Tatjana Kostanjević, akademska kiparica

T. Kostanjević Relevant (bronca)Brončana skulptura Relevant Tatjane Kostanjević izložena je na Venecijanskom bijenalu 2024. Postavljena je vrtu Palazze Mora gdje u organizaciji Europskog kulturnog centra /European Cultural Centre/ svoje radove predstavlja 200 umjetnika iz 50 zemlja svijeta. Izložba nosi naziv Personal Structures  – Beyond Boundaries.

Skulptura Relevant visine je 210 cm i progovara o ženi u današnjem društvu, njezinim nastojanjem u održavanju ravnoteže između različitih sfera života.

 

Tatjana Kostanjević rođena je 1963. u Rijeci. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim umjetničkim radom predstavila se na pedesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine. Stručna hrvatska likovna kritika prepoznala ju je i istaknula kao značajnu kiparicu u relacijama suvremene hrvatske umjetnosti koja se iznimno uspješno hvata u koštac s pokretom u skulpturi. Njena kiparska djela karakteriziraju živost, podatnost i elegancija pokreta, bilo da se radi o portretima u bronci, figurama ili medaljama. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke. Grad Opatija izdao je njenu monografiju 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege. Kao samostalni umjetnik živi i stvara u Požegi i Opatiji.

Važnije skulpture koje su oblikovale javni prostor:

Skulptura Isadore Duncan u Opatiji
Skulptura Violiniste Jana Kubelika u Opatiji
Skulptura Nikole Tesle u Požegi
Skulptura Cene Avguštin u Radovljici ( Slovenija)
Skulptura po legendi Sara Babin Vir u Požegi
Skulptura Ples s maskama u Novom Vonodolskom
Skulptura Barkajol u Opatiji
Skulptura u čast Opatijskoj Balinjeradi
Portret u bronci Čehova u Opatiji
Portret u bronci Matka Peića u Požegi
Portret u bronci Matko Brajša Rašan u Pićanu

www.tatjanakostanjevic.com

Poveznice iz medija: