 b

Izložba će biti otvorena do 26. 07. 2019.

Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati

subotom od 10 do 13 sati,   nedjeljom zatvoreno