Skupna izložba radova sa 6. internacionalnog simpozija keramike

Skupna izložba radova sa 6. internacionalnog simpozija keramike održanog u Innsbrucku, Tirol 2020. godine, IKSIT gostuje u Rijeci, u galeriji Juraj Klović.
Zbog sigurnosti i očuvanja zdravlja, neće biti formalnog otvorenja.
Autori će biti u galeriji 22. 07. od 17 do 20 sati

U sklopu izložbe 26., 27., i 29. 07. održat će se radionica keramičara Borisa Rocea.

Video prilog s izložbe  IKSIT 2020: AUTENTIČNA PROŠLOST – ŽIVOTNI IDENTITET

IKSIT (Međunarodni simpozij keramike Innsbruck-Tirol) osnovan je 2005. godine i od tada se održava svake tri godine. Održan je u suradnji sa Simpozijem Gmunden. U njemu naglasak je na sudjelovanju poznatih evropskih umjetnika, čija se djela nalaze u muzejima širom svijeta. Ove godine fokus je bio na umjetnicima iz dviju kulturnih prijestolnica Rijeke / Hrvatske i Galwaya / Irska te je iz toga rezultirala suradnja s HDLU Rijekom i izložba u Galeriji Juraj Klović.

Tradicije se prenose autentičnim likovnim doživljajem i u sklopu njih je potraga za identitetom kulturnog područja. Šesta po redu kolonija umjetničke keramike  nastavlja put rada umjetnika u glini, a  glavni pokretač, inspiracija i motiv je nematerijalna kulturna baština i tradicija.  Autentično, specifično i snažno autori su prihvatili izazov te svojim uradcima potvrdili su mogućnost spoja suvremenosti i povijesti pružajući opipljive vrijednosti arte facta.

Mladen Ivancic
Mladen Ivancic

U svim radovima dominantna je energija koja zrači, snaga koja proizlazi iz tradicije spojene s otvorenošću prema kreativnom stvaranju i suvremenim tokovima umjetnosti. Trag vremena u tome je prisutan nenametljivo i blago, on proizlazi iz baze stvaranja, iz zemlje, gline, osnove i pokreta…  Suvremena keramika, kao najstariji materijal za ljudsko oblikovanje, u najvišem stupnju kombinira kulturno-povijesne fenomene sa suvremenim izjavama i specifičnostima svakog umjetnika te se na taj način suprotstavlja globalizaciji.. Zajedničkim radom, razmjenom ideja i iskustava između umjetnika koji žive u Tirolu i kolega iz drugih zemalja i kultura, širi se pogled na domaća i međunarodna umjetnička događanja. Izložba prikazuje moderna keramička djela koja ulaze u uzbudljiv dijalog s predmetima iz muzejske zbirke.

Kreatori kao i gledatelji uključeni su i pozvani u pojedinačne asocijacije i razmišljanja. Ostvaren je neobično velik spektar suvremene keramičke umjetnosti u kontekstu tradicionalne umjetnosti, a kroz kombinaciju s crossover umjetnicima  dolazi do prepleta sa drugim umjetničkim medijima.