Zvonimir Kamenar

Zvonimir Kamenar – Funči – rođen je 4. svibnja 1939. u Sušaku – Rijeka . Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, na Odjelu kiparstva u klasi prof. Vanje Radauša.

Redovni je član HDLU Rijeka, a od 1967. djeluje kao samostalni umjetnik. Izradio je velik broj skulptura kao i spomenika, od kojih se neke nalaze u Italiji, Austriji  Sloveniji i Španjolskoj – Grad  Barcelona gdje mu se nalazi replika brončane skulpture književnika Janka Polić Kamova  postavljene 2016. te u Hrvatskoj: u Senju,  Kostreni,  Puntu, Rijeci . . . Autor je mnogih  skulpturalnih portreta ličnosti iz starije i novije povijesti Hrvatske. Dobitnik je tuzemnih i inozemnih priznanja. U stalnom je  postavu gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, kiparska ostvarenja nalaze mu se u MMSU  Rijeka te mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Studijska putovanja Nizozemska, Engleska, Italija, Njemačka, Francuska, boravio u „La Cité internationale des arts“ u Parizu.

Više je  puta nagrađivan  pri izradi raznih urbanističko – arhitektonskih radova u riječkoj grupi Sila – Kamenar – Bralić. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke za umjetnička ostvarenja u 2000. Nekoliko godina djelovao je kao scenograf i kostimograf – suradnik Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Od 1972. do 1985. bio je voditelj i pedagog likovne sekcije „ Dalum“

Djeluje  kao kipar – restaurator na zgradama graditeljskog naslijeđa u  periodu od 1979. do danas. Kapitalna restauratorska djela: Pomorsko povijesni muzej – Grada Rijeke “Lapidarij“, Gradski toranj Rijeka, Eufrazijeva Bazilika Poreč.

   1. godine pokreće idejno glasilo „Tarsatika” Kluba prijatelja Trsata, čiji je osnivač kluba te glavni  urednik glasila do danas
   2. uvršten u Enciklopediju hrvatske umjetnosti u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža (knjiga 1 A N strana 309) te su mu 2009. objavljeni biografski podaci; Zvonimir Kamenar (Funči) (knjiga 7) u istom izdanju.
   3. uvršten u  Monografiju  Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
   4. uvršten u Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas dr. Ive Šimat Banova.

Sudjelovao je na više od stotinu izložbi u zemlji i inozemstvu.

KAMENAR, Zvonimir – Hrvatski biografski leksikon

Zvonimir Kamenar - Funči
Zvonimir Kamenar – Funči